Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010DeclaraţiiPCRM

PCRM a depus o contestaţie la CEC

|versiune pentru tipar| PCRM, 1 decembrie 2010

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a depus astăzi la Comisia Electorală Centrală o contestaţie prin care contestă erorile inadmisibil de grave ale organelor electorale, inclusiv ale CEC, comise în ziua alegerilor parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010 şi ulterior acesteia, anexînd la aceasta pentru moment cca 200 de procese-verbale întocmite de birourile electorale ale secţiilor de votare cu grave erori. De asemenea, au fost prezentate plîngeri, lămuriri, contestaţii din teritoriu pe cca 100 de file, numărul acestora continuînd să crească.

Se menţionează că în procesul de numărare paralelă a rezultatelor alegerilor parlamentare, PCRM a constatat o mulţime de necorespunderi în procesele-verbale întocmite de birourile electorale ale secţiilor de votare, fapt care denotă că au avut loc falsificări prin manipularea cu rezultatele procesului de votare. Astfel, nu corespund cifrele, formula de calcul nu este respectată, pe unele procese-verbale nu corespunde numărul ştampilei cu numărul secţiei de votare, etc.

În loc să fie constatate şi înlăturate aceste falsificări, CEC a preluat datele din aceste procese-verbale şi a totalizat în baza acestora rezultatele scrutinului parlamentar.

Mai mult ca atît, suplimentar la falsurile deja existente în aceste procese-verbale, pe pagina web a CEC apar şi alte falsuri noi.

Prin urmare, chiar şi în situaţia în care PCRM nu a reuşit încă să proceseze toate procesele-verbale ale secţiilor de votare, s-au depistat deja cca 200 de procese-verbale falsificate.

Astfel, falsurile şi erorile în aceste procese-verbale încep de la +/- 1 unitate şi ajung pînă la +/- 400 de unităţi.

Aceste abateri nu au cum să nu influenţeze asupra corectitudinii totalizării rezultatelor finale ale alegerilor de către CEC.

Din aceste considerente, precum şi reieşind din faptul că potrivit art.61 din Codul electoral, responsabil de totalizarea rezultatelor finale ale alegerilor este CEC, este necesar a înlătura toate aceste falsuri/erori, pentru a asigura un rezultat final corect şi credibil.

Astfel, PCRM a înaintat către CEC 9 cerinţe:

  1. A înlătura toate falsurile/erorile comise la totalizarea rezultatelor procesului de votare;
  2. A verifica listele electorale suplimentare prin contrapunere cu listele electorale de bază pentru a exclude toate cazurile de votare multiplă;
  3. A pune la dispoziţia PCRM listele electorale suplimentare;
  4. A verifica toate persoanele care au votat cu certificat pentru drept de vot şi dacă numărul certificatelor anexate corespunde cu numărul persoanelor incluse în acest temei în listele suplimentare;
  5. A verifica cîte cereri pentru urna de vot mobilă au fost depuse de către cetăţeni, cîte au fost satisfăcute şi cîtor cetăţeni nu li s-a asigurat dreptul la vot prin această metodă;
  6. A verifica în prezenţa reprezentanţilor concurenţilor electorali a buletinelor de vot declarate nevalabile;
  7. A declara nevalabile voturile exprimate pe foi A4;
  8. A dispune renumărarea tuturor voturilor date concurenţilor electorali PCRM şi PLDM;
  9. A remite Ministerului Afacerilor Interne şi Procuraturii Generale materialele de constatare a încălcărilor în vederea tragerii la răspundere a persoanelor vinovate în conformitate cu prevederile Codului contravenţional şi Codului penal.

Sursa: www.pcrm.md