Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | partide.md | avere.md
Valeriu Streleţ, vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, le-a prezentat astăzi studenţilor Facultăţii de Filologie a Universităţii Pedagogice de Stat “Ion Creangă” lista candidaţilor liberal-democraţi pentru alegerile din 30 noiembrie curent, dar şi Planul 2020, explicând de ce anume educaţia stă la baza acestuia.
“Fără un sistem educaţional adaptat la cerinţele actuale ale societăţii moderne, nu vom putea face faţă concurenţei europene. Or, tinerii noştri, ca să reuşească să-şi construiască o carieră de succes, au nevoie de condiţii decente de a studia şi de fi în pas cu tendinţele din Europa”, a menţionat preşedintele fracţiunii parlamentare a PLDM, Valeriu Streleţ.
Parlamentarul a oferit argumente în cifre despre importanţa educaţiei de calitate care nu presupune numai un curriculum naţional modificat, dar şi condiţii pe măsură de şcolarizare a copiilor.
“Lucrurile s-au îmbunătăţit în domeniul educaţiei, avem în circa 80 de sate grădiniţe noi, vreo 500 de instituţii preşcolare sunt în reparaţie, or anume de acolo se dă startul unei educaţii de calitate. Guvernul României a alocat 20 de milioane de euro în sprijinul sistemului educaţional din Republica Moldova, iar rezultatele investiţiei s-au materializat în dotarea cu mobilier a grădiniţelor, reparaţia capitală a clădirilor şi a acoperişurilor, schimbarea uşilor şi ferestrelor, amenajarea terenurilor de joacă pentru copii, lucrări de pavaj, de construcţie a sistemelor de termoficare, canalizare şi aprovizionare cu apă”, a declarat liberal-democratul.
Etapele unei educaţii corecte vor oferi ţării specialişti, nu deţinători de diplome, ceea ce avem în prezent.
În context,Valeriu Streleţ a menţionat că reformele demarate atât în educaţie, cât şi în celelalte domenii sociale vor fi promovate de echipa PLDM şi în viitorul legislativ.
“Am reuşit să lansăm reforme dureroase atât în educaţie, cât şi în MAI, în sistemul justiţiar, realizări prin care am căpătat încrederea oficialilor europeni care prin 2009 sau chiar în 2010 încă ne priveau cu scepticism. În prezent avem numeroase oportunităţi pe care, dacă le ratăm acum, ulterior nu le vom mai recupera niciodată. E ca şi cum am fi în pielea unui alpinist care, în urcuşul său spre vârful unui munte, a ajuns pe o platformă unde s-ar putea opri, însă ţinta sa este să escaladeze cu adevărat muntele. Deci, nu ne putem opri acum, vom continua parcursul european al ţării noastre pentru ca în anul 2020 să devină un stat membru al UE cu drepturi depline”, a accentuat Valeriu Streleţ.
În acest sens, liberal-democratul a ţinut să scoată în evidenţă componenţa echipei PLDM care este plenar implicată în atingerea obiectivelor de integrare europeană a ţării, menţionând că, în pofida unor impedimente, se va reuşi modernizarea sistemului de învăţământ, dar şi construirea unui stat de drept, condiţie primordială pentru a intra în marea familie UE.
“Corupţia este o frână în dezvoltarea economiei ţării noastre, neîncrederea în justiţie împiedică investitorii străini să ofere locuri de muncă şi ulterior să contribuie la modernizarea întreprinderilor şi localităţilor de la noi. Numai prin dezvoltarea infrastructurii vom putea construi o economie puternică şi vom obţine o creştere semnificativă a locurilor de muncă, atât de necesare pentru cetăţeni”, a punctat deputatul PLDM.
La finalul discursului, Valeriu Streleţ a îndemnat studenţii să îşi ofere votul echipei PLDM, formată din profesionişti care, având susţinerea partenerilor din Partidul Popular European, vor continua cu succes procesul de integrare a ţării în UE.
În context, parlamentarul a dat asigurări studenţilor, cât şi decanului facultăţii, Gabriela Topor, că doleanţa expusă referitor la modernizarea universităţii, singura de profil pedagogic din capitală, se va realiza în curând.
“Cu siguranţă, veţi simţi schimbările în bine. Avem Acordul de Liber Schimb, care astăzi a fost ratificat de Parlamentul European cu majoritate de voturi, iar conform prevederilor acestuia şi aşa cum a anunţat noul comisar european pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocierile de Extindere, Johannes Hahn, vom primi un sprijin de peste 400 milioane de euro pentru procesul de modernizare a tuturor instituţiilor statului, deci, şi Universitatea Pedagogică de Stat «Ion Creangă» va beneficia de banii acestui grant oferit de UE”, a conchis Valeriu Streleţ.
Sursa: www.pldm.md