Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPP

Renato Usatîi: Filat mă implora să-i fiu consilier, iar acum mă numeşte bandit?

|versiune pentru tipar| PP, 27 octombrie 2014 | 

Liderul partidului politic “Patria” depune trei plângeri la Procuratura Generală, pentru ca organele de drapt să verifice unde sunt cei 30 de mii de dolari, oferiţi fostului premier pentru procurarea unor locuinţe la Cotul Morii, autenticitatea legitimaţiei, care confirmă faptul că Usatîi a fost Consilier principal de stat al premierului Filat, şi unde sunt unde sunt cei circa 200 de mii de lei salariul lunar pentru 2,5 ani pe care nu l-a ridicat niciodată.

În opinia lui Usatîi, concurenţii electorali au pornit un război informaţional împotriva lui pentru a-l discredita imaginea în ajunul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie. Vlad Filat a evitat până în prezent să vorbească despre Renato Usatîi, însă în ultima sa apariţie la Publika TV a comentat tocmai 11 minute despre proiectul politic a lui Renato Usatîi şi despre aşa numitul trecut “negru” al acestuia. Liderul PLDM a evitat, însă, să precizeze că pe parcursul a aproape 3 ani Renato Usatîi i-a fost consilier principal de stat pe politică externă şi anume în relaţiile cu Rusia.

“În 2009 printr-un decret secret al premierului Vlad Filat am fost numit în funcţia de consilier principal de stat. Şi-a motivat decizia prin faptul că a coordonat numirea mea în această funcţie cu ambasadorul SUA la Chişinău Asif Chaudhry, care i-a spus că Moldova trebuie să menţină relaţii bune cu Rusia. Dacă Filat spune astăzi că Usatîi este un «semicriminal semikgb-ist», cum a putut să numească în această funcţie un astfel de om?” — s-a întrebat Usatîi în cadrul unei conferinţe de presă organizate luni, 27 octombrie.

Usatîi a prezentat dovada că în perioada 2010–2013 a exercitat funcţia de “Consilier principal de stat al Prim-ministrului” Vlad Filat, precum şi că în 2009–2013 a deţinut un “Talon special” prin care era absolvit de verificarea poliţiei atunci când se afla la volan. El a prezentat legitimaţia de consilier al premierului, care a fost eliberată pe 4 iulie 2010 şi a expirat pe 25 septembrie 2013. Renato Usatîi a anunţat că se va adresa pe acest caz Procuraturii Generale pentru a fi verificată autenticitatea legitimaţiei şi taloanelor speciale, pe care Vlad Filat le numeşte false.

Potrivit lui Usatîi, Filat i-a propus încă în prima perioadă după ce s-au cunoscut să facă carieră de funcţionar şi să fie responsabil de livrarea pe piaţa Rusiei a divinului “Belîi Aist” şi de Ministerul Agriculturii şi anume să verifice importul de citrice pe teritoriul Republicii Moldova. Usatîi susţine că a refuzat propunerea fostului premier pentru că îşi desfăşura cu success afacerile în Moscova, dar a fost de accord să îl ajute pe Filat să îmbunătăţească relaţiile cu autorităţile din Federaţia Rusă.

“Negocierile cu mine au durat două luni. Filat era foarte nervos că spre deosebire de Lupu şi Plahotniuc nu era primit la Moscova. În calitate de consilier principal de stat aveam un salariu de 7 mii de lei pe lună, bani pe care trebuia să îi aloc pentru binefaceri, dar niciodată nu am semnat pentru ei şi nu i-am primit. Nu ştiu unde au fost alocaţi aceşti bani. Mă voi adresa la Procuratura Generală pentru ca organelle de drept să verifice unde sunt cei peste 200 de mii de lei — salariul meu de peste trei ani”, — a declarat Usatîi.

Liderul partidului “Patria” se va adresa la Procuratura Generală pentru a fi verificată şi destinaţia celor 400 de mii de lei pe care i-a oferit personal lui Filat pentru construcţia a patru case pentru sinistraţii de la Cotul Motrii.

“Filat trebuia să cumpere patru case pentru sinistraţi, dar peste doi ani am aflat că el nu a cumpărat nicio casă şi că persoanele care ar fi avut nevoie de locuinţe nici nu există” — a adaugat Usatîi.

Usatîi susţine că va putea demonstra veridicitatea activităţilor lui Filat ce îl caracterizează drept un hoţ internaţional, începând cu contrabanda cu ţigări, privatizări ilegale, cumpărarea terenurilor agricole şi terminând cu transplant de păr, iar dacă Filat nu va demonstra că Usatîi este “semicriminal şi semikgb-ist”, liderul partidului “Patria” îl va da în judecată.

“Voi cere prejudicii de 10 milioane de lei. Voi câştiga procesul pentru că decizia va fi luată după alegeri şi nimeni nu va mai putea face presiuni asupra judecătorilor, iar banii îi voi oferi veteranilor de război, familiilor celor decedaţi în războiul din Afganistan pentru stresul pe care îl au din cauza servitorilor lui Filat” — a subliniat Filat.

Sursa: ru1.md