Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010Curier electoral

Curier electoral din 1 noiembrie 2010

|versiune pentru tipar|

Campania “Votează, lume!”

Comisia Electorală Centrală (CEC) a lansat campania de informare şi educaţie civică la alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010. Campania are genericul “Votează, lume!” şi se anunţă ca avînd abordări inedite: utilizarea reţelelor sociale (Facebook, Twitter, YouTube); lansarea unui concurs pe Internet; prezentarea unei pagini web www.lume.md. Campania se bazează pe puterea cîntecului popular “Lume, lume” şi are menirea de a uni oameni de diferite vîrste, cultură şi statut social indiferent de locul aflării lor, utilizînd şi sloganul “Votează, lume!”. Campania este finanţată de Comisia Electorală Centrală, proiectul PNUD/UE “Suport electoral pentru Moldova”, Consiliul Europei, IFES şi OIM. (sursa: CEC)

Diverse mesaje de campanie

Alianţa Moldova Noastră (AMN) a anunţat totalizarea rapoartelor agitatorilor săi din raioane şi a anunţat că a acumulat deja un număr de aproape 110 mii alegători, dispuşi să susţină formaţiunea pe 28 noiembrie 2010. Datele au fost prezentate în cadrul unei conferinţe de presă susţinută de Victor Osipov, prim-vicepreşedintele AMN. Conform lui Osipov, rezultatele sondajului intern arată că AMN va acumula circa 7 procente din sufragii (la o prezenţă la urne de peste 1 mln. 500 mii de cetăţeni), iar succesul partidului va fi o garanţie pentru refacerea coaliţiei democratice de guvernare imediat după scrutinul parlamentar. (sursa: comunicat de presă AMN)

În cadrul unui interviu acordat la radio, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat că Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) va acumula în alegerile parlamentare anticipate mai mult de 50 la sută din sufragii şi că “Alianţa are victoria în buzunar”. Ghimpu speră ca AIE va aduna mandatele necesare pentru formarea majorităţii parlamentare şi chiar pînă la 61 de mandate, pentru a putea alege preşedintele ţării. Vorbind despre pactul de neagresiune între liderii Alianţei, Mihai Ghimpu a spus că mai este timp ca acesta să fie semnat. (sursa: Radio Vocea Basarabiei)

Mişcarea social-politică “Ravnopravie” (MR) promite că limba rusă va fi introdusă ca a doua limbă de stat şi va pleda pentru integrarea Moldovei in CSI, pentru relaţii strategice cu Rusia şi păstrarea statului de neutralitate al ţării. Declaraţiile au fost făcute de liderul MR, Valerii Climenco, în cadrul prezentării programului electoral al Mişcării. MR mai promite că minorităţile naţionale vor fi promovate în funcţii de stat, în corespundere cu ponderea reală a acestora în populaţia ţării.

Candidatul independent Gabriel Stati s-a lansat în campania electorală cu sloganul “Vocea ta în Parlament!” şi promite să fie reprezentantul tinerilor în forul legislativ. Stati a enunţat că unul din motivele care l-a făcut să se lanseze în politică este dezamăgirea privind Referendumul din 5 septembrie şi nevalidarea acestuia. Dacă va reuşi să ajungă în Parlament, Gabi Stati va conlucra cu forţele democratice. Printre problemele prioritare cu care consideră că se confruntă tinerii din republica Moldova sunt bursele mici, lipsa unui loc de muncă după absolvire şi lipsa unui loc de trai. Sloganul electoral ales de Gabriel Stati a fost calificat ca plagiat de către un alt potenţial candidat, Sergiu Banari, care a mers în alegerile din 5 aprilie 2009 cu sloganul “Sergiu Banari — vocea ta în Parlament”.

Duel la distanţă între PD şi PLDM

În cadrul unei întîlniri cu locuitorii raionului Hânceşti, preşedintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Marian Lupu, şi-a exprimat deschis nemulţumirea faţă de activitatea primului ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat. Liderul PDM a declarat că cei care au coordonat procesul guvernării au fost fie nepricepuţi, fie preocupaţi doar de succesul lor personal şi pe viitor nu vor mai fi acceptate asemenea comportamente. Lupu a mai declarat că după 28 noiembrie va asigura o guvernare cu un program economic preponderent de stânga, axat pe soluţionarea problemelor sociale, iar cel mai important lucru pe care şi-l reproşează ar fi că a permis ca guvernarea AIE să fie coordonată cu un program de centru-dreapta şi cu un Prim-ministru care are atitudine publică populistă. (sursa: Info-Prim Neo)

Într-o apariţie televizată, Vlad Filat, preşedintele PLDM, a răspuns indirect colegului de alianţă, declarînd că Marian Lupu se reorientează în a ataca şi a smulge din electoratul partidelor din coaliţie, după ce a văzut că nu îi reuşeşte să rupă simpatizanţi de la comunişti. Filat a mai declarat că aşteaptă să-i fie catalogate acţiunile, însă nu acceptă comentarii de la persoane care pe parcursul multor ani au ocupat funcţii înalte în cadrul Guvernului sau Parlamentului, din partea PCRM. Referindu-se la relaţiile cu partenerii din Alianţa de guvernare, Vlad Filat a reiterat poziţia PLDM, subliniind că formaţiunea nu va face alianţă cu comuniştii după alegeri şi că solicită partenerilor de coaliţie să facă acelaşi lucru şi să-l declare din timp. (sursa: Publika TV)

Teleradio-Moldova a lansat dezbaterile electorale

Compania publică “Teleradio-Moldova” a anunţat despre oferirea timpului gratuit pentru toţi concurenţii electorali, la radio şi TV, precum şi despre lansarea dezbaterilor electorale, cu durată zilnică de 80 minute la TV şi 90 minute la Radio. Vor avea loc 3 runde de dezbateri, pentru:

Declaraţii şi comunicate de presă ale concurenţilor electorali