Misiunea de observare a alegerilor a Biroului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (OSCE/ODIHR) a făcut primele aprecieri privind desfăşurarea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010. Conform unui comunicat al Misiunii OSCE/ODIHR, există aspecte pozitive, dar şi unele momente negative. Din aspectele pozitive pot fi remarcate:
adoptarea mai multor recomandări formulate anterior de OSCE/ODIHR şi Comisia de la Veneţia a CoE cu referire la legislaţia electorală;
caracterul competitiv al campaniei de agitaţie electorală;
implicarea politică a femeilor;
nu există impedimente juridice pentru participarea minorităţilor naţionale în procesul electoral;
îmbunătăţiri în reflectarea campaniei de către mass-media, apariţia a noi posturi de ştiri, sporirea pluralităţii de opinii.
Îngrijorări sînt expuse cu referinţă la:
modificarea recentă a legislaţiei electorale pentru schimbarea metodologiei de atribuire a mandatelor şi oferirea posibilităţii simplificate de votare pentru studenţi;
prezenţa unor tensiuni, altercaţii şi incidente minore, promovarea materialelor de agitaţie negativă;
invocarea de către mai multe partide a lipsei de fonduri pentru finanţarea campaniei electorale;
prezenţa unor finanţări dubioase, de către persoane care nu au declarat anterior venituri considerabile ş.a.
Comisia Electorală Centrală (CEC) desfăşoară în 5–19 noiembrie seminare de instruire cu preşedinţii şi secretarii tuturor birourilor electorale ale secţiilor de votare constituite în ţară. În cadrul seminarelor de instruire vor fi abordate principalele atribuţii ale birourilor electorale ale secţiilor de votare şi modalităţile de îndeplinire a acestor atribuţii. Şi alte instituţii sînt antrenate în diverse procese de instruire şi pregătire pentru alegerile parlamentare, pe diverse tematici: activitatea observatorilor, a reprezentanţilor concurenţilor electorali, a mass-media etc.
Partidele politice implicate în campania electorală comunică despre diverse incidente şi chiar altercaţii care ar avea tentă electorală:
Partidul Democrat din Moldova anunţă că pe 6 noiembrie panourile de afişaj electoral ale PDM din oraşul Anenii-Noi au fost vandalizate de persoane necunoscute, pe afişe fiind aplicată svastica;
Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a anunţat că: • în noaptea de 5 spre 6 noiembrie, sediul organizaţiei teritoriale Bălţi al PLDM a fost vandalizat, fiind rupt drapelul de stat al RM (a fost lăsată doar fîşia de culoare roşie) şi drapelul partidului, a fost distrus afişajul electoral de pe faţada sediului şi pîngăriţi pereţii clădirii; • în ziua de 6 noiembrie a avut loc un incident satul Bulbocii-Noi, raionul Soroca, un agitator al PLDM fiind supus unui tratament violent şi ameninat cu moartea de către un susţinător al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (agresorul a fost identificat şi reţinut de colaboratorii de poliţie); • în seara zilei de 6 noiembrie, în timpul unei discoteci organizată de tineretul liberal democrat din oraşul Leova, o persoană neidentificată a aruncat în incinta localului un spray cu gaze lacrimogene; • în satul Biruinţa, raionul Sângerei, o echipă mobilă de tineri agitatori a PLDM a fost oprită de inşi îmbrăcaţi în haine de camuflaj, care i-au intimidat şi ameninţat, sechestrîndu-le materialele de agitaţie; • în seara zilei de 7 noimebrie, în timpul întîlnirii organizate la un campus studenţesc din sectorul Rîşcani al mun. Chişinău, persoane neidentificate au dat foc la frunze şi au deteriorat conexiunea electrică, împiedicînd proiectarea unui film dedicat Zilei Internaţionale a victimelor comunismului;
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova invocă intimidarea studenţilor de către conducerea instituţiilor de învăţămînt şi comunică despre împiedicarea întîlnirilor cu studenţi din căminele Academiei de Studii Economice şi ale Universităţii de Medicină etc.
în noaptea 7–8 noiembrie, în sectorul Botanica din mun. Chişinău au fost vandalizate trei panouri electorale ale Partidului Liberal (PL), acest caz fiind al patrulea în ultimele 48 de ore, înregistrat cu panourile PL din mun. Chişinău.
(sursa: comunicate de presă ale partidelor menţionate, mass-media)
Partidul Social Democrat (PSD) a expediat o scrisoare deschisă lui Vlad Filat, preşedintele PLDM, n care invocă invitarea la o dezbatere publică a lui Vladimir Voronin, preşedintele PCRM, invitaţie respinsă de ultimul. Preşedintele PSD Victor Şelin să participe la dezbaterea publică, se arată deschis să accepte acelaşi loc şi timp pentru dezbateri, precum şi orice cetăţean în calitate de moderator sau autor de întrebări. (sursa: PSD)
PNL invocă piedici în plasarea publicităţii electorale
Preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), Vitalia Pavlicenco, a dat publicităţii un comunicat prin care invocă împiedicarea plasării publicităţii electorale a PNL pe mijloacele de transport public din mun.Chişinău. Sînt aduse acuzaţii în adresa primarului mun.Chişinău şi a altor exponenţi ai Partidului Liberal, care ar interpreta legislaţia electorală restrictiv şi ar dori să nu admită agitaţie similară din partea unor concurenţi electorali care dispun de resurse financiare considerabile, dar nici să admită propagarea mesajului unionist al PNL. (sursa: www.pavlicenco.md)
Parlamentul Tinerilor motivează alegătorii tineri
Parlamentul Tinerilor (Legislatura a II-a) a lansat o campanie de motivare şi informare electorală “Alegerea tinerilor”, cu scopul de a informa şi motiva pe cei care au împlinit majoratul să participe la alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010. Pentru a influenţa tinerii să meargă la vot, se propun seminare, mese rotunde şi concursuri în diverse instituţii de învăţămînt preuniversitar, precum şi organizarea “Tîrgului Partidelor”. Campania “Alegerea tinerilor” se va desfăşura în perioada 8–20 noiembrie 2010, în parteneriat cu CEC.
Declaraţii şi comunicate de presă ale concurenţilor electorali