Constatările observatorilor internaţionali despre alegerile parlamentare
Alegerile parlamentare care au avut loc pe 30 noiembrie, în Republica Moldova, au fost administrate în mod profesionist şi au fost înregistrate progrese faţă de scrutinul precedent, din 2010, au constatat misiunile de observatori din partea Consiliului Europei şi a Misiunii OSCE.
Pe de altă parte, misiunea de observatori a Asambleii Interparlamentare a statelor membre CSI de asemenea, au declarat că alegerile au fost libere şi s-au desfăşurat în conformitate cu standardele internaţionale deşi, excluderea unui concurent electoral pe ultima sută de metri a dezorientat alegătorii şi este motiv de îngrijorare. Totodată, observatorii au indicat mai multe probleme precum căderea temporară a sistemului electronic de înregistrare a alegătorilor, lipsa de transparenţă privind finanţarea partidelor şi proprietarii mass-media. O altă problemă a fost lipsa de transparenţă în ceea ce priveşte criteriile determinării numărului de secţii de votare peste hotare şi dezechilibrul dintre numărul secţiilor deschise în vest şi cele din est. // IPN
Observatorii naţionali vorbesc despre alegerile parlamentare
În cadrul unei conferinţe de presă, reprezentanţii Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte au declarat că scrutinul din 30 noiembrie a fost liber şi parţial corect. Potrivit Coaliţiei, aceste alegeri pot fi considerate libere deoarece a fost asigurat un climat de campanie nemarcat de violenţe, au lipsit tentativele de intimidare şi împiedicare a candidaţilor de a-şi prezenta programele politice, tuturor cetăţenilor le-a fost asigurat dreptul de a vota şi a existat o separare clară dintre partid şi stat, care nu a permis utilizarea de către concurenţi a resurselor publice în cadrul campaniei electorale. Comparativ cu alegerile trecute, s-a atesta o îmbunătăţire a cadrului normativ adoptat de către Comisia Electorală Centrală, este de apreciat deschiderea mai multor secţii de votare pentru cetăţenii Republicii Moldova din regiunea transnistreană, precum şi pentru cei aflaţi peste hotarele ţării. Totodată, coaliţia regretă tentativele de intimidare a unor alegători. De asemenea, s-a constatat o reflectare partizană a campaniei electorale de către mai multe instituţii mass-media şi în acest sens organizaţiile neguvernamentale regretă comportamentul anemic al Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA). // IPN
PLDM, PDM şi PL dispuşi să formeze o nouă coaliţie
Liderii Partidului Liberal Democrat, Partidului Democrat şi a Partidului Liberal au anunţat în cadrul unor briefinguri de presă că sunt dispuşi să formeze o nouă coaliţie post-electorală în contextul rezultatelor alegerilor parlamentare din 30 noiembrie. Preşedinţii celor trei partide, Vlad Filat, Marian Lupu şi Mihai Ghimpu au comentat rezultatele alegerilor şi au mulţumit cetăţenilor pentru votul acordat partidelor pro-europene.
Partidului Socialiştilor din Republica Moldova nu va face parteneriate cu partidele pro-europene, a reiterat preşedintele formaţiunii, Igor Dodon. Liderul PSRM a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, că este gata să facă coaliţie cu Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, în cazul în care acesta va susţine denunţarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.