Lista candidaţilor compromişi provoacă nemulţumiri
Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat (ICPC), o coaliţie din 7 organizaţii neguvernamentale, a lansat lista candidaţilor consideraţi incompatibili cu funcţia de deputat. Constatările au la bază monitorizările şi investigaţiile efectuate de jurnalişti, în baza unor criterii de integritate: averi şi venituri necorespunzătoare; utilizarea resurselor administrative în folos personal sau de partid; utilizarea poziţiei de serviciu în interes personal sau de familie, protecţionism, trafic de influenţă; administrare defectuoasă, impozite/amenzi neachitate; comportament împotriva statului de drept; imaginea publică a candidatului; traseism politic. Informaţia despre candidaţii consideraţi compromişi a fost remisă partidelor politice din care fac parte, acestea avînd posibilitate să prezinte contraargumente la informaţia prezentată, fie să excludă candidaţii respective, pînă pe 15 noiembrie 2010. Numărul candidaţilor monitorizaţi a fost stabilit in funcţie de şansele partidelor de a accede în Parlament (conform ultimelor sondaje de opinie şi a rezultatelor ultimelor alegeri parlamentare), dar au fost monitorizaţi şi candidaţii din listele partidelor, care au ocupat anterior funcţii publice importante. Liderii partidelor care au cooperat cu ICPC nu au fost incluşi. În lista prezentată figurează:
22 candidaţi ai PCRM
3 candidaţi ai PLDM
2 candidai ai PDM
2 candidaţi ai PL
1 candidat de la AMN
Lista este publicată în buletinul “Cunoaşte-ţi candidatul!”, tipărit în 200 mii de exemplare şi distribuit în toate localităţile Republicii Moldova. Varianta electronică a buletinului este plasată pe pagina web www.moldovacurata.md.
Mai mulţi candidaţi din cei plasaţi în buletin au declarat că informaţiile sînt eronate, unii au acuzat ICPC de tendenţiozitate şi neprofesionalism şi au declarat că vor depune plîngeri la CEC şi în instanţa de judecată. PCRM a difuzat şi un comunicat de presă, prin care condamnă “campania denigratoare lansată împotriva sa de către asociaţiile obşteşti care au lansat aşa zisa Iniţiativă Civică pentru un Parlament Curat”, care nu ar respecta “cel mai important principiu al unui stat de drept — prezumţia nevinovăţiei.”. PCRM anunţă că acţiunile organizaţiilor membre ale ICPC vor fi atacate în toate organele competente şi se va solicita repararea tuturor prejudiciilor aduse.
Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing “CBS-AXA” şi Centrul pentru Studierea Opiniei şi Pieţei din România au difuzat datele unui nou sondaj de opinie, realizat în perioada 9–15 noiembrie 2010. Conform datelor prezentate, principalele partide politice ar obţine următoarele scoruri electorale:
PCRM — 35%
PLDM — 28%
PDM — 18%
PL — 12%
MAE — 3%
AMN — 2%
La capitolul încredere în personalităţile politice se configurează următorul clasament:
Vlad Filat — 18% (14% în octombrie)
Vladimir Voronin — 16% (21% în octombrie)
Marian Lupu — 12% (10% în octombrie)
Mihai Ghimpu — 5% (6% în octombrie)
Dorin Chirtoacă — 2% (2% şi anterior)
Sondajul a fost realizat în perioada 9–16 noiembrie pe un eşantion de 1022 persoane, cu o marjă de eroare de circa 3.1%.
Procurorul General a emis un ordin prin care i-a obligat pe procurorii teritoriali să asigure concentrarea la Procuratură a tuturor informaţiilor relevante despre încălcările legislaţiei electorale şi să decidă examinarea acestora în regim prioritar. Concomitent, procurorii vor reacţiona prompt şi, după caz, imediat, din oficiu sau la sesizare, la încălcările legislaţiei electorale privind organizarea procesului alegerilor, sesizînd organele electorale responsabile sau alte instituţii competente. Procurorii din teritoriu au fost obligaţi să informeze consiliile electorale de circumscripţie despre categoriile încălcărilor admise la scrutinul electoral din 5 aprilie 2009, solicitîndu-le să întreprindă măsurile necesare pentru a le exclude în viitoarele scrutine electorale. (sursa: Procuratura Generală)
România acordă transport gratuit alegătorilor moldoveni
Ministerul Transportului şi Infrastructurii din România a aprobat cererea de a asigura deplasarea gratuită cu transport feroviar în ziua de 28 noiembrie a cetăţenilor Republicii Moldova, către secţiile de votare deschise în România. Călătoria va fi gratuită la prezentarea paşaportului sau a buletinului de identitate eliberat de autorităţile RM. În România sunt deschise 7 secţii de votare pentru alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010 (2 la Bucureşti şi cîte 1 secţie în oraşele Iaşi, Galaţi, Timişoara, Braşov, Cluj şi Constanţa).
Ultimele modificări în listele de candidaţi
Partidul Liberal (PL) a solicitat CEC să modifice lista de candidaţi a partidului, substituind patru persoane din listă cu 4 miniştri ai PL (Anatol Şalaru, Vitalie Marinuţa, Ion Cebanu şi Gheorghe Şalaru). Pînă la 23 noiembrie, miniştrii în cauză trebuie să degreveze din funcţiile deţinute.
Au mai solicitat modificări în listele de candidaţi: Partidul Republican, PUM, PPCD şi Mişcarea Ravnopravie.
În seara zilei de 19 noiembrie, Partidul Democrat din Moldova a anunţat că al doilea pe lista de candidaţi a formaţiunii va fi businessmanul Vladimir Plahotniuc, despre care s-a anunţat anterior că susţine PDM şi pe liderul acestuia, Marian Lupu.
Guvernatorul UTA Găgăuzia, Mihai Formuzal, a cerut liderului PCRM, Vladimir Voronin, să-şi ceară scuze în faţa poporului găgăzuz, în caz contrar va fi acţionat în judecată. Formuzal a menţionat, că modul cum s-a comportat recent Vladimir Voronin la o întîlnire cu alegătorii din Ceadîr-Lunga (Voronin a făcut o replică unei persoane din sală: “Voi nu sînteţi popor. Voi sunteţi un idiot!”. (sursa: Unimedia)
Şi Partidul Moldova Unită — Единая Молдова (PMUEM) şi-a exprimat îngrijorarea şi indignarea în legătură cu insulta adresată de către liderul PCRM, Vladimir Voronin, poporului găgăuz şi a cerut să-şi ceară scuze în mod public, atît în faţa Găgăuziei, dar şi în faţa întregii ţări. PMUEM consideră că un astfel de comportament incită la ura interetnică şi scindează şi mai mult societatea moldovenească. (sursa: PMUEM)
Publika TV va avea program special de ziua alegerilor
Postul de televiziune Publika TV va avea program special în ziua de 28 noiembrie, pe lîngă ştiri periodice vor fi difuzate în direct rezultatele exit-poll-ului naţional. Telespectatorii pot participa şi la un concurs, în cadrul căruia va fi oferit un premiu de 5 mii lei celui care va numi cît mai corect primii trei clasaţi în scrutin şi rezultatele acestora. (sursa: Publika TV)
CCA a sancţionat iarăşi NIT şi avertizat Moldova 1
Deşi constată încălcări continui referitoare la respectarea pluralismului în programele difuzate, Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a evitat să aplice sancţiunea suspendării licenţei de emisie a postului NIT. CCA a decis aplicarea interdicţiei difuzării publicităţii timp de 5 zile, bazîndu-se pe un raport de monitorizare al său şi pe un număr mare de contestaţii depuse la CCA de către partide politice, potrivit cărora, NIT reflectă PCRM în lumină pozitivă, iar alte partide sînt prezentate nefavorabil. Totuşi, CCA a remarcat că nici un concurent electoral care a depus contestaţii nu a remis către NIT solicitări de a-şi utiliza dreptul la replică.
CCA a atenţionat postul public “Moldova 1” că acordă prea mult timp de emisie pentru reflectarea activităţii Guvernului şi Preşedinţiei şi relativ puţin timp de emisie candidaţilor independenţi. Reprezentanţii IPNA “Teleradio-Moldova” au explicat că cele Preşedinţia şi Guvernul generează evenimente, iar candidaţii independenţi sunt mai puţin activi. (sursa: Moldpres)
Întrebat în ziua sa de naştere ce cadou şi-ar dori din partea colegilor din Alianţa pentru Integrare Europeană, Preşedintele interimar al ţării a declarat că “darul din partea AIE va fi guvernarea în componenţa actuală şi după alegerile parlamentare din 28 noiembrie”.
Declaraţii şi comunicate de presă ale concurenţilor electorali