Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010DeclaraţiiPSD

Rezultatele Forului Naţional al Agricultorilor desfăşurat pe data de 21 noiembrie

|versiune pentru tipar| PSD, 22 noiembrie 2010 | 

În cadrul conferinţei de presă organizată astăzi, 22 noiembrie 2010, de Partidul Social Democrat, Sergiu Coropceanu, Secretar General al Partidului a prezentat rezultatele Forului Naţional al Agricultorilor desfăşurat pe data de 21 noiembrie.

La lucrările Forului Naţional al Agricultorilor, organizat de Partidul Social Democrat, au participat peste 350 conducători ai întreprinderilor agricole şi deţinători de terenuri.

De asemenea, la For au participat: Ambasadorul Republicii Populare Chineze în Republica Moldova FANG LI, Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova SERGHEI PIROJKOV, Consilierul Ambasadei Federaţiei Ruse în Republica Moldova ALEXANDR EROHIN, Asociaţia întreprinderilor mici şi mijlocii din Italia “APIEXPORT” CASOLI LUCA şi ROBERTO DALLARI, Asociaţia întreprinzătorilor italieni în Republica Moldova STEFANO MERCURI.

În cadrul Forului, VICTOR ŞELIN, Preşedintele Partidului Social Democrat a prezentat participanţilor modelul de dezvoltare economică a Republicii Moldova şi reanimare a sectorului agroindustrial, model elaborat de PSD împreună cu partenerii italieni. Acest model porneşte de la faptul că statul nu trebuie să se ocupe doar de acordarea anumitor subsidii ci trebuie să investească în modernizarea sectorului agrar, ceia ce ar permite o dezvoltare rapidă a sectorului şi ar contribui la îmbunătăţirea nivelului de trai la sat. Statul trebuie să revină în sat. Statul având potenţial ştiinţific, tehnic şi financiar va constitui întreprinderi cu cota statului de 100% şi va propune cumpărarea de către stat a activelor fixe din zonele rurale: complexe zootehnice, staţii tehnico-mecanice, depozite de cereale şi altele, cu scopul reconstruirii si alinierii acestora cu echipamente şi utilaj modern, şi le va introduce ca cotă-parte în întreprindere.

În baza unei legi speciale, vor fi evaluate terenurilor agricole, iar cetăţenii vor primi hârtii de valoare pentru terenurile proprii. Cetăţenii vor avea posibilitatea sa integreze cotele de pământ şi să le introducă ca bunuri de valoare în întreprinderea de stat, reducând astfel puterea de decizie a Statului ceea ce le va permite să ia decizii cu privire la desemnarea conducerii, decizii de creditare a business-planurilor şi a altor decizii necesare dezvoltării întreprinderilor.

Cu scopul de a spori veniturile sectorului agricol, statul nu se va limita doar la creşterea produselor agricole, dar va opta pentru fabricarea produselor alimentare. Din gospodăriile ţărăneşti, pe rafturile centrelor comerciale şi spre export trebuie să ajungă doar produse alimentare ambalate şi semifabricate pentru producerea altor mărfuri.

Statului trebuie să devină organizator al acestui proces şi garant, că toate veniturile obţinute vor rămâne în sat, atât pentru reinvestire cât şi administraţiilor publice locale, pentru construcţia drumurilor locale, grădiniţelor de copii etc.

Reprezentanţii Asociaţiei întreprinderilor mici şi mijlocii din Italia “APIEXPORT” au menţionat posibilităţile şi avantajele pe care le are Republica Moldova şi şi-au exprimat întreaga convingere că modelul propus de Partidul Social Democrat în domeniul agroindustrial va fi implementat cu succes şi că prin aceasta agricultura ţării va deveni una destul de competitivă în plan internaţional.

Totodată, Asociaţia întreprinderilor mici şi mijlocii din Italia “APIEXPORT” este gata să participe în implementarea acestui proiect contribuind cu cota parte a sa prin tehnologii, seminţe, îngrăşăminte şi tehnică agricolă.

Ambasadorul Republicii Populare Chineze în Republica Moldova FANG LI a urat succes organizatorilor şi participanţilor, ca modelul de reanimare a agriculturii elaborat de PSD să fie implementat şi a exprimat posibilitatea şi disponibilitatea Republicii Populare Chineze de a colabora în acest proiect. China poate oferi tehnica, utilajele şi echipamentele necesare în condiţii foarte avantajoase pentru Republica Moldova, precum şi că China poate deveni un importator important de produse alimentare din Moldova.

Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova SERGHEI PIROJKOV a menţionat, că modelul propus de Partidul Social Democrat reprezintă un model foarte ambiţios şi prin realizarea acestuia va impulsiona şi Ucraina, ca ţară vecină să dezvolte modele noi în agricultură şi să coopereze cu Republica Moldova.

Consilierul Ambasadei Federaţiei Ruse în Republica Moldova ALEXANDR EROHIN a accentuat că Republica Moldova are nevoie de o stabilitate politică, pentru ca proiectele economice să fie realizate cu succes. Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan şi la Spaţiul Economic Unic va oferi posibilităţi de realizare a mărfurilor moldoveneşti pe o piaţă de peste 250 de milioane de consumatori, ceia ce va constitui o piaţă de desfacere pentru sectorul agroindustrial destul de importantă.

Participanţii la For au salutat iniţiativa Partidului Social Democrat de a implica mai activ statul în domeniul economic şi au apreciat modelul de reanimare a sectorului agroindustrial. Totodată, participanţii au asigurat Partidul Social Democrat de susţinere în alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010, pentru ca modelul PSD-lui să fie implementat.

Centrul de presă PSD