Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | partide.md | avere.md
Astăzi în faţa clădirii Guvernului RM a avut loc un miting pentru deschiderea a 200 de secţii de votare în Federaţia Rusă pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014.
Participanţii au adoptat o rezoluţie pe care Victor Şelin, Mihail Formuzal şi Oleg Topolniţchii au transmis-o Guvernului RM din partea protestatarilor.
Vă aducem la cunoştinţă textul rezoluţiei în întregime.
Participanţii la acţiunea de protest condamnă orice acţiune din partea autorităţilor Republicii Moldova, care este îndreptată împotriva cetăţenilor ţării şi drepturilor lor constituţionale.
Pe data de 30 noiembrie 2014, în Republica Moldova urmează să aibă loc alegeri parlamentare. În această zi, cetăţenii ţării vor trebui să decidă cui îi încredinţează puterea şi administrarea ţării pe viitorii 4 ani, reieşind totodată din anumite garanţii că viitoarea componenţă a Parlamentului se va consulta cu poporul la cele mai importante probleme ale societăţii.
Dreptul de participare la vot constituie un drept constituţional al fiecărui cetăţean al Republicii Moldova şi nimeni, nici o persoană sau partid politic nu poate îngrădi acest drept.
Constatăm însă, că Guvernul Republicii Moldova, format din reprezentanţii PLDM, PDM şi PLR, întreprind acţiuni de îngrădire a drepturilor cetăţenilor aflaţi la muncă pe teritoriul Federaţiei Ruse de a participa la vot. Aceasta devine o practică pentru actuala guvernare de a înlătura cetăţenii ţării de la procesul de luare a deciziilor şi de a exercita puterea din nume propriu, ceia ce de fapt constituie uzurparea puterii în stat catalogată drept cea mai gravă crimă împotriva poporului.
Înlăturarea de către actuala guvernare a cetăţenilor ţării aflaţi la muncă pe teritoriul Federaţiei Ruse de la procesul de vot a început cu alegerile parlamentare anticipate din 2010 şi ia amploare în alegerile parlamentare din acest an. Faptul că pe întreg teritoriul Federaţiei Ruse, unde muncesc peste 750 de mii de moldoveni, la alegerile parlamentare anticipate precedente Guvernul a solicitat CEC să deschidă doar 4 secţii de votare (o secţie de votare la 187 500 cetăţeni), iar pe teritoriu Uniunii Europene, unde muncesc doar 200 de mii de moldoveni să deschidă 49 de secţii de votare (o secţie de votare la 4000 cetăţeni), constituie o discriminare totală şi îngrădire a drepturilor la exprimarea voinţei a cetăţenilor aflaţi la muncă în Federaţia Rusă în raport cu cetăţenii aflaţi la muncă în Uniunea Europeană.
Totodată, menţionăm că moldovenii aflaţi la muncă pe teritoriul Federaţiei Ruse transferă anual peste 1 miliard 250 milioane dolari, ceia ce constituie de 6 ori mai mult în comparaţie cu transferurile din Uniunea Europeană. Considerăm că statul este obligat să asigure tuturor cetăţenilor dreptul de participare la vot, în deosebi celor, care se află la muncă pe teritoriul Federaţiei Ruse şi contribuie activ la dezvoltarea ţării.
În ultima perioadă, în adresa Guvernului au parvenit sute de scrisori semnate de concetăţenii noştri din Federaţia Rusă, prin care aceştia solicită respectarea dreptului la vot şi deschiderea secţiilor de votare în oraşele Federaţiei Ruse, unde compact trăiesc moldoveni, pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014. De asemenea, au fost trimise în adresa Guvernului şi a Primului ministru Iurie Leancă demersurile nr. 55/07 din 15 iulie 2014 şi nr. 76/09 din 22 septembrie 2014 prin care s-au adus argumentele şi calculele necesare pentru deschiderea secţiilor de votare.
Faptul că atît Prim-ministru Iurie Leancă, cît şi întreaga componenţă a Guvernului nu au binevoit să răspundă la aceste scrisori şi demersuri, deşi sunt obligaţi să o facă conform legislaţiei în vigoare, arată batjocora faţă de oameni.
Despre necesitatea respectării şi asigurării dreptului la vot al cetăţenilor aflaţi pe teritoriul Federaţiei Ruse s-au expus şi reprezentanţii ONU şi Consiliului Europei, cu care s-a discutat în cadrul întîlnirilor oficiale.
Prevederile Constituţiei Republicii Moldova şi ale Codului Electoral privind drepturile şi obligaţiunile Guvernului Republicii Moldova în asigurarea implementării normelor constituţionale, inclusiv dreptul cetăţenilor de participare la vot, atît celor din ţară, cît şi celor aflaţi la muncă peste hotare, precum şi competenţele ce reies din colaborarea cu CEC privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor, inclusiv constituirea secţiilor de votare în străinătate, expuse în actele legislative şi normative în vigoare OBLIGĂ Guvernul să asigure cetăţenilor Republicii Moldova dreptul la vot şi să solicite Comisiei Electorale Centrale deschiderea unui număr suficient de secţii de votare în afara celor de pe lîngă misiunile diplomatice şi oficiile consulare.
Conducîndu-ne de prevederile Constituţiei Republicii Moldova: Art. 2 (1) “Suveranitatea naţională aparţine poporului Republicii Moldova, care o exercită în mod direct şi prin organele sale reprezentative, în formele stabilite de Constituţie”, Art. 16 (2) “Toţi cetăţenii Republicii Moldova sînt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără deosebire de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie, apartenenţă politică, avere sau de origine socială”, Art. 38 (1) “Voinţa poporului constituie baza puterii de stat. Această voinţă se exprimă prin alegeri libere, care au loc în mod periodic prin sufragiu universal, egal, direct, secret şi liber exprimat”;
În vederea asigurării cu drepturi şi şanse egale de participare la vot a cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi la muncă pe teritoriul Federaţiei Ruse,
CEREM adoptarea unei Hotărîri de Guvern privind deschiderea a 200 secţii de votare pe teritoriul Federaţiei Ruse, pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, asigurînd astfel dreptul constituţional al cetăţenilor Republicii Moldova de participare la vot şi transmiterea acestei Hotărîri Comisiei Electorale Centrale.
În cazul în care Guvernul nu va aproba această Hotărîre, vom considera acţiunile Guvernului drept devieri de la obligaţiunile sale, pentru care fiecare membru al Guvernului va trebui să poarte răspundere.
Din numele participanţilor la acţiunea de protest:
Partidul Social Democrat,
Victor ŞELINPartidul Regiunilor din Moldova,
Mihail FORMUZALPartidul politic “Mişcarea Populară Pentru Uniunea Vamală”,
Oleg TOPOLNIŢKI
Sursa: www.psdm.md