Situaţia din preajma alegerilor este una explozivă.
Confruntarea dintre actuala putere şi opoziţia comunistă a rămas ireconciliabilă şi nu are nimic în comun cu logica competiţiei democraice.
Nealegerea preşedintelui republicii a fost determinată de logica războiului politic, care nu admite compromisul necesar funcţionării sistemului democratic.
Mandatul actualei puteri a fost extins în mod artificial prin încălcarea legislaţiei şi a normelor constituţionale.
Conferinţa de presă, din 9 martie anul curent, a celor patru lideri ai AIE a fost dovada caracterului nelegitim şi antidemocratic al unor grupări care au uzurpat puterea în stat.
Referendumul din 5 septembrie a fost un element-cheie în scenariul de menţinere la putere a componentelor AIE prin evitarea alegerilor parlamentare anticipate.
Prăbuşirea de imagine a actualei guvernări în cadrul referendumului a reprezentat un vot de neîncredere faţă de regimul autoritar al AIE şi faţă de incapacitatea puterii de a rezolva problemele sociale şi economice ale ţării.
Alegerile din 28 noiembrie nu au fost dorite de exponenţii actualei puteri, deoarece liberalii riscă să le piardă, aşa cum au pierdut şi referendumul.
Ciopârţirea Codului Electoral, care a suferit circa 400 de modificări, a ţintit adaptarea legislaţiei la interesele de moment ale puterii şi urmăreşte fraudarea procesului electoral, căruia să i se dea aparenţe legale.
Pentru prima dată în istoria politică a ţării concurenţii electorali nu dispun de condiţii egale. Exponenţii puterii apar la posturile de televiziune pentru a-şi lustrui imaginea, iar timpul respectiv nu este contabilizat, ceea ce creează avantaje enorme puterii în raport cu ceilalţi concurenţi electorali.
Plafonul fondului electoral pentru fiecare partid a fost ridicat de la 7 la 21 milioane de lei.
Sondajele de opinie sunt comandate de actuala putere pentru a manipula alegătorii şi a justifica posibilele fraude.
Are loc utilizarea masivă a unor resurse financiare nedeclarate pentru coruperea alegătorilor din zona rurală.
Grupările politice care au ajuns la putere prin violenţă nu o vor ceda paşnic şi democratic.
Guvernarea liberală nu va ezita să folosească din nou violenţa pentru a se menţine cu orice preţ la putere.
Prăbuşirea iminentă a partidelor aflate la guvernare în urma alegerilor din 28 noiembrie nu trebuie să lase loc pentru o revanşă comunistă.
O eventuală revanşă a comuniştilor ar provoca noi confruntări, baricade, destabilizări de proporţii şi izolarea internaţională a ţării.
Comuniştii au demonstrat o totală incapacitate de reacţie adecvată în situaţii de criză.
La 7 aprilie fosta guvernare nu a putut menţine situaţia sub control şi a admis degenerarea ei în violenţe de masă cu efecte catastrofale.
După ce a câştigat 60 de mandate în parlamentul precedent, Partidul Comuniştilor şi-a arătat incapacitatea de a rezolva prin deschidere şi dialog problema alegerii şefului statului.
Numai alegătorii pot să pună capăt definitiv războiului politic care devastează ţara.
Poporul Republicii Moldova trebuie să respingă în egală măsură atât partidele din actuala guvernare, cât şi Partidul Comuniştilor.
Ţara are nevoie de stabilitate, de oameni de stat responsabili, competenţi şi necorupţi, care să rezolve problemele economice şi sociale.
Partidul Popular Creştin Democrat cheamă toţi alegătorii să fie activi, să participe la alegeri şi să-şi dea votul pentru Forţa a Treia, reprezentată de echipa creştin-democraţilor.