Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | partide.md | avere.md
Declarăm că ne-a parvenit o informaţie în legătură cu posibilitatea aplicării unei metode de falsificare a voturilor în ziua de 28 noiembrie 2010.
Urmare a modificării legislaţiei electorale, studenţii au dreptul să voteze şi în localităţile unde îşi fac studiile, nu neapărat unde au viză de reşedinţă. Aceştia sînt majoritatea. Astfel, studenţii pot vota avînd, asupra lor, carnet studenţesc şi Forma nr.9, forma cea mai simplă care atestă identitatea cetăţeanului, în locul buletinului de identitate. Aceasta forma este de două feluri — una e cu grade de protecţie şi alta e fără. Cea fără grade de protecţie se eliberează gratis, iar cea cu grade de protecţie costă 36 lei. Există pericolul multiplicării Formei nr.9, în versiunea fără grade de protecţie, pentru a spori artificial posibilităţile de votare ale unor grupuri organizate de studenţi plătiţi de unele partide ce controlează vama şi nu stopează contrabanda de ţigări.
Ni se spune că aceasta se poate produce astfel: studentul merge la orice secţie de votare, fiind în posesia Formei nr.9 fără grade de protecţie, o prezintă la secţia de votare, i se aplică pe ea ştampila “Votat”, după care, fiind şi în posesia unor exemplare ale Formei nr.9 multiplicate, curate şi false, merge la alte secţii de votare, fiind introdus şi acolo în listele suplimentare.
PNL a depus un Demers, în acest sens, la Comisia Electorală Centrală, solicitînd examinarea unui asemenea pericol şi risc de falsificare a alegerilor, cerînd să dispună, instituţiilor competente, să elibereze, gratuit, pentru alegerile din 28 noiembrie 2010, doar Forme nr.9, cu grade de protecţie şi să interzică votarea în baza Formei nr.9, fără grade de protecţie.
Serviciul de presă al PNL