Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | partide.md | avere.md
Prim Vicepreşedintele Partidului Popular din Republica Moldova, Valeriu Cosarciuc, a participat la emisiunea Politici în direct la postul de radio Naţional FM, în cadrul căreia s-a abordat tematica politicilor argiculturii şi s-a discutat despre expoziţia Farmer 2014. Conversarea a fost axată şi pe embargoul impus de Rusia la exporturile de măr şi carne, a fost menţionat punctul vulnerabil al micilor fermieri, greutăţile cu care se confruntă aceştia şi durerile la care statul nu ia nici o atitudine.
Valeriu Cosarciuc a ţinut să menţioneze că în acest an, s-a atestat un număr vizibil de participanţi la Farmer 2014, “fermierul autohton, crede în viitor, ei sunt acei care au lucrat pe câmpuri, au produs cereale, au măcinat acest grâu şi au produs pâinea, care acum este pe masă.” Sigur că fermierul îşi pierde pata de bucurie când nu-şi poate realize produsul final, muncit cu atâta grijă şi chin “fermeierii au necazuri când nu pot vinde produsul muncii lor, iar embargourile din ultima vreme, la comanda cuiva afectează mult munca ţăranului nostru”
După cortină se spune că din 27 octombrie 2014, producatorii de carne din R.Moldova nu vor mai putea exporta carne şi produse de carne în Federaţia Rusă. În această ordine de idei, Valeriu Cosarciuc, a adus câteva date statistice: din R. Moldova se exportă produse în valoare de 18 mil. $, iar se importă 50 mil. $, se întâmplă acest lucru deoarece avem grupări care se ocupă cu contrabanda care este controlată de către cei de la guvernare, aşa încât asistăm la o concurenţă neloială, această concurenţă neloială distruge producatorul care doreşte să lucreze în interior.
Embargoul intern este mai periculos, decât cel extern! a specificat Valeriu Cosarciuc “guvernarea nu crează condiţii bune pentru argicultori, nu crează condiţii, pentru acei care doresc să-şi deschidă o afacere, o înterprindere, o fermă, să aibă certitudinea că nu vor fi furaţi. Cînd vorbim de embargoul intern, ne referim la lipsa oricăror condiţii pentru micii fermieri de a-şi dezvolta afacerea, lipsa oricăror condiţii pentru tinerii din Republica Moldova care doresc să înfiinţeze o afacere la noi în ţară şi nu în ultimul rînd lipsa oricăror condiţii pentru a ne face un viitor aici, la noi acasă.”
În contextul dialogului, a fost scoasă în relief şi un alt pilon de discuţie: subvenţionarea. În această ordine de idei, Valeriu Cosarciuc a specificat: “cei care au depus documentele de subvenţionare după 1 august 2014, vor obţine doar 10% compensare. Se întâmplă aşa pentru că:
O altă lacună este sistemul fiscal, care doboară fermierul mic.
În multe ţări nici un document oficial nu este aprobat fără consultarea asociaţiilor profesionale, a declarat Valeriu Cosarciuc. Se menţiona anterior că se va compensa 1 leu 20 — kg prune, 1 leu 50 — kg mere, însă nimeni nu a consultat acest regulament cu nici o instituţie specializată în domeniu şi nici cu ţăranii. Documentele care confirmă această compensare sunt:
în regulamentul iniţial era şi actul de achiziţie, aşadar fermierii, care au dat merele la procesare (suc) nu vor primi această compensare.
Partidul Popular din Republica Moldova este formaţiunea care mereu a susţinut agricultorii şi producătorii autohtoni. “Noi dorim să-i doară pe cei ce ne conduc şi nu pe ţărani, noi trebui să-i BATEM MĂR pe cei cărora nu le pasă de soarta acestei ţări”!
Sursa: pprm.md