Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010Curier electoral

Curier electoral din 19 octombrie 2010

|versiune pentru tipar|

CEC a decis asupra secţiilor de votare în străinătate

Pentru alegerile din 28 noiembrie Comisia Electorala Centrala (CEC) a decis să deschidă 75 de secţii de votare în străinătate ca urmare a aranjamentelor făcute de Guvern. 35 de secţii vor fi deschise în incintele misiunilor diplomatice, iar altele 40 în afara lor. Respectiv, în Italia vor fi deschise 16 secţii în România — 8; în SUA — 8; în Rusia — 4; în Spania, Franţa şi Ucraina — cîte 3.

Candidatul independent Valeriu Pleşca promite “ordine în ţară”

Ex-ministrul Apărării, Valeriu Pleşca, a fost înregistrat de Comisia Electorală Centrală (CEC) ca şi candidat independent la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. În buletinul de vot Valeriu Plaşca va figura cu numărul 14. este deja al doilea concurent electoral care va pleda in campanie pentru instaurarea ordinii in tara. El a declarat pentru presă că s-a lansat în campanie pentru a-şi valorifica experienţa. Potrivit acestuia el va sparge tradiţia şi va fi primul independent ales în parlament, candidaţii independenţi avînd un avantaj — ei nu trebuie să plătească tribut finanţatorilor, cum o fac partidele. A fost înregistrat şi simbolul electoral al Valeriu Pleşca — un cerc cu inscripţia “Lege şi Ordine”.

Liderul PDM, Marian Lupu, despre relaţiile cu oponenţii politici

În cadrul emisiunii “În profunzime” de la postul PROTV liderul Partidul Democrat din Moldova (PDM), Marian Lupu, a declarat că în politică “există şi da, şi nu”, de aceea este deschis pentru dialog cu Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) în vederea creării unei alianţe postelectorale, lucru care fi dificil. În acelaşi timp, Marian Lupu a dat o caracteristică negativă PCRM, identificîndu-l drept o formaţiune cu “o dorinţă puternică de a distruge alte partide şi de a menţine controlul asupra a tot ce se întîmplă în Republica Moldova”. În pofida faptului că PCRM este principalul concurent al PDM, există “motive pentru a lăsa uşa larg deschisă, căci ţara este dezbinată şi PDM pune interesele ţării mai presus de propriile ambiţii”. Marian Lupu a mai declarat că nu este “vînător de posturi”, funcţia de şef al statului rîvnind-o cu scopul de a contribui la “dezvoltarea Moldovei” pe calea dezvoltării. De asemenea, Marian Lupu a declarat că din stimă faţă de alegători aceştia trebuie să ştie cine finanţează formaţiunea pe care o conduce. În acest context, el s-a referit la relaţiile sale “transparente şi clare” cu omul de afaceri — Vladimir Plahotniuc, care pînă la urmă ar putea fi inclus în lista de candidaţi a PDM, lucru pe care l-a refuzat deocamdată. Marian Lupu a dezminţit zvonurile potrivit cărora ar fi avut relaţii de afaceri cu Sorin Ovidiu Vîntu, zvonuri pe care le-a pus pe seama concurenţilor politici.

Pledoaria Partidului Umanist din Moldova pentru uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan

Liderul Partidului Umanist din Moldova (PUM), Valeriu Pasat, a organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia a declarat că “Moldova are nevoie acută de o forţă politică nouă — forţa a treia, care să nu aibă legături nici cu comuniştii, dar nici cu liberal-democraţii”. Potrivit lui Valeriu Pasat, forma’iunea pe care o conduce va pleda pentru aderarea Republicii Moldova la uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, întrucît aceasta este singura posibilitate de relansare şi dezvoltare ascendentă a economiei ţării. De asemenea, liderul PUM consideră că în eventualitatea în care “Moldova îşi va reorienta politica şi economia spre Est, investiţiile vor fi atrase mai uşor, tarifele vor fi diminuate, iar salariile şi pensiile vor creşte”. Pentru dezvoltarea spirituală a Republicii Moldova, Valeriu Pasat consideră necesară cooperare cu Biserica Ortodoxă şi predarea obligatorie a religiei în şcoală. Referindu-se la oponenţii politici, Valeriu Pasat a afirmat că singurul “succes” al Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) este acumularea datoriilor. Pe de altă parte, Partidul Comuniştilor şi liderul acestuia, Vladimir Voronin, “este obsedat de răzbunare şi de planuri revanşarde, iar revenirea la putere a comuniştilor înseamnă aprofundarea crizei”.

Decalogul Alianţei Moldova Noastră pentru o campanie corecta

Liderii Alianţei Moldova Noastra (AMN) au declarat că vor oferi concurenţilor electorali un Decalog, ce cuprinde 10 reguli de conduită într-o campanie electorala corectă. Cele 10 porunci ale AMN sînt după cum urmează: să nu ataci partidele de coaliţie; să nu minţi alegătorii; să nu furi membrii de la alte partide; să nu mituieşti alegătorii folosind resurse administrative; să nu ataci murdar contracandidaţii; să nu rupi afişele contracandidaţilor; să nu agresezi agitatorii electorali; să nu faci promisiuni deşarte; să nu pui interesele personale mai presus de interesul ţării; să nu denigrezi ţara şi simbolurile naţionale.

Liderul Partidului Liberal pledează pentru alegeri libere si corecte

Liderul Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu a declarat că “Alianţa pentru Integrarea Europeana (AIE) este interesată ca alegerile parlamentare anticipate din luna noiembrie să fie libere si corecte”. El s-a referit în mod special la “problema perfectării listelor electorale, organizarea activităţii secţiilor de votare, precum şi alte probleme legate de organizarea scrutinului din luna noiembrie… Cine va deveni învingător în alegeri trebuie să decidă cetăţenii prin exprimarea votului de încredere unui sau altui concurent electoral. Noi trebuie să cream condiţiile optime de desfăşurare corecta si libera a scrutinului”.

Partidul Popular Republican îndeamnă să fie votaţi oamenii normali…

Liderul partidului Popular Republican, Nicolae Andronic, a depus la Comisia Electorală Centrală (CEC) listele de candidaţii ale formaţiunii. Potrivit liderului PPR “PPR a conştientizat şi a spus public lucrurilor pe nume — în Republica Moldova au existat şi mai continuă să existe două Moldove — una a foştilor şi actualilor guvernanţi, pe de o parte, şi Moldova celorlalţi, cea mai săracă ţară din Europa. Lista prezentată spre a fi înregistrată nu se constituie şi din persoane separate în cele două Moldove — a guvernanţilor sau a celor săraci — ci are un contingent care îşi propune să revenim la o singură Republică, cu drepturi şi şanse egale pentru fiecare cetăţean”. Sloganul PPR “Alege oameni normali!”.

Adresarea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova către Comisia Europeană

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) a atenţionat printr-o adresare partenerii europeni ai Republicii Moldova cu privire la implicarea directă şi extrem de angajată a conducerii de vîrf a unui stat membru al UE în procesul electoral al Republicii Moldova. “Atragem atenţia asupra faptului că Preşedintele României, Dl Traian Băsescu, într-un interviu TV acordat recent, duminică, 17 octombrie 2010, a menţionat în mod public şi deschis că România la alegerile parlamentare anticipate susţine Alianţa pentru Integrare Europeană. Această declaraţie a fost făcută, de către Preşedintele României, imediat după publicarea informaţiei pe site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al României cu privire la finanţarea de stat din partea României, pe durata mai multor ani, a publicaţiilor şi altor mass-media din Republica Moldova, bine cunoscute prin orientarea lor politică şi nemijlocit politica informaţională. PCRM consideră că asemenea declaraţii pot fi infirmate doar prin condamnarea publică a acestor declaraţii ale Preşedintelui României, Dlui Traian Băsescu, de către reprezetanţii oficiali ai Uniunii Europene în Moldova, la fel ca şi ai Comisiei Europene”.

Declaraţii şi comunicate de presă ale concurenţilor electorali