Raportul de totalizare a comportamentului mass-media în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010, elaborat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) constată mai multe aspecte pozitive:
numărul materialelor şi emisiunilor electorale la radio şi TV a crescut treptat pe perioada campaniei;
majoritatea din cele zece posturi audiovizuale monitorizate s-au implicat activ în reflectarea campaniei electorale;
posturile publice Moldova 1 şi Radio Moldova au avut un comportament diferit de cel din campaniile electorale din 2009, au renunţat la practica de a începe buletinele de ştiri cu materiale privind administraţia centrală şi partidele aflate la guvernare;
jurnaliştii au reuşit să asigure pluralismul de opinie atît în ştiri, cît şi în programele electorale speciale, oferind şi multe materiale de educaţie electorală.
La capitolul neajunsuri sînt menţionate:
uşoară favorizare a PLDM şi PL, datorită apariţiei liderilor în calitate de prim-ministru şi preşedinte interimar;
posturile private cu acoperire naţională Prime TV, 2 Plus şi postul de radio Prime FM pe parcursul ultimelor trei săptămâni de campanie au favorizat PDM;
postul privat NIT a făcut partizanat politic deschis pentru PCRM şi liderul acestuia, a avut un comportament neconform principiilor pluralismului de opinie;
postul cu acoperire regională N4 a făcut favorizat PLDM, oferindu-i mai mult spaţiu pentru a descrie activităţile electorale şi activităţile Prim-ministrului;
la postul de radio Vocea Basarabiei s-a remarcat o defavorizare a PCRM şi partizanat în favoarea PLDM şi PL;
La postul privat Publika TV nu a fost evidentă vreo tendinţă clară de favorizare a anumitor concurenţi electorali, iar la postul Jurnal TV a fost favorizat Partidul pentru Neam şi Ţară şi au fost defavorizate PCRM şi PDM. (sursa: CJI)
Academicienii fac apel la responsabilitate şi consens
Un grup academicieni şi savanţi notorii fac apel la clasa politică din Republica Moldova, care trebuie să demonstreze că este în serviciul cetăţenilor şi nu trebuie să permită antrenarea ţării într-un cerc vicios de alegeri anticipate. Semnatarii apelului, îndeamnă elita politică să înceteze retorica electorală beligerantă şi să iniţieze un dialog transparent şi eficient pentru constituirea autorităţilor supreme ale statului. În calitate de principii pentru constituirea viitorului format de dialog se propun:
Crearea unei coaliţii parlamentare largi;
Realizarea discuţiilor în baza intereselor naţionale;
Asigurarea funcţionalităţii sistemului politic;
Edificarea prosperităţii pentru cetăţenii Republicii Moldova.
Apelul este semnat de conducerea Academiei de ştiinţe a Moldovei, de academicieni, savanţi, doctori habilitaţi, reprezentanţi ai diferitor ramuri ale ştiinţei, culturii şi vieţii sociale.
PCRM este împuternicit să coalizeze cu PDM
Plenara Comitetului Central al PCRM a împuternicit Comitetul Executiv al formaţiunii să continue negocierile cu Partidul Democrat din Moldova privind crearea Coaliţiei anticriză “Pentru Moldova” şi semnarea documentelor de coaliţie corespunzătoare. Decizia a fost luată după ce preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, a informat membrii Comitetului Central despre acţiunile pentru începerea dialogului politic cu PDM, iniţiat în contextul promisiunilor electorale ale PCRM privind consolidarea societăţii pe baza valorilor statalităţii moldoveneşti, libertăţilor europene şi echităţii sociale. (sursa: PCRM)
Partidul Liberal Democrat şi-a făcut publică oferta pentru viitoarea coaliţie de guvernare:
Partidului Democrat din Moldova i-ar reveni funcţia de preşedinte al ţării;
Partidului Liberal i se propune funcţia de preşedinte al Parlamentului;
PLDM preia în continuare funcţia de Prim-ministru.
Partajarea ministerelor şi a celorlalte funcţii importante din cadrul Guvernului va fi făcută în timpul negocierilor ulterioare în format trilateral PLDM — PDM — PL. Reprezentanţii PDM au comentat rece respectiva ofertă, declarînd că ea repetă situaţia de anul trecut, în care liderul PDM nu a reuşit să deţină funcţia pentru care a fost nominalizat, iar oferta PCRM în acest sens ar fi mai generoasă.