Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | partide.md | avere.md
Rezultatele alegerilor parlamentare din 28 noiembrie 2010 sînt o realitate. Este evident, că alegătorii s-au aliniat în jurulcelor 4 partide politice, care în ultimele 16 luni au avut un mesaj politic şi comportament hotărît.
Nu a avut priză la alegători lozincile împăciuitoare ale unor partide şi candidaţi independenţi. Merită să se recunoască că radicalizarea vieţii politice care s-a perindat după 7 aprilie 2010, încă nu este depăşită. Alegătorii nu au votat pentru personalităţi, perspective şi idei, ci mai mult pentru partide “salvatoare” — PCRM, PLDM, PD, PL ghidate şi de interese economice şi geopolitice opuse.
Alegerile au arătat o dată în plus, că Moldova e dezbinată puternic sub aspect geopolitic. Pentru această dezbinare se face vinovată clasa politică, dar şi vecinii şi Marile Puteri Internaţionale. Ar fi bine ca aceştia să ne mai slăbească cu “dragostea” lor cumplită pentru Moldova.
Este surprinzător, că electoratul nostru moldovenesc nu a pedepsit liderii politici orgolioşi şi agresivi, care au atras ţara în criza politică, ci tocmai invers pe acei ce au propus depăşirea crizei politice prin compromis şi conlucrare a tuturor forţelor politice. Rezultatele scrutinului demonstrează clar, că alegătorii au fost prelucraţi masiv de propaganda celor 4 partide învingătoare, care deţin cele mai puternice şi influente canale de TV şi radio din Moldova. Manipularea şi dezinformarea alegătorilor s-a realizat ca niciodată în ultimii ani.
Desigur, liderii politici ce au venit în Parlament urmează să caute soluţii pentru Moldova, nu doar pentru beneficiul personal ori partinico-corporativ.
Astfel marea problemă a celor 4 actori politici va fi constituirea alianţei de guvernare.
Avînd în vedere soarta deputaţilor ex-comunişti, care în 2009 au pledat pentru alegerea Preşedintelui, iar apoi s-au pomenit eliminaţi de pe arena politică, puţini deputaţi vor avea curajul să-şi demonstreze calităţile cetăţeneşti.
Unii din liderii partidelor de dreapta cred, că vor putea “rupe” de la PCRM cîteva voturi pentru a alege Preşedintele. Alţii presupun că şi de la PLDM ori PL s-ar putea “cumpăra” cîteva voturi necesare. Nu ştiu dacă prin aceste exerciţii considerate de societate imorale ar putea fi instalată stabilitatea politică.
Să sperăm, că liderii PD, PCRM şi PLDM, care ştiu adevărata stare de lucru din economie, vor fi model de cultură politică şi îşi vor uni forţele pentru salvarea acestei ţări. Moldova nu va putea rezista presiunilor geopolitice, care sunt eminente în cazul unei coaliţii înguste PCRM+PD ori PD+PLDM+PL. Existenţa unei opoziţii puternice, susţinute din exterior nu va permite relansarea social-economică. Soluţia este coaliţia largă.
În acest context varianta ideală pentru următoarea guvernare este coaliţia largă compusă din PD-PCRM-PLDM. Această coaliţie politică este foarte convenabilă Moldovei deoarece:
Astfel ar putea fi conjugate forţele politico-intelectuale ale celor mai de vază partide în scopul cel mai nobil — modernizarea ţării, consolidarea statalităţii, ridicarea nivelului de trai al populaţiei.
Toate celelalte scenarii şi coaliţii guvernamentale sînt mai vulnerabile pentru ţara noastră — Moldova, pentru stabilitatea politică, pentru creşterea economică, inclusiv pentru partide politice.
Victor Stepaniuc
Sursa: www.victorstepaniuc.md