Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | partide.md | avere.md
Stimaţi cetăţeni! Compatrioţi!
Alegerile din 30.11.2014 sînt o consecinţă directă a actului de uzurpare a puterii de stat din 2012. Actualul Parlament urma încă atunci să meargă la judecata poporului pentru incapacitatea de a alege şeful statului. Însă, cu ajutorul aşa-numiţilor parteneri de dezvoltare şi concursul direct al Comisiei de la Veneţia, uzurpatorii, fără voia poporului, “au dezvoltat şi dezvoltă” renumita lor poveste de succes. Iar în noaptea spre 1 decembrie curent a mai venit peste noi o iarnă a democraţiei moldoveneşti.
Partidul Patrioţii Moldovei declară cu toată responsabilitatea:
Noi nu recunoaştem aceste alegeri!
“Alegerile” parlamentare din 30 noiembrie au fost măsluite cu o obrăznicie nemaiîntîlnită vreodată pe pămîntul nostru. Circa un milion de cetăţeni au fost excluşi din procesul electoral. Majoritatea se află în Federaţia Rusă, unde în loc să fie deschise 300 de sectoare electorale, pentru 800 000 oameni — au fost deschise 5. Astfel, cu un cinism deosebit, au fost încălcate deodată cîteva drepturi fundamentale ale unei treimi din populaţia ţării cu drept de vot. Şi asta în condiţiile în care Federaţia Rusă s-a arătat disponibilă să pună la dispoziţia autorităţilor moldoveneşti sectoarele electorale unde de obicei votează cetăţenii Rusiei!… Atîtea şi acolo de cîte şi unde anume vor avea nevoie moldovenii. La solicitarea autorităţilor moldoveneşti, evident. “Ai noştri” însă, pe motiv că moldovenii aflaţi în Rusia nu şi-au manifestat clar dorinţa de a participa la votare, au deschis de formă — 5. cinci sectoare unde puteau să voteze maximum 15 000 de moldoveni. Adevărul este însă că norma constituţională naţională, cît şi cea internaţională obligă statul mai întîi se creeze condiţii normale pentru aflarea acestei dorinţe…
Pentru aşa batjocură faţă de propriii cetăţeni, în ţările normale se bagă la puşcărie. Şi, în toate cazurile, responsabilii de organizarea procesului electoral — CEC, MAE şi Guvernul în cazul de faşă — sunt alungaţi din slujba statului. La noi, în condiţiile statului capturat, uzurpatorii puterii, după ce au alungat oamenii din ţară, le-au luat bucata de pîine pe care o aveau în Moldova, le-au mai luat şi cîteva drepturi politice fundamentale:
Aceste drepturi sunt consfinţite şi garantate nu numai de Constituţia RM, ci şi de actele de bază ale dreptului internaţional, la care noi am aderat încă în iulie 1990. Iată la ce nivel de dezvoltare a ajuns democraţia în RM timp de 24 de ani!
Voinţa poporului constituie baza, izvorul puterii de stat — anume aşa este fixat în art. 38, 39 al Constiuţiei RM. Constituţia RM ca şi majoritatea constituţiilor lumii nu face decît să repete formula art.21 al Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.
Or, Parlamentul “ales” prin înlăturarea grosolană din procesul electoral a unei treimi din populaţia ţării, încalcă masiv drepturile fundamentale a mai multor sute de mii de cetăţeni şi, respectiv, nu poate fi considerat nici reprezentativ şi nici legitim!
În contextul aceleeaşi fărădelegi de proporţii se înscriu şi
Deasemenea şi dereglările “subite” ale sistemului electronic de evidenţă şi monitorizare a porcesului electoral — dereglări inadmisibile şi inimaginabile într-o ţară normală. Vom aminti, că pentru acest sistem s-au cheltuit zeci de milioane de lei din bugetul statului.
În şirul compşlexului de fărădelegi menţionate, vom atrage atenţia şi asupra repetării unei şi aceeaşi cifre de participare a cetăţenilor Moldovei la toate alegirile din ultimii ani. În pofida plecării masive a moldovenilor din ţară această cifră (circa 1 600 000) rămîne una şi aceeaşi. La fiecare “alegere”.
Un alt procedeu, testat şi la alegerile precedente, a fost reducerea la “zero”, nivelarea şi egalarea artificială a rezultatelor partidelor neparlamentare. Anume prin această reducere se însuşesc mai multe mandate ale celor înlăturaţi. Nenumărate sunt cazurile de includere în listă a oamenilor care nu sunt în ţară, care demult au decedat şi multe alte încălcări.
Partidul “Patrioţii Moldovei” consideră că oricare din încălcările enumerate constituie temei suficient pentru invalidarea acestor alegeri. Fiecare din ele aparte luate, dar, cu atît mai mult, în ansamblu, au influenţat substanţial rezulatatele finale. Există şi mai multe temeiuri rezonabile de a suspecta şi “performanţele” partidelor din alianţa de guvernare. De activitatea acestora, conform propriilor lor sondaje, deja de cîţiva ani sunt nemulţumişi circa 80% din populaţie. În situaţia în care toate sondajele de pînă la începutul campaniei electorale arătau că partidele de la guvernare sînt la limită, nu întrunesc mai mult de 15–20% din sufragiu, la alegerile din 30 noiembrie 2014 aceste 2,5 partide acumulează exact cît trebuie pentru a forma o nouă, dar, de fapt, aceeaşi majoritate parlamentară. Iar unul din partidele fabricate în aceleaşi scopuri, în ajunul alegerilor, mai că nu trece şi el pragul electoral…
Astfel, uzurpatorii vor să ne convingă că, cu căteva zile înainte de alegeri, poporului… i-a trecut supărarea. Şi, însufleţit de “performanţele” eurointegratorilor, în deplină cunoştinţă de cauză, a votat…din nou împotriva sa.
În această situaţie Partidul “Patrioţii Moldovei” consideră că unica soluţie legală şi civilizată pentru anihilarea acestei fărădelegi de proporţii este calificarea acestor alegeri drept neconstituţionale şi, respectiv, nevalabile.
Noi cerem acest lucru, de la toate instituţiile abilitate cu competenţa respectivă.
Dacă pentru cineva argumentele invocate nu sunt suficiente pentru a înţelege că au fost nu alegeri, dar bătaie de joc de cetăţeni, îi poftim să purceadă la numărarea repetată (lucru inutil, din punctul nostru de vedere) a buletinelor sigilate şi confruntarea lor cu procesele-verbale originale.
În cazul în care autorităţile vor ignora aceste cereri legitime, ne rezervăm dreptul de a protesta cu toată puterea ce avem.
Îndemnăm la cumularea unui efort comun a tuturor partidelor neparlamentare dar şi ale partidului socialiştilor şi comuniştilor din RM, care au fost admise în Parlament, dar exact în măsura în care să nu poate forma o majoritate parlamentară.
Sursa: patriot.md