Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | partide.md | avere.md
Preşedintele Partidului Socialiştilor, candidatul la funcţia de preşedinte al ţării, Igor Dodon cheamă partidele politice şi societatea civilă să-şi consolideze eforturile pentru a combate şi contracara orice tentativă a guvernării de falsificare a alegerilor prezidenţiale pe data de 30 octombrie, 2016.
În cadrul unei conferinţe de presă Igor Dodon a anunţat că pe 16–17 octombrie, curent va demara procesul naţional de verificare a listelor alegătorilor la secţiile de votare. Reprezentanţii PSRM vor merge la cele peste 2000 de secţii de votare de pe întreg teritoriul ţării pentru a identifica persoanele suplimentare, inclusiv decedate, care sînt incluse în listele electorale. Dodon a spus că în acest sens, în adresa Comisiei Electorale Centrale a fost expediat un demers pentru a asigura buna desfăşurare a activităţii birourilor şi secţiilor de votare pe întreg teritoriul RM, precum şi disponibilitatea angajaţilor secţiilor de votare de prezentare a listelor cetăţenilor RM, grupurilor formale şi neformale de cetăţeni în conformitate cu legislaţia în vigoare.
“Începînd cu data de 16 octombrie, pînă la sfîrşitul campaniei electorale, pînă la data cînd pot fi făcute modificări în liste, vom mobiliza peste 10 mii de persoane în vederea realizării acestui proces. Echipa de jurişti a Partidului Socialiştilor a pregătit instrucţiuni care pot fi utilizate de orice cetăţean a RM interesat de procesul de vot, şi face un apel către toţi să se implice în acest proces, de la stînga la dreapta. Conştientizăm faptul că astăzi doar regimul de la guvernare poate într-un fel sau altul admite, organiza, posibile falsificări pînă la ziua votării dar şi în ziua votării, nemijlocit”, a specificat Dodon.
Candidatul la funcţia de Preşedinte al RM a mai spus: “Noi propunem să începem cu curăţenia în liste, după care să excludem orice alte posibilităţi ale guvernării de a influienţa într-un fel sau altul rezultatul votării. Instrumentarele sînt bine cunoscute — de la carusel, utilizarea resursei administrative, nefuncţionalitatea sistemului de evidenţă, securitatea votului şi multe altele care se întîmplă în procesul de vot şi sînt utilizate de către guvernare, trebuie în mod categoric excluse”.
Dodon şi-a exprimat convingerea că de alegeri corecte, democratice şi libere sînt interesaţi toţi candidaţii participanţi la scrutin, cît şi toţi cetăţenii RM, menţionînd că în prezent, deja sînt înregistrate unele impedimente în ceea ce ţine de votul de peste hotare, de mass-media, de resursele administrative, care ar putea influenţa fie şi minim rezultatul alegerilor.