Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010DeclaraţiiPLDM

PLDM propune anularea imunităţii deputaţilor şi judecătorilor

|versiune pentru tipar| PLDM, 20 octombrie 2010

Prima lege pe care o va promova Partidul Liberal Democrat din Moldova după alegeri va viza anularea imunităţii deputaţilor şi judecătorilor.

“Vrem ca deputaţii să fie egali cu cetăţenii în faţa legii. Astăzi, aleşii poporului pot fi traşi la răspundere doar cu aprobarea Parlamentului”, a declarat Vlad Filat în cadrul acţiunii de semnare a angajamentului PLDM de luptă împotriva corupţiei.

“Viitorii deputaţi ai PLDM sunt dispuşi să renunţe la imunitate şi să răspundă în faţa legii, le fel cum face orice cetăţean al ţării”, a menţionat Vlad Filat. “Considerăm că deputaţii trebuie să beneficieze de imunitate doar pentru a nu fi persecutaţi pentru voturile şi opiniile exprimate în exercitarea mandatului, dar în cazul comiterii de infracţiuni, ei trebuie să răspundă în faţa legii”, a mai spus preşedintele PLDM.

De asemenea, PLDM se pronunţă pentru modificarea Legii cu privire la statutul judecătorilor, astfel încât ei să fie responsabili pentru acţiunile lor în conformitate cu principiile generale ale dreptului penal, exact ca şi oricare alt cetăţean.

PLDM a făcut apel către toţi politicienii, indiferent de partidul din care fac parte, să sprijine iniţiativa de a lupta cu corupţia.

“Să dăm noi, politicienii, cel mai bun exemplu, prin eliminarea imunităţii deputaţilor”, se spune în angajamentul semnat de cei 103 candidaţi PLDM la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Lupta cu corupţia este unul din cele şase puncte prioritare ale Angajamentului PLDM pentru Moldova fără sărăcie. “Vom reuşi să îmbunătăţim viaţa oamenilor doar atunci când vom elimina toate cauzele care generează sărăcia”, a menţionat preşedintele PLDM, subliniind că lupta cu corupţia va fi o prioritate pentru viitorul guvern. “Vom manifesta toleranţă zero pentru actele de corupţie, indiferent la ce nivel se vor manifesta acestea”, a spus Vlad Filat.

Serviciul de presă al PLDM