CEC dezminte în continuare informaţiile tendenţioase
Comisia Electorală Centrală a prezentat date statistice suplimentare privind desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010, cu scopul de a clarifica aspecte invocate anterior de unele mijloace de informare în masă. Conform informaţiei CEC, la alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010:
în baza actului de identitate provizoriu de tip F9 au votat 4,338 cetăţeni;
la locul aflării (cu urna mobilă) au votat 40,603 cetăţeni;
au votat cetăţeni domiciliaţi în stînga Nistrului — 2,670;
în baza declaraţiei privind locul nou de şedere au votat 4,095 cetăţeni;
în baza carnetului de student au votat 12,035 studenţi şi elevi;
cu acte de identitate cu termen de valabilitate expirat au votat 3,681 cetăţeni;
în baza certificatului cu drept de vot au votat 17,672 cetăţeni.
Liderul PLDM, Vlad Filat şi vicepreşedinţii partidului, Alexandru Tănase şi Mihai Godea, s-au întâlnit, cu preşedintele PDM, Marian Lupu, preşedintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov şi candidatul de pe lista PDM, Vlad Plahotniuc. Întîlnirea a vut loc într-un restaurant şi conform declaraţiilor, a fost discutată situaţia post electorală din Republica Moldova, perspectivele de viitor.
Institutul Ţărilor CSI nu este mulţumit de alegerile din Moldova
Experţi de la Institutul Ţărilor CSI consideră că alegerile parlamentare anticipate din Moldova nu au dus la depăşirea crizei politice, iar campania electorală şi organizarea procesului de votare au abundat de încălcări şi abuzuri de resurse administrative. Experţii atrag atenţia la faptul că Codul electoral a fost modificat cu mai puţin de jumătate de an pînă la alegeri în favoarea partidelor de la guvernare, în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneţia, iar propaganda politică a oponenţilor PCRM uneori întrecea limitele şi chiar îndemna la răfuială. Se invocă şi numărul mare de alegători care au votat peste hotare, în ţările Europei de Vest, în timp ce în Rusia, la unele secţii de votare, buletinele alocate nu au fost suficiente ca număr, (la secţia de votare din Moscova au mai fost necesare circa 150 buletine de vot). (sursa: Infotag)
Declaraţiile lui Train Băsescu sînt criticate
Prim-ministrul Moldovei, Vladimir Filat, şi-a exprimat dezacordul cu declaraţia Preşedintelui României, Traian Băsescu, privind posibila unire a celor două ţări în cadrul Uniunii Europene. În interviul acordat de Traian Băsescu pentru ziarul “România Liberă” se mnţiona că “există perspectiva temporar — 25 de ani — în care România şi Republica Moldova s-ar uni”. Premierul Moldovei a în acest sens, că Republica Moldova, în calitate de stat independent şi suveran, va şi în continuare absolut independentă.
WikiLeaks atinge şi Moldova
Potrivit unui document publicat pe pagina web www.wikileaks.com, la 7 septembrie 2009, preşedintele în exerciţiu de atunci, Vladimir Voronin, i-ar fi propus 10 milioane dolari liderului Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, pentru a forma o coaliţie de centru-stînga. Informaţia face referire la documentele din corespondenţa secretă a misiunilor diplomatice americane, desecretizate de administratorii paginii web nominalizate şi conţine note ale Ambasadorului SUA la Chişinău, care se bazează pe afirmaţii ale liderului PDM şi al PCRM, însă aceştia au negat veridicitatea afirmaţiilor, iar misiunea diplomatică a SUA a declarat că nu comentează asemenea informaţii. (sursa: Ziarele “Le Monde” şi “The Guardian”, cu trimitere la WikiLeaks).
PCRM înaintează cerinţe la CEC
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a depus la Comisia Electorală Centrală o contestaţie prin care contestă erorile organelor electorale, inclusiv ale CEC, comise în scrutinul parlamentar din 28 noiembrie 2010. Potrivit PCRM, la contestaţie au fost anexate cca 200 de procese-verbale întocmite de birourile electorale ale secţiilor de votare cu grave erori, precum şi plângeri, lămuriri, contestaţii din teritoriu pe cca 100 de file. PCRM consideră că CEC a admis mai multe falsuri în procesul de totalizare a voturilor, care ar putea influenţa corectitudinea totalizării rezultatelor finale ale alegerilor şi în acest sens, înaintează mai multe cerinţe (înlăturarea erorilor; verificarea listele electorale suplimentare; verificarea persoanelor care au votat cu certificat pentru drept de vot; verificarea buletinelor de vot declarate nevalabile, declararea nevalabilităţii voturilor exprimate pe foi A4, renumărarea voturilor date pentru PCRM şi PLDM etc). (sursa: PCRM)