Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | partide.md | avere.md
După modificarea în anul 2000 a Constituţiei, Alegerile Preşedintelui Republicii Moldova din mai 2009 reprezintă a patra competiţie electorală, în cadrul căreia se va încerca alegerea şefului statului. Conform art.78 al Constituţiei şi prevederilor Legii Nr.1234-XIV din 22.09.2000 cu privire la procedura de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova, şeful statului se alege de Parlament prin vot secret. La funcţia respectivă poate candida cetăţeanul cu drept de vot care are 40 de ani împliniţi, a locuit sau locuieşte permanent pe teritoriul Republicii Moldova nu mai puţin de 10 ani, posedă limba de stat şi a cărui candidatură este susţinută/înaintată de cel puţin 15 deputaţi în Parlament. Conform unei hotărîri a Curţii Constituţionale, la alegeri trebuie să fie înregistraţi cel puţin 2 candidaţi, iar pentru ca şedinţa Parlamentului să fie deliberativă, la ea trebuie să participe (să se înregistreze) cel puţin 61 de deputaţi, în caz contrar alegerile fiind nevalabile, ceea ce determină organizarea alegerilor repetate (Hotărîrea Curţii Constituţionale Nr.4 din 26.12.2000).
Este considerat ales candidatul care a obţinut votul a trei cincimi din numărul deputaţilor aleşi (61 de voturi din cei 101 de deputaţi care formează legislativul), iar dacă nici un candidat nu a întrunit numărul necesar de voturi, în termen de cel mult 3 zile, se organizează al doilea tur de scrutin între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea descrescătoare a numărului de voturi obţinute în primul tur. Dacă şi în turul al doilea nici un candidat nu va întruni numărul necesar de voturi, în termen de 15 zile se organizează alegeri repetate. Dacă şi după alegerile repetate Preşedintele Republicii Moldova nu va fi ales, Preşedintele în exerciţiu dizolvă Parlamentul şi stabileşte data alegerilor în noul Parlament.
Parlamentul alege şeful statului din 2000, după ce în vara acelui an a fost modificată Constituţia şi primele trei tentative de alegere a preşedintelui, în decembrie 2000, au eşuat, fiind declanşate alegeri parlamentare anticipate. Pe 4 aprilie 2001 în calitate de Preşedinte al republicii a fost ales, cu 71 de voturi ale PCRM, liderul acestei formaţiuni, Vladimir Voronin. Exact 4 ani mai tîrziu, pe 4 aprilie 2005, Vladimir Voronin este reales în aceeaşi funcţie cu 75 de voturi ale comuniştilor, creştin-democraţilor, democraţilor şi social-liberalilor. Conform Constituţiei (art.80), nici o persoană nu poate îndeplini funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova decît pentru cel mult două mandate consecutive.