Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat Regulamentul privind reflectarea campaniei electorale la alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010, care reglementează modul de oferire a timpilor de antenă gratuiţi şi contra plată pentru publicitate electorală, organizarea dezbaterilor electorale şi principiile de reflectare a campaniei electorale de către radiodifuzori, presa, prin internet şi telefonie mobilă. Conform hotărîrii CEC, radiodifuzorii care decid să se implice în reflectarea campaniei electorale trebuie să depună la Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA), pînă la 15 octombrie 2010, o declaraţie privind politica editorială pentru campania electorală ori să înştiinţeze CCA că nu se vor implica în campanie. Regulamentul prevede că cererea pentru acordarea timpilor de antenă/spaţiilor în ziare se prezintă instituţiilor mass-media pentru întreaga campanie electorală nu mai tîrziu de 5 zile de la înregistrarea la CEC a concurentului electoral şi se pun la dispoziţia concurenţilor electorali în timp de 48 de ore de la prezentarea şi înregistrarea cererii. Documentul aprobat de CEC nu se aplică publicaţiilor periodice şi paginilor de internet fondate de partidele politice. (sursa: CEC)
Formarea consiliilor de circumscripţie, instrucţiuni privind documentele electorale şi acreditarea observatorilor
La şedinţa din 8 octombrie 2010, CEC a:
constituit 35 de consilii electorale de circumscripţie (raionale, în UTA Găgăuzia şi mun.Chişinău);
aprobat instrucţiunea privind ordinea de împachetare, sigilare şi transmitere a documentelor şi materialelor electorale;
acreditat 105 observatori naţionali din partea Asociaţiei Obşteşti Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM) şi un expert electoral din partea Comisiei Electorale Centrale a Letoniei.
Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) va delega o misiune de observatori pentru monitorizarea alegerilor parlamentare din 28 noiembrie 2010. Informaţi a fost comunicată de către Philip Remler, Şeful Misiunii OSCE în Moldova, în cadrul întrevederii cu Vladimir Filat, Prim-ministrul Moldovei. Philip Remler şi-a exprimat speranţa că alegerile parlamentare anticipate, în special campania electorală, nu vor împiedica continuarea activităţilor în cadrul procesului de reglementare transnistreană.
Primăria respinge acuzaţiile privind interzicerea unor bilboard-uri
În legătură cu declaraţiile lui Valeriu Pasat, liderul Partidului Umanist din Moldova (PUM) privind interzicerea publicităţii pe panouri stradale (bilboard-uri), Primăria municipiului Chişinău precizează că a expediat o sesizare tuturor proprietarilor de panouri publicitare din oraş, prin care se atrage atenţia asupra necesităţii respectării legislaţiei lingvistice şi a normelor gramaticale pe imaginile de publicitate din oraş, asemenea sesizări fiind o practică periodică aplicată de autorităţile locale. Primăria constată că panourile publicitare ale formaţiunii politice vizate au fost instalate contrar prevederilor legale şi fără avizul organelor competente, coordonarea cu Centrul Naţional de Terminologie fiind efectuată abia după plasare şi acestea au rămas nemodificate în pofida faptului că a fost solicitată expres modificarea şi corectarea textului de pe imagini. (sursa: Direcţia Relaţii Publice, Primăria mun. Chişinău)
Într-o declaraţie semnată de către preşedintele Grupului Stîngii Europene Unite (UEL) al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) este salutată decizia autorităţilor moldoveneşti de a desfăşura alegerile parlamentare anticipate pe 28 noiembrie 2010 şi se exprimă speranţa că viitoarele alegeri vor fi libere şi corecte. În acelaşi timp, se exprimă anumite îngrijorări privind caracterul liber şi corect a alegerilor, sînt condamnate încercările de a ridica imunitatea parlamentară a liderului Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, care totodată este şi membru al delegaţiei moldoveneşti la APCE şi membru al Grupului UEL. În declaraţie este condamnată decizia Parlamentului Republicii Moldova de a modifica normele legislative privind modul de redistribuire a mandatelor şi voturilor acumulate de concurenţii care nu au trecut pragul electoral. În textul declaraţiei se mai atenţionează că alegerile din Republica Moldova sînt de o mare importanţă pentru cetăţenii ţării, funcţionarea ei politică şi poziţia pe scena internaţională, toţi cei implicaţi fiind chemaţi să garanteze caracterul liber şi corect al viitoarelor alegeri. (sursa: declaraţie semnată de Tiny Kox, Preşedintele UEL al APCE)
Declaraţii şi comunicate de presă ale concurenţilor electorali