Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2014DeclaraţiiPP

Usatîi către Voronin: “Hotărâţi-vă odată, Vladimir Nicolaevici!”

|versiune pentru tipar| PP, 18 noiembrie 2014

Liderul partidului “Patria” i-a adresat o scrisoare deschisă preşedintelui PCRM

Stimate Vladimir Nicolaevici,

Mă adresez Dumneavoastră prin intermediul acestei scrisori deschise, fiindcă consider că atunci când este vorba de soarta ţării şi a poporului nu trebuie să existe secrete.

Campania electorală este pe sfârşite, despre rezultatele ei vom afla după 30 noiembrie, dar deja astăzi este clar că partidele aflate la guvernare au pierdut alegerile. Această înfrângere este rezultatul politicii defectuoase promovată de partidele AIE-CPE pe parcursul ultimilor cinci ani. În acelaşi timp, este evident faptul că în viitorul Parlament vor accede, dintre partidele de opoziţie, în afară de PCRM, “Patria” şi PSRM.

Săptămânal particip la întâlniri cu alegătorii şi tot mai des oamenii mă întreabă cu cine va face coaliţie “Patria” în viitorul Legislativ. Eu întotdeauna le răspund deschis alegătorilor că “Patria” va face coaliţie cu PCRM şi PSRM. Ba mai mult, eu le spun oamenilor că “Patria” niciodată nu va face coaliţie cu PLDM, PDM şi PL. Noi suntem deschişi şi sinceri în relaţiile cu oamenii care urmează să ne dea voturile.

În pofida faptului că partidul nostru este supus mai multor atacuri din partea PCRM, în pofida faptului că Dvs, în calitate de lider al acestui partid, vă schimbaţi opinia foarte des referitor la momentele cruciale pentru politica moldovenească, inclusiv referitor la regimul oligarhic, care a adus Republica Moldova pe malul prăpăstiei, noi suntem gata să formăm o coaliţie cu PCRM. Noi nu am uitat că PCRM a scris mai multe file de succes în istoria contemporană a Moldovei cu care se poate mândri atât partidul cât şi ţara noastră. Sunt convins că PCRM dispune de un potenţial enorm, care poate fi utilizat pentru bunăstarea ţării.

În discursurile Dvs publice, inclusiv în mass-media şi la întâlnirile cu alegătorii mereu accentuaţi că nu veţi face vreo coaliţie şi că PCRM va guverna singur ţara. Acest lucru s-a întâmplat în anii 2001–2009, dar astăzi această situaţie nu se poate repeta. Săptămânal primesc rezultatele a mai multor sondaje de opinie (intuiesc că şi Dvs le primiţi) şi toate acestea, fie pentru utilizarea internă, fie pentru a fi transmise opiniei publice, arată în mod evident că PCRM nu va obţine numărul de voturi, care i-ar permite să obţină majoritate absolută în viitorul Parlament.

Dumneavoastră, repet, cunoaşteţi acest lucru, dar continuaţi să afirmaţi că nu veţi face coaliţie. Consideraţi că procedaţi corect în raport cu alegătorii? Nu înseamnă oare că Dvs şi partidul pe care îl conduceţi vă temeţi să spuneţi oamenilor adevărul? Adevărul că în viitorul Legislativ veţi face coaliţie cu PLDM şi PDM şi, astfel, veţi menţine la putere actualul regim odios? Nu înseamnă aceasta, Vladimir Nicolaevici, că Dvs vă temeţi să spuneţi adevărul pentru a nu supăra acoliţii?

Stimate Vladimir Nicolaevici,

Eu, Renato Usatîi, şi partidul “Patria”, pe care îl reprezint suntem pentru o politică onestă, deschisă. Noi considerăm că politicienii nu au dreptul să mintă cetăţenii, de la care aşteaptă susţinere. Noi considerăm că a venit timpul ca acum, înainte de alegeri, să spuneţi alegătorilor cu care dintre partidele care vor trece pragul electoral PCRM va face coaliţie. Aceasta înseamnă o politică deschisă şi onestă.

Noi ne-am expus poziţia, nu minţim electoratul. Hotărâţi-vă şi Dvs odată şi răspundeţi alegătorilor: cu cine PCRM va forma Guvernul după 30 noiembrie?

Luând în consideraţie imposibilitatea de a lua numărul necesar de voturi pentru a guverna ţara şi declaraţiile că nu veţi face coaliţie cu vreun partid, putem face concluzia că Dvs ascundeţi adevăratele intenţii — de a face coaliţie, în viitorul Parlament, cu partidele conduse de Filat şi Plahotniuc. Ignorarea acestei scrisori o vom considera drept confirmarea celor mai regretabile aşteptări, în ceea ce priveşte planurile de viitor ale PCRM.

Cu respect,

Renato Usatîi

Sursa: ru1.md