Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiBeAMUV

“Alegerea Moldovei — Uniunea Vamală” cere comunităţii internaţionale să nu recunoască alegerile

|versiune pentru tipar| BeAMUV, 2 decembrie 2014

Astăzi blocul electoral “Alegerea Moldovei — Uniunea Vamală” a venit cu un demers către reprezentanţii comunităţii internaţionale la Chişinău cerându-le să nu recunoască rezultatele alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014 şi să influenţeze autorităţile moldoveneşti pentru a asigura dreptul la vot a fiecărui cetăţean.

“Este necesar să menţionăm faptul că în unele ţări unde se află temporar un număr foarte mic de cetăţeni ai ţării noastre în raport cu Federaţia Rusă, au fost deschise foarte multe secţii de votare: Italia — la 70 000 de moldoveni au fost deschise 25 secţii de votare, Portugalia — la 20 000 de moldoveni au fost deschise 5 secţii de votare. O situaţie similară a fost şi în alte state: România — 11 secţii de votare, SUA — 6 secţii de votare, Franţa — 5 secţii de votare, etc. Anume această diferenţiere, precum şi lipsirea de dreptul de a vota în Federaţia Rusă poate duce la o răscoală socială în interiorul ţării şi asemenea tendinţe deja există, pentru că cetăţenii ţării se simt ignoraţi, iar fosta guvernare a uzurpat puterea exercitînd-o doar în interes personal” se spune în demers.

Potrivit liderilor blocului electoral, în situaţia în care a fost îngrădit accesul la vot, alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 nu pot fi considerate valide.

Ţinem să vă atragem atenţia că, pe teritoriul Federaţiei Ruse, unde se aflu peste 700 000 de cetăţeni moldoveni au fost deschise doar 5 secţii de votare fapt care a permis accesul la vot a doar 15 000 de moldoveni.

Victor Şelin: “Dacă nu vor fi alegeri repetate, în ţară va avea loc o revoluţie”

Guvernul RM împreună cu Comisia Electorală Centrală au încălcat intenţionat dreptul fundamental al cetăţenilor de a alege şi a fi ales. Pentru a-şi atinge propriile interese ei au deschis multe secţii de votare în ţările UE, iar în Federaţia Rusă — doar 5.

Menţionăm că la unele secţii de votare din ţările UE s-au prezentat de la 100 la 300 de alegători, atunci când în Rusia la fiecare secţie de votare au votat nu mai puţin de 3 mii de oameni.

Situaţia a comentat-o liderul blocului electoral “Alegerea Moldovei — Uniunea Vamală”, Victor Şelin.

“Diaspora moldovenească din Rusia din partea a 700 de mii de cetăţeni a înaintat 7 candidaţi la funcţia de deputat pe lista noastră. Candidaţii s-au înaintat la iniţiativa cetăţenilor, ei au colectat în susţinerea sa nu mai puţin de 500 de semnături, iar mai apoi se prezentau la Consiliul reprezentanţilor poporului unde li se adresau întrebări în legătură cu propriul program în ceea ce priveşte protecţia drepturilor cetăţenilor peste hotare. Noi am procedat cinstit: unul din candidaţi a fost pe locul 4 în lista noastră — nu a fost un spectacol politic! Dar cum au procedat autorităţile? Ei au oferit pentru întreaga Rusie doar 15 mii de buletine de vot care nu permit să fie ales nici un deputat al poporului” a spus Şelin.

El a adăugat că partidele de la guvernare au hotărât să uzurpeze puterea limitând posibilitatea poporului de a participa la alegeri. Potrivit politicianului, acest lucru poate duce la acţiuni protest.

“Poate din aceste motive se formează organizaţii extremiste, deoarece tineretul nu găseşte metode democratice de a lupta pentru dreptate” a conchis liderul blocului.

Blocul electoral “Alegerea Moldovei — Uniunea Vamală” a făcut un demers către toate organizaţiile internaţionale şi CEC cu cererea de a desfăşura alegeri anticipate în Parlament îndreptând greşelile comise.

Potrivit membrilor blocului, dacă Moldova nu va face acest lucru, atunci toate fundamentele democraţiei vor fi puse la îndoială, iar în ţară se va isca o revoluţie.

Sursa: www.psdm.md