Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | partide.md | avere.md
Partidul Umanist consideră vizita lui Saacaşvili în Moldova, cu doar câteva zile înainte de alegeri, este o provocaţie care va complica şi mai mult relaţiile moldo-ruse.
“Ne amintim de vizitele lui Saacaşvili, Băsescu, Iuşcenco, care au avut loc doar cu câteva zile înainte de alegerile din 2005, şi au avut scopul să-l susţină pe preşedintele de atunci Vladimir Voronin. Aceste vizite au fost o implicare directă în procesul electoral din Moldova. Astăzi Saacaşvili, la fel de impertinent, susţine Alianţa pentru Integrare Europeană”, a declarat liderul PUM, Valeriu Pasat.
“În anul 2005 Saacaşvili cu «camarazii» săi de revoluţii orange, au susţinut deschis cursul anti-rus al lui Voronin. Atunci, toţi — Saacaşvili, Iuşcenco, Voronin fortificau blocul anti-rus GUAM. Astăzi Saacaşvili a decis să susţină guvernarea liberal-democrată”, a accentuat Pasat.
Liderul Partidului Uamnist şi-a exprimat regretul, că acţiunile şi declaraţiile anti-ruse ale lui Voronin şi ale liderilor actualei alianţe de guvernare au prejudiciat grav relaţiile bilaterale moldo-ruse şi au dat o lovitură dură economiei Moldovei, care a condus la embargoul vinurilor moldoveneşti în Rusia şi creşterea bruscă a preţurilor la gazele naturale.
Preşedintele PUM a amintit că conducerea Alianţei de guvernare s-a adresat către NATO şi a solicitat ajutor în reglementarea conflictului transnistrean şi evacuarea armatei ruse din Transnistria.
“La fel a acţionat şi Saacaşvili în Georgia. Am văzut cu toţii care a fost finalul: conflict armat, moartea oamenilor, ruperea definitivă a relaţiilor ruso-georgiene şi pierderea de către Georgia a teritoriilor sale. Noi nu avem nevoie de o astfel de «experienţă» de rezolvare a conflictelor”, a spus Pasat.
Liderul PUM şi-a exprimat îngrijorarea vizavi de faptul că reprezentanţii altor state se implică în desfăşurarea procesului electoral ar putea tensiona situaţia în Moldova.
“Există informaţie veridică, că pe întreaga perioadă a campaniei electorale, dar şi până la lansarea campaniei, Moldova a fost vizitată de nenumărate ori de diverşi emisari, inclusiv de către şeful comitetului de securitate Georgian, Ghivi Targamadze, personaj cu viziuni anti-ruse pronunţate ce face parte din anturajul lui Saacaşvili. Care a fost scopul vizitei lui în Moldova? Ce caută în Moldova, reprezentanţii legionarilor din România? Nu riscăm să se repete evenimentele din 7 aprilie 2009? Şi de ce tac autorităţile?”, întreabă Pasat.
Serviciul de presă PUM