Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | partide.md | avere.md
PDM consideră inoportună asemenea intervenţii publice, care, în afară de încărcătură electorală, nu contribuie prin nimic la soluţionarea diferendului transnistrean, având doar potenţialul periculos de a crea impedimente viitoarei guvernări, inclusiv pe dimensiunea reglementării transnistrene.
Mai mult ca atât, retorica antirusă, reluată în plină campanie electorală, poate duce la deteriorarea relaţiilor Republicii Moldova cu Federaţia Rusă, precum şi reprezintă o subminare a eforturilor diplomatice europene în problema conflcitului transnistrean.
PDM îşi menţine opţiunea pentru promovarea unei politici externe echilibrate şi consideră inacceptabilă intervenţia publică de astăzi a preşedintelui interimar, Mihai Ghimpu.
Considerăm că implicarea NATO în soluţionarea problemei transnistrene este o iniţiativă periculoasă, care riscă să erodeze cadrul constituţional al Republcii Moldova, care atentează la statutul de neutralitate, acesta fiind o garanţie clară a unităţii teritoriale a ţării.
În acest context, PDM reiterează opţiunea pentru necesitatea identificării unei soluţii viabile şi paşnice a diferendumului transnistrean, reieşind din principiul suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Priorităţile Republicii Moldova sunt soluţionarea problemelor social-economice ale cetăţenilor. Doar atunci când societatea va simţi atenţia statului faţă de nevoile cu care se confruntă vom avea pârghiiile necesare de a stimula dorinţa cetăţenilor noştri din regiunea transnistreană de a trăi într-o ţară reunificată.
Pentru a asigura o guvernare social-orientată avem nevoie de relaţii economice dezvoltate cu parteneri atât din Vest cât şi din Est. Partidul Democrat a demonstrat că este capabil să construiască asemenea relaţii. Noi vom continua să promovăm această politică pragmatică, fără excese radicaliste şi pe viitor.
Sursa: www.pdm.md