Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPLR

Descentralizarea — reforma europeană blocată de oligarhi

|versiune pentru tipar| PLR, 25 noiembrie 2014 | 

Partidul Liberal Reformator susţine reforma descentralizării pe care o consideră vitală pentru dezvoltarea echilibrată a comunităţilor rurale.

În cadrul conferinţei de presă, mai mulţi primari din partea PLR au atenţionat despre blocarea reformei de la centru din cauza unor interese oligarhice de partid, pentru a avea pârghii de influenţă asupra primarilor în campaniile electorale.

“Apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană se poate face numai în condiţiile unui stat în care structurile puternic ierarhizate sunt înlocuite cu structuri descentralizate, transparente şi dinamice”, a declarat Veaceslav Bulat, consilier municipal.

În discursul său, primarul s. Feşteliţa, Ştefan Vodă, Nicolae Tudoreanu, a menţionat că “PLR are experienţa şi resursele umane capabile să ducă la bun sfârşit această reformă care este exclusiv în interesul cetăţenilor.”

La necesitatea stringentă de funcţionare a legii descentralizării a făcut referire şi primarul or. Străşeni, Valentina Casian. “Ne confruntăm cu mari probleme din cauza tergiversării acestei legi. Sperăm că următorul legislativ va ţine cont de cererile autorităţilor locale, vor da dovadă de cultură politică şi vor lucra în interesul cetăţenilor.”

În context, Veaceslav Negruţa, fostul ministru al Finanţelor a declarat că “PLR este acea echipă care din primele zile de validare a alegerilor va veni cu propunerea necesară pentru a da viteza necesară în implementarea strategiei şi nu doar pe partea de finanţe publice locale. Această tergiversare a determinat partenerii noştri de dezvoltare să aibă o atitudine critică şi chiar să penalizeze guvernarea de la centru cu blocarea anumitor proiecte. Noi suntem gata să reluăm dialogul cu partenerii noştri americani, suedezi şi alte structuri care au fost parte a acestui process.”

Acest mesaj reprezintă un apel din partea Partidului Liberal Reformator prin care îndeamnă autorităţile locale şi oamenii de la sate să aleagă standardele europene, promovate de PLR, pe 30 noiembrie pentru că interesul nostru este dezvoltarea comunităţilor şi binele public.

Departamentul de Comunicare al PLR
Sursa: www.plr.md