Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010Curier electoral

Curier electoral din 3 noiembrie 2010

|versiune pentru tipar|

Preşedintele interimar dă asigurări despre alegeri libere şi corecte

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a avut o întrevedere cu Peter Eicher, şeful misiunii OSCE de monitorizare a alegerilor parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010. În cadrul discuţiilor, Mihai Ghimpu a declarat, că Alianţa pentru Integrare Europeană este cointeresată în organizarea şi desfăşurarea unor alegeri parlamentare libere şi corecte, pentru ca cetăţenii să aibă încredere deplină în formaţiunile politice, care vor veni la guvernare. Preşedintele interimar a menţionat că este ferm convins că după scrutinul din 28 noiembrie în Republica Moldova se va instala o stabilitate politică, care va permite noii guvernări să realizeze toate programele de modernizare a statului. Peter Eicher a menţionat că misiunea pe care o conduce va monitoriza desfăşurarea campaniei electorale, implementarea legislaţiei electorale, activitatea Comisiei Electorale Centrale şi a instituţiilor guvernamentale de resort, precum şi modul de soluţionare a contestaţiilor. Şi oficialul OSCE a accentuat că alegerile sînt foarte importante pentru depăşirea crizei politice din Republica Moldova. (sursa: Moldpres)

Noi provocări la Corjova

Un grup de miliţieni transnistreni au pătruns în satul Corjova şi au îndemnat un grup de muncitori să părăsească zona unde aceştia au început amenajarea unui teren de agrement pentru copii, ca urmare a unui proiect cîştigat de către administraţia locală din partea PNUD. Potrivit primarului satului Corjova, miliţienii au ameninţat cu arestări, pe motiv că lucrările nu pot fi demarate fără decizia administraţiei raionului Dubăsari. În satul Corjova au avut loc numeroase incidente, mai ales în preajma şi în timpul scrutinelor electorale, autorităţile separatiste dedîndu-se la provocări şi intimidări, blocînd localitatea, sediile unde are loc votarea etc. (sursa: Unimedia)

Precizări despre întîlnirile cu alegătorii

Comisia Electorală Centrală (CEC) a făcut precizări referitor la modul de organizare a întîlnirilor concurenţilor electorali cu alegătorii în instituţiile publice (şcoli, grădiniţe, spitale etc.), menţionînd că aceste întruniri pot să se desfăşoare: • în afara programului de lucru; • după o coordonare prealabilă cu autorităţile administraţiei publice locale şi conducătorul instituţiei; • fără implicarea minorilor. În cazul în care se percepe plată pentru chirie, aceasta trebuie să fie egală pentru toţi concurenţii electorali şi să nu depăşească plata stabilită pentru închiriere în alte scopuri decît cele electorale.

Sondaj de opinii preelectorale

Institutul Republican Internaţional (IRI) a realizat un sondaj, conform căruia, la alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010 s-a putea prezenta pînă la 80 la sută dintre cetăţenii cu drept de vot (47% au afirmat sigur că vor vota, iar 34% au spus că probabil se vor prezenta la urne). Doar 2% de alegători au răspuns că nu se vor prezenta la vot, iar 9% dintre respondenţi încă nu au decis dacă vor participa la alegerile parlamentare. Potrivit sondajului, 62% dintre respondenţii care au spus că se vor prezenta la urnele de vot ştiu cu ce partid vor vota, iar 24% dintre ei încă nu şi-au formulat opţiunea de vot. Printre factorii prioritari care îi determină pe cetăţeni să voteze pentru un anumit concurent (partid) au fost menţionaţi: activitatea partidului (13%), patriotismul (10%), transparenţa (6%), competenţa candidaţilor (6%), respectarea promisiunilor (5%), prestanţa în campania electorală (3%) etc. Sondajul IRI a fost realizat în perioada 7–21 septembrie 2010, pe un eşantion de 1200 de persoane, avînd o marjă de eroare de plus/minus 3%. (sursa: Timpul)

Evenimente cu participarea concurenţilor electorali

Mişcarea Acţiunea Europeană (MAE) solicită tuturor partidelor să se angajeze în scris sau printr-o decizie internă de partid că nu vor face alianţă post-electorală cu Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM). MAE consideră că declaraţiile verbale nu sînt de ajuns şi ar fi necesare garanţii solide electoratului ca nu va fi trădat în urma negocierilor politice postelectorale. (sursa: Agentia DECA-press)

Partidul Social Democrat (PSD) s-a lansat oficial în campania electorală prin organizarea unui eveniment la Complexul agricol al oraşului Orhei. PSD a decis să prezinte compartimente din platforma electorală în diferite raioane ale Republicii Moldova, la Orhei fiind prezentat compartimentul “Redresarea agriculturii”, care presupune modernizarea agriculturii prin crearea din teritoriile fostelor colhozuri şi sovhozuri a întreprinderilor de tip nou, numite — “ProdKoop”. Forma organizatorico-juridică a “ProdKoop”-urilor presupune cumpărarea de către stat a tuturor activelor fixe in zonele rurale: complexe zootehnice, staţii tehnico-mecanice, depozite de cereale şi altele, reconstruirea si dotarea acestora cu echipamente şi utilaj modern, introducerea acestor bunuri ca cotă-parte la constituirea întreprinderii de stat. (sursa: PSD)

Candidaţii independenţi Sergiu Banari şi Gheorghe Russu au susţinut conferinţe de presă, în cadrul cărora au prezentat punctele-cheie ale programelor sale electorale. Sergiu Banari a criticat Alianţa pentru Integrare Europeană, care nu ar fi realizat lucruri palpabile pentru alegători. Gheorghe Russu s-a referitor doar la priorităţile platformei sale electorale, care are la bază exclusiv aspecte ale sănătăţii publice şi asigurării medicale.

Interviul Preşedintelui CEC

Particularităţile campaniei electorale au fost discutate de către şeful reprezentanţei RIA Novosti la Chişinău şi Preşedintele CEC, Eugen Ştirbu. În cadrul interviului, şeful administraţiei electorale a declarat că nu simte presiuni şi influenţe nici din partea participanţilor la alegeri, nici din exterior. La capitolul recomandări pentru organele electorale a fost menţionată necesitatea unei urne de vot suplimentare, deoarece buletinele de vot vor fi destul de mari (circa 102 cm) şi astfel, urnele de vot ar putea să se umple pînă la finele zilei. Şeful CEC nu cunoaşte numărul exact de alegători, procesul de întocmire şi verificare a listelor electorale fiind în derulare.

Declaraţii şi comunicate de presă ale concurenţilor electorali