Curtea Constituţională a confirmat rezultatele alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014
Membrii Curţii Constituţionale au confirmat rezultatele alegerilor parlamentare de legislatura a XX-a, a validat mandatele deputaţilor aleşi şi a confirmat listele candidaţilor supleanţi.
De asemenea, Curtea Constituţională a respins solicitările partidelor care cereau desfăşurarea alegerilor repetate sau nerecunoaşterea rezultatelor alegerilor. Concurenţii electorali au depus în total şapte solicitări de acest gen. În particular, PSRM solicita desfăşurarea alegerilor repetate, deoarece în opinia lor a fost limitat dreptul cetăţenilor moldoveni aflaţi în afara ţării, precum şi au fost admise alte încălcări. PCRM cerea anularea rezultatelor alegerilor deoarece, în opinia lor, participarea la alegeri a Partidului Comunist Reformator este ilegală. Candidatul independent Oleg Brega a încercat să conteste ordinea de repartizare a mandatelor de deputat şi prevederea Codului Electoral conform căreia candidaţii independenţi pentru a accede în Parlament trebuie să acumuleze cel puţin 2% din voturile alegătorilor. CC a respins toate demersurile, considerînd că încălcările sunt nefondate şi nu au influenţat rezultatul alegerilor.
La alegerile parlamentare din 30 noiembrie PSRM a obţinut 20,51% din sufragii (25 de mandate), PLDM — 20,16% (23 de mandate), PCRM — 17,48% (21 de mandate), PDM — 15,80% (19 mandate) şi PL — 9,67% (13 mandate).
Conform legislaţiei, după ce Curtea Constituţională aprobă rezultatele alegerilor, Comisia Electorală Centrală va elibera legitimaţii deputaţilor aleşi. După aceasta, Preşedintele va semna un decret de convocare a şedinţei noului Parlament. Noul Parlament se va convoca în şedinţă de constituire cel tîrziu peste 30 de zile după desfăşurarea alegerilor. // Infotag
Un grup de membri şi susţinătorii ai Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) a organizat o acţiune de protest în faţa sediului Curţii Constituţionale unde au solicitat organizarea alegerilor parlamentare repetate din cauza încălcărilor grave, care au fost comise în cadrul scrutinului din 30 noiembrie. Potestatarii au scandat: “Cerem alegeri repetate!”, “Alegerile nu au fost democratice!”, “Aţi împiedicat dreptul la vot la sute de mii de cetăţeni!”, “Majoritatea cetăţenilor au votat pentru integrarea în Uniunea Vamală!”, etc.
Totodată, precizăm că pe 8 decembrie curent, PSRM a contestat la Curtea Constituţională rezultatele alegerilor parlamentare din 30 noiembrie şi a solicitat organizarea unui scrutin repetat.
Societatea civilă îndeamnă guvernarea să intensifice reformele în justiţie
Reforma justiţiei şi combaterea corupţiei trebuie să constituie prioritatea viitoarei coaliţii de guvernare. Un apel în acest sens către partidele care negociază crearea coaliţiei a fost lansat, în cadrul unei conferinţe de presă, de către 29 de organizaţii nonguvernamentale din Republica Moldova.
ONG-urile cer adoptarea de urgenţă a Legii cu privire la Procuratură, în varianta propusă de grupul de lucru al Ministerului Justiţiei şi a Procuraturii Generale. La fel, solicită atribuirea în competenţa exclusivă a Procuraturii Anticorupţie exercitarea urmăririi penale în cazurile de “corupţie mare” şi mărirea numărului de procurori ai acesteia şi a personalului care asistă aceşti procurori.
În apel se mai specifică şi necesitatea de adoptare a legislaţiei privind finanţarea partidelor politice, detalierea modului de declarare a veniturilor, a proprietăţilor şi a intereselor, dar şi optimizarea hărţii juridice, prin reducerea instanţelor. // IPN
Declaraţii şi comunicate de presă ale concurenţilor electorali