Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | partide.md | avere.md
Astăzi, 3 octombrie 2014, a avut loc conferinţa de presă a liderului Partidului “Renaştere-Возрождение”, Vadim Mişin.
Întâlnirea cu reprezentanţii presei a fost necesară din mai multe cauze, în special în contextul startului campaniei electorale în Republica Moldova şi eforturilor depuse pentru formarea unui bloc electoral al partidelor de stânga.
Vadim Mişin a reamintit celor prezenţi că, recent, dânsul s-a adresat printr-o scrisoare deschisă tuturor partidelor de stânga cu propunerea de a forma un bloc electoral de stânga pentru unificarea eforturilor.
“Potrivit analizelor prezentate de politologii moldoveni, cât şi de cei de peste hotare, societatea s-a divizat în două părţi. În acest context, ar fi logic ca partidele de stânga să se unească pentru a-şi consolida eforturile sub forma unui bloc electoral de stânga”, a declarat Vadim Mişin.
Potrivit liderului Partidului “Renaştere-Возрождение”, cea mai puternică formaţiune de stânga este Partidul Comuniştilor. Iată de ce exista o speranţă că PCRM va dori să unifice forţele de stânga. Însă, din păcate, comuniştii nu au vrut să participe la negocieri, motivând că Partidul Comuniştilor nu a fost şi nu va fi niciodată parte a unui bloc electoral.
Vadim Mişin a menţionat că această atitudine a PCRM a lovit dureros în ideea unificării partidelor de stânga, deşi această iniţiativă continua să existe în contextul în care PCRM este o formaţiune de stânga la fel ca socialiştii, Partidul “Renaştere-Возрождение”, dar şi Partidul Regiunilor. Din acest considerent, exista un motiv ca aceste partide să facă parte dintr-un bloc electoral comun, fiindcă fiecare formaţiune dispune de propriile resurse electorale.
Astăzi, însă, constatăm că, din motive subiective şi obiective, formarea unui astfel de bloc nu a avut loc. Au fost negocieri cu Igor Dodon, Victor Stepaniuc, Mihail Formuzal, Victor Şelin, Mihail Garbuz şi alţii. Totuşi, din cauze subiective, nu s-a putut ajunge la un numitor comun.
Ieri, 2 octombrie 2014, în municipiul Chişinău a avut loc Plenara Consiliului Republican al Partidului “Renaştere-Возрождение”. Participanţii la şedinţă, care au votat unanim pentru participarea independentă a formaţiunii la cursa electorală, au aprobat platforma electorală şi lista candidaţilor la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Astăzi, toate documentele au fost prezentate membrilor Comisiei Electorale Centrale.
Reprezentanţii instituţiilor de presă s-au arătat interesaţi de ce anume copreşedintele formaţiunii, Vasile Tarlev, este numărul unu în lista electorală a candidaţilor la funcţia de parlamentar. Asta în timp ce Vadim Mişin este abia pe locul doi.
“Acesta este un pas făcut conştient. Membrii Biroului Consiliului Republican s-au înţeles ca Vasile Tarlev să fie în fruntea listei pentru că este moldovean, iar noi locuim în Republica Moldova. Partidul este format în proporţie de 64 la sută din moldoveni. Astfel, este logic ca anume el să fie primul în listă. Nu văd nicio problemă în acest sens şi continui să conduc partidul”, a răspuns Vadim Mişin.
Fiecare formaţiune care a hotărât să participe la alegerile parlamentare trebuie să-şi evalueze corect posibilităţile reale. Vadim Mişin a declarat că analizează circumstanţele calm şi la rece. Chiar dacă Partidul “Renaştere-Возрождение” are puţin peste doi ani de la înfiinţare, la această formaţiune au aderat aproximativ 12000 de oameni. Partidul are la bază un model clasic de construcţie a unei formaţiuni politice: aderarea individuală, reţeaua dezvoltată a comitetelor raionale de partid, prezenţa formaţiunii în mai mult de 80% din localităţile Republicii Moldova. În afară de Partidul “Renaştere-Возрождение” şi Partidul Comuniştilor, nimeni nu a construit formaţiuni politice cu un model clasic şi nimeni nu a acordat atâta atenţie lucrului asupra organizării partidului. Însă, anume în aceasta constă garanţia victoriei partidului la alegeri.
Centrul de presă al Partidului “Renaştere-Возрождение”
Sursa: rrm.md