Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | partide.md | avere.md
Echipa de conducere a Partidului Popular Creştin Democrat a organizat la 10 octombrie curent o conferinţă de presă. Evenimentul a fost prilejuit de lansarea PPCD în campania electorală parlamentară din acest an.
Preşedintele PPCD Victor Ciobanu, care a deschis conferinţa de presă, a menţionat că în această zi formaţiunea a fost înregistrată de Comisia Electorală Centrală în calitate de concurent electoral. PPCD va figura pe locul doi în buletinul de vot pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie curent.
Victor Ciobanu a menţionat că PPCD, având o echipă puternică, formată din oameni profesionişti şi avându-l în fruntea listei pe Iurie Roşca, politician cu cea mai bogată experienţă, îşi propune să contribuie la debarcarea actualei guvernări şi la instalarea unei conduceri ce va asigura unitate naţională, independenţă economică, ordine, dreptate şi echilibru geopolitic. Aceste deziderate, a explicat Ciobanu, sunt reprezentate simbolic pe sigla electorală a Partidului Popular Creştin Democrat. Programul electoral al partidului, numit “Planul Roşca”, este unica platformă realistă şi de unitate naţională pe care trebuie să se sprijine în activitatea sa viitoare conducere a ţării. Spada din simbolul electoral al PPCD reprezintă spirit justiţiar, pedepsirea nedreptăţii, curmarea fărădelegilor, triumful adevărului, lupta contra corupţiei, bărbăţie şi demnitate.
Totodată Victor Ciobanu a ţinut să accentueze şi faptul că toţi cetăţenii ţării noastre sunt uniţi prin valorile creştine. Toate etniile din Republica Moldova împărtăşesc credinţa ortodoxă, care este temelia coeziunii tuturor cetăţenilor acestei ţări.
În altă ordine de idei preşedintele PPCD a menţionat că actuala guvernare şi-a arătat cât se poate de clar adevărata sa faţă în ultimii cinci ani. În timp ce exponenţii guvernării au continuat să-şi înmulţească averile de miliarde, semenii noştri au continuat să plece peste hotare, pensionarii au devenit şi mai săraci, ducând lipsă de cele mai elementare produse alimentare şi de medicamente. Politicianul a mai remarcat şi faptul că mediul de afaceri a fost călcat timp de cinci ani în picioare de maşinăria de stat aservită grupărilor din majoritatea parlamentară. Ţara are viitor doar dacă vom pune capăt discordiei interne si nu ne vom lăsa înşelaţi de cei care ne în tot felul de proiecte integraţioniste cu neglijarea intereselor noastre naţionale. Noi trebuie să ne cucerim independenţa economică, a punctat preşedintele PPCD.
Radu Buşilă, unul dintre vicepreşedinţii PPCD, a declarat că această campanie electorală vaq avea loc în condiţiile în care puterea în ţara noastră este uzurpată. Buşilă a amintit că datorită unor fruntaşi ai PPCD a fost demonstrat cu argumente juridice solide faptul că puterea în ţara noastră este deţinută în mod ilegal. Inclusiv actualul preşedinte Timofti a fost ales de Parlament cu încălcarea grosolană a termenelor şi procedurilor prescrise în mod expres în Constituţie.
Viitoarea generaţie de oameni tineri şi competenţi, care vor prelua cârma ţării, vor avea drept una dintre obligaţii să ducă până la capăt examinarea dosarul uzurpării puterii de stat, astfel ca nimeni pe viitor să nu mai fie tentaţi să repete aceste fapte, inclusiv prin partajarea în baz unor acorduri politice a acelor funcţii din stat ce prin definiţie nu pot fi subordonate politic.
Buşilă a amintit şi despre faptul că la 7 aprilie, moment ce constituie primul act al scenariului de uzurpare a puterii în republica Moldova, poliţişti, inclusiv femei, au fost maltrataţi şi nici unul dintre cei vinovaţi de aceste fapte, precum şi cei care au devastat şi jefuit clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei, nu au fost traşi la răspundere. În faţa legii toţi trebuie să răspundă, fie el civil sau poliţist.
Politicianul a mai subliniat că şi de această dată puterea pune la cale falsificarea alegerilor. Acest lucru se face inclusiv prin ignorarea conferinţelor de presă ale PPCD de către instituţiile de presă cu cea mai mare acoperire.
Radu Buşilă s-a referit şi la gestionarea frauduloasă a banilor publici. Dânsul a citat declaraţiile preşedintelui Curţii de Conturi Urecheanu, care a spus public că 4 miliarde de lei au fost cheltuiţi în mod ilegal. Totuşi până la ora actuală nimeni nu a fost atras la răspundere. Asta chiar dacă Procuratura Generală era obligată să investigheze modul de folos a banilor poporului.
Leg antidiscriminare de asemenea este una dintre roadele ruşinoase ale actualei guvernări, a mai declarat Buşilă. Acesta a amintit jurnaliştilor faptul că deşi cei mai mulţi deputaţi din actualul parlament s-au jurat să nu voteze pentru documentul respectiv, până la urmă au votat cu toţii în mod solidar, sfidând valorile creştine şi credinţa creştină ortodoxă a poporului nostru.
Igor Ciuru, vicepreşedinte al PPCD şi preşedintele filialei PPCD de la Bălţi a subliniat că de 20 de ani în toate campaniile electorale, dar şi între campanii, se discută cele mai importante reforme: administraţia publică locală, justiţia şi învăţământul. Dar în 20 de ani nimic nu se face. Aceasta, în opinia lui Ciuru, este rezultatul unei complicităţi între decidenţii politici de care depinde realizarea reformelor, pe de o parte, şi schemele corupte, pe de altă parte. Nu se fac reforme pentru că le convine celor care controlează puterea, este de părere Igor Ciuru.
Acesta s-a arătat indignat şi de faptul că nici un comisar european nu îşi utilizează pârghiile pentr a-i chema pe supuşii lor de la Chişinău să înceteze să mai comită abuzuri. În acelaşi timp, din cauza că justiţia este aşa cum este, sunt posibile cele mai grave scheme de corupţie, atacuri raider etc.
La fel stau lucrurile şi în domeniul administraţiei publice locale: guvernarea are nevoie de proimari obedienţi, pe care să-i poate utiliza în calitate de instrumente electorale, nu de gospodari care se ocupă de dezvoltarea localităţilor şi a regiunilor. Ciuru susţine că viitoarea guvernare trebuie să reformeze din temelii acest domeniu, dar şi sistemul finanţelor publice, astfel încât nici un primar să nu se mai vadă impus de circumstanţe să cerşească bani de la guvernare, indiferent ce forţa ar fi în Parlament.
Iurie Roşca a menţionat că politicienii tineri care susţin conferinţa de presă sunt doar o parte din echipa PPCD formată în ultimii cincisprezece ani. Iurie Roşca şi-a exprimat bucuria în legătură cu faptul că a pus umărul la formarea unei noi generaţii de oameni politici în sânul partidului. Majoritatea dintre ei, atunci când s-au înscris în Noua Generaţie, erau adolescenţi sau în primul an de facultate. Astăzi aceşti tineri sunt oameni cu studii superioare, experienţă profesională, dar şi internaţională. Ei au participat la toate campaniile şi bătăliile politice din Republica Moldova.
PPCD întotdeauna a luat atitudine faţă de nedreptate, a mai declarat Roşca, amintitndu-le jurnaliştilor că în timpul guvernării coaliţiei proeuropene formaţiunea a reacţionat prompt la toate nedreptăţile, a expediat rapoarte în engleză, a arătat lipsa unei justiţii independente, lipsa reformelor necesare în Procuratură, administraţia publică locală, lipsa unei economii de piaţă funcţionale. De asemenea PPCD a arătat cum se deturnează sume astronomice provenite din finanţările externe iar bugetul de stat este cheltuit ilegal şi iraţional. De asemenea în 2012, când au ales ilegal preşedintele, am format Comitetul pentru apărarea constituţiei şi democraţiei, cu participarea nu doar a membrilor PPCD, dar şi a multor fruntaşi ai vieţii publice de la noi; am făcut demersuri, am arătat că put este nelegitimă, iar structurile responsabile de investigarea acestui caz au declinat cererea noastră, a subliniat Roşca.
Totodată politicianul a amintit că pentru infracţiunea de uzurpare a puterii de stat nu există termen de prescripţie. Norma respectivă trebuie utilizată contra celor care au deţinut în mod ilegal puterea de stat în Republica Moldova.
Referindu-se la “Planul Roşca”, politicianul a menţionat că acesta este rodul unei munci de 30 de ani şi înseamnă multe lecturi, dar şi o experienţă instituţională bogată. Documentul respectiv a fost deja solicitat de mii de cetăţeni. Pentru a putea fi găsit mai uşor Iurie Roşca i-a îndemnat pe cei interesaţi să se adreseze la sediul PPCD de pe str. Corobceanu, 17, din Chişinău, să-l acceseze pe pagina personală a politicianului, pe pagina de internet a partidului sau pe Facebook.
“Planul Roşca” este un document ce constă din două componente, a mai spus politicianul. Este vorba despre stabilirea diagnosticului, cauzelor, nereuşitelor Republicii Moldova, după care urmează aplicarea tratamentului. În opinia lui Roşca noi nu reuşim să construim un stat performant inclusiv din cauza fărădelegilor, incompetenţei şi abuzurilor. Dar numai aceste realităţi nu explică în esenţă rădăcina problemelor ţării. Noi trebuie să depăşim handicapul de viziune asupra problemelor Republicii Moldova. Iar “Planul Roşca”oferă reţeta necesară pentru înzdrăvenirea organismului nostru colectiv. Nu avem nevoie de obedienţă faţă de UE sau faţă de Rusia, ci de parteneriat de la egal la egal. Iluzia unor participanţi la competiţia electorală este că salvarea va veni din exterior. Dar problemele noastre le putem rezolva numai noi înşine, fiind uniţi în jurul unei idei naţionale.
La baza ideii naţionale trebuie să stea credinţa ortodoxă. Toţi cetăţenii noştri au o etică socială bazată pe Ortodoxie, relaţiile interumane la noi au la bază credinţa ortodoxă, iar la temelia actului decizional trebuie să stea religia creştină ortodoxă. Iurie Roşca a atras atenţia şi asupra faptului că suntem un caz unic în lume, când un popor cu atâtea etnii are aceeaşi credinţă. Discordiile lingvistice trebuie excluse din dezbaterile publice. Cele două denumiri ale limbii, una populară şi alta academică, nu mai trebuie să fie privite în mod conflictual; cei doi termeni nu se exclud ci se complementează. Oamenii de stat trebuie să dea eficienţă la cârma ţării, nu să agite spiritele în chestiunea limbii, a subliniat Roşca.
Politicianul a mai remarcat şi faptul că la ora actuală ţara noastră este trasă în două direcţii diametral opuse. Potrivit lui în asemenea condiţii opţiunile la limită ar semnifica scindarea definitivă a Republicii Moldova, inclusiv dezintegrarea ei teritorială. Orice iluzie că un referendum ar rezolva dezbaterea publică pro Rusia sau pro Europa trebuie să se spulbere cât m curând posibil. Cinci zeci plus unu într-o parte sau alta nu pot să servească unităţii naţionale.
Nici liberul schimb, în opinia lui Roşca, nu este o soluţie ci “moartea economiei naţionale”. “Am demonstrat acest lucru la Academia de Ştiinţe a Moldovei, la 23 iulie 2013, atunci când am prezentat o lecţie academică. La baza compartimentului economie a «Planului Roşca» stă tocmai această lecţie economică prezentată la AŞM — «Republica Moldova, de la independenţa politică spre independenţa economică». La 27 aug 1991 ne-am declarat independenţa politică. Acum trebuie să o obţinem cu adevărat. Dar asta e posibil numai în condiţiile în care vom cuceri independenţa economică. Independenţa politică e valabilă doar dacă funcţionează complementar cu independenţa economică a ţării. Noi trebuie să practicăm protecţionismul economic, guvernul trebuie să administreze eficient procesele economice, să asigure competiţia liberă, corectă şi onestă, dar şi să susţină şi să stimuleze producătorii autohtoni şi business-ul moldovenesc în ansamblu. Republica Moldova a semnat prea multa acorduri internaţionale care i-au restrâns libertatea de decizie de a acţiona fără imixtiune din exterior”, a menţionat Iurie Roşca.
Un alt mecanism necesar pentru dezvoltarea ţării este, în opinia lui Roşca, crearea unei bănci de stat. Totodată, în locul liberului schimb cu UE, UV sau Turcia, Roşca a menţionat că este preferabil comerţul asimetric cu toate entităţile respective. Aceasta deoarece ponderea economică a ţării noastre este prea mică şi nu are cum să afecteze alte entităţi, în timp ce o invazie masivă a mărfurilor din alte părţi ar avea efecte catastrofale pentru producătorii din Republica Moldova. “Econom nu are nimic cu iluziile noastre proeuropene sau proruseşti; ea trebuie administrată. De aceea noi pledăm pentru un regim de comerţ asimetric, cu Uniunea Europeană şi cu Uniunea Vamală. Pentru asta va fi nevoie să revizuim Acordul de asociere şi mai ales cel de liber schimb. Dacă nu vom pune în funcţiune planul se salve a Republicii Moldova, vom deveni un popor de muribunzi. Cel mai elocvent exemplu este numărul de copii care merg anual în clasa întâi. În 10 ani acest număr s-a redus cu 25%, iar asta înseamnă că suntem pe cale de dispariţie; oamenii nu au unde să lucreze şi fug în Rusia sau Italia. Dar cetăţenii noştri merită alte perspective decât spălatul closetelor în Italia sau lucrul pe şantierele de la Moscova”, a mai subliniat Roşca.
Iurie Roşca s-a referit şi la necesitatea valorificării din plin a statutului de ţară neutră pe care îl are Republica Moldova. Neutralitatea permanentă înseamnă că ţara noastră nu se poate înscrie pe post de mercenar regional in războaiele geopolitice între Rusia şi Occident. Exemplele tragice ale Georgiei şi Ucrainei trebuie să ne servească drept lecţii în acest sens. Faptul că ponderea geopolitică a Republicii Moldova este modestă, ne obligă să fim flexibili şi inteligenţi pe plan internaţional. Mai mult, putem să câştigăm din confruntarea între Rusia şi Occident doar dacă vom fi extrem de inteligenţi ca politică externă. Această inteligenţă diplomatică trebuie să se răsfrângă pozitiv asupra economiei naţionale, susţine politicianul.
“De ce să mizeze pe noi Moscova sau Bruxelles-ul? Suntem noi, oare, gladiatori, suntem cai de cursă, boxeri? Part pol trebuie să reprezinte interesele Republicii Moldova pe plan internaţional, nu interesele unor ţări străine în Republica Moldova. trebuie să mai reţinem că interesele naţionale ale RM nu coincid neapărat cu interesele naţionale ale nici unei altei ţări, sau uneori coincid, alte ori, nu. Şi atunci când nu coincid RM trebuie să ştie să spună un «NU» diplomatic”, a mai subliniat politicianul.
“Cred din toată inima că oamenii din ţara noastră vor reuşi să-şi depăşească lehametea, neîncrederea, nedorinţa de a merg la alegeri şi vor vota categoric pentru Partidul Popular Creştin Democrat. Pentru numărul doi din buletinul de vot. Pentru «Planul Roşca». Pentru Protecţionism economic. Pentru credinţă în Dumnezeu. Pentru neutralitate permanentă. Pentru un stat puternic. Protecţionismul economic poate să ne conducă la succese nebănuit de mari. Altă soluţie nu există. Ori ţară-victimă, obiect al relaţiilor internaţionale, ori subiect al relaţiilor internaţionale şi stat prosper. Dar condiţia este să alegem în fruntea ţării oameni puternici, oameni competenţi, curajoşi, cu viziune şi cu frică de Dumnezeu. Numai aşa putem să ieşim din impas”, a punctat Iurie Roşca.
Sursa: www.ppcd.md