Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | partide.md | avere.md
Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, a dat startul campaniei pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Lansarea a avut loc, astăzi, 30 septembrie 2016, în prezenţa unor membri ai familiei sale — tatăl şi soţia, a mai multor colegi din PDM, a unor oaspeţi de onoare, precum şi a mass-media. Marian Lupu a ales să-şi lanseze campania într-un loc cu semnificaţie pentru el — Universitatea de Stat din Moldova, unde a studiat şi a devenit economist.
De la tribuna amplasată în curtea Universităţii, Marian Lupu a declarat că, la fel ca toţi moldovenii, îşi doreşte o convieţuire frăţească a tuturor etniilor din ţara noastră, iar în calitate de preşedinte ales va asculta oamenii, îi va auzi şi va rezolva problemele cetăţenilor şi ai ţării.
“Ţara noastră se confruntă cu probleme serioase care trebuie rezolvate, dar are şi oportunităţi mari, de care trebuie să profităm. Trebuie să fortificăm familiile noastre, să facem aşa ca să ne rămână copiii acasă, în Moldova, să restabilim tradiţiile, demnitatea şi patriotismul. Trebuie să creăm o ţară prosperă, ce va asigura locuri de muncă bune, cu salarii decente”, a spus preşedintele PDM.
Marian Lupu a remarcat că preşedintele Moldovei are puterea de a interveni împotriva fenomenului de corupţie în structurile de stat şi a anunţat că, din această postură, va declara război total corupţiei.
Printre priorităţile pe care şi le-a fixat, candidatul Partidului Democrat a mai evidenţiat atragerea investiţiilor necesare dezvoltării economiei, întărirea familiei prin protejarea de violenţe în familie a femeilor şi copiilor, crearea oportunităţilor ca fiecare copil să primească o educaţie calitativă, începînd de la grădiniţă şi până la nivel de învăţământ universitar.
Toate aceste obiective, în opinia candidatului PDM, pot fi realizate mai repede avansând în parcursul european al ţării. “Putem deveni mai puternici, putem crea în Republica Moldova o economie mai puternică, beneficiind de procesul de integrare în Uniunea Europeană. Iată de ce sunt un susţinător convins al integrării europene, pentru că îmi doresc o viaţă mai bună pentru copiii şi nepoţii noştri, cu mai multe oportunităţi pentru succes aici, acasă, în Moldova”, a punctat Marian Lupu.
Candidatura lui Marian Lupu a fost salutată de către studenţi, reprezentanţi ai mediului academic, dar şi de către oameni din alte sfere — muncitori şi agricultori, care i-au transmis mesaje de susţinere şi încurajare. “Eu cred în ceea ce spune Marian Lupu — că doar alegând calea integrării europene vor fi create mai multe oportunităţi pentru tineri, aici, în Moldova”, a spus Alina Alexei, studentă la Facultatea de Drept.
După lansare, Marian Lupu a acceptat invitaţia de a participa la şedinţa festivă a Senatului Universităţii de Stat din Moldova, prilejuită de marcarea a 70 de ani de la fondare.
Dragii mei!
Acesta este un loc special pentru mine. Am studiat la această Universitate, aici am devenit economist. Păstrez multe amintiri legate de acest loc.
Ţin minte cât optimism aveam, fiind tânăr, atunci când absorbeam cunoştinţele, căci ştiam că ele fac diferenţa. Şi îmi amintesc cât de mult am învăţat în curtea Universităţii, la fel ca şi în auditorii, căci multe le-am înţeles dezbătând cu prietenii temele din acea vreme.
Este un loc minunat, unde fetele şi băieţii din Moldova îşi pot face studiile. Este Alma Mater de unde fiecare din noi porneşte în viaţa profesională. Şi vreau să pornesc de aici în această campanie pentru funcţia de Preşedinte, ca să dau un semnal de încurajare pentru tineri! Pentru ei avem datoria să dezvoltăm această ţară!
Trăim timpuri importante. Pentru că avem de luat decizii importante pentru naţiunea noastră şi pentru familiile noastre.
În Moldova familiile contează, în primul rând!
Sînt mîndru că tatăl meu şi soţia mea sînt astăzi împreună cu mine.
Poate suna neaşteptat, dar eu consider că ziua lansării în alegeri nu este o zi pentru politică. Este o zi pentru acţiune. Pentru că nu mai avem timp să aşteptăm.
Da, formal anunţ astăzi intrarea mea în campania oficială pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova!.
Vă mulţumesc.
Ţara noastră se confruntă cu probleme serioase care trebuie rezolvate, dar are şi oportunităţi mari de care trebuie să profităm.
Trebuie să fortificăm familiile noastre, să facem aşa, ca să ne ramînă copiii acasă, în Moldova, să restabilim tradiţiile, demnitatea şi patriotismul.
Trebuie să creăm o ţară prosperă, ce va asigura locuri de muncă cu salarii decente.
Trebuie să continuăm să încurajăm creşterea potenţialului nostru — agricultura, industria si sectorul de servicii. De asemenea, trebuie să creăm noi oportunităţi privind “industriile secolului 21”, cum ar fi tehnologiile avansate, ingineria şi infrastructurile.
Putem deveni mai puternici, putem crea în Republica Moldova o economie mai puternică, beneficiind de procesul de integrare europeană.
Iată de ce sînt un susţinător convins al integrării europene.
Nici o altă acţiune nu va avea un impact pozitiv asupra vieţii oamenilor mai mare, decît aderarea la UE.
Nu va fi uşor şi nu se va întîmpla repede, dar dacă ne unim forţele pentru integrarea europeană, calea noastră către un viitor mai bun — în special pentru tineri — devine una clară.
Mai există un beneficiu al integrării europene. Ea ne ajută să facem reforma sistemică care este necesară pentru ca autorităţile publice să servească mai bine cetăţenii.
În ultimele săptămîni am fost martori ai unui fapt fără precedent: 15 judecători au fost arestaţi pentru bănuieli de activităţi ilegala. Este un indiciu important al faptului că avem probleme grave, sistemice, dar şi că reformele în justiţie încep să funcţioneze.
Este o ruşine un sistem, care permite existenţa unui astfel de rău social, mai ales că, dincolo de cazul spălărilor de bani, el duce la încălcarea drepturilor pentru majoritatea cetăţenilor, duce la injustiţie.
Acest lucru trebuie schimbat şi, în calitate de preşedinte, nu mă voi limita la a vorbi despre asta, ci voi întreprinde acţiuni concrete pentru a soluţiona problema.
Preşedintele Moldovei are puterea de a interveni împotriva fenomenului de corupţie în structurile de stat. Şi eu îmi înţeleg responsabilitatea şi voi declara război total acestui flagel, deoarece nu mai avem deloc timp de aşteptat!
Vă comunic despre ceea ce am făcut în trecut ca preşedinte al Parlamentului şi şef interimar al statului, şi despre ce voi face în calitate de preşedinte al ţării ales în viitor.
În anul 2011 am creat sub egida Preşedintelui Moldovei Comisia pentru reformarea sistemului de ocrotire a ordinii de drept. sau, mai simplu, pentru Reforma justiţiei. Oponenţii au criticat-o, dar în timp ea a început sa dea rezultate.
În calitate de preşedinte ales al ţării voi crea o noua structură — o comisie internaţională, compusă din personalităţi cunoscute din Europa, pentru a investiga corupţia de la guvernare în Moldova şi pentru a face sugestii concrete cum poate fi eradicat acest fenomen.
De asemenea, voi numi un grup din avocaţi şi profesori de drept din Moldova pentru a monitoriza funcţionarea sistemului de integritate — pentru a investiga, dar şi a elabora propuneri de pedepse severe pentru persoanele oficiale. Nimeni nu va îndrăzni să ignore obligaţiile de a servi intereselor publice şi să facă avere ilegală din funcţia publică.
Încă până la integrarea europeană propriu-zisă, am să fac apel către acest grup să aplice standardele sale legate de reforme şi transparenţă în R. Moldova.
Voi ruga Înalţii comisari ai UE să vină în Moldova şi să acţioneze prin oficiul meu — cel al preşedintelui, pentru a ne asigura că naţiunea noastră întruneşte aceleaşi standarde ale decenţei şi transparenţei ca în toate ţările UE, iar asistenţa europeană este valorificată eficient şi transparent în folosul ţării şi al cetăţenilor.
Vreau să vorbesc clar şi deschis despre mine: sunt moldovean si sunt mîndru de asta.
La fel ca toţi moldovenii sunt pentru o convieţuire frăţească cu toate etniile din ţara noastră, care ne respectă! Aceasta este şi calea soluţionării diferendelor mai vechi. Ca şi preşedinte de ţară voi şti să ascult oamenii şi să-i aud.
Vă voi asculta.
Vă voi auzi.
Şi sunt cel care se va implica in rezolvarea problemelor ţării şi ale cetăţenilor!
Cu susţinerea voastră voi munci pentru a soluţiona problemele naţiunii noastre.
Sînt un european convins, care doreşte o viaţă mai bună pentru copiii şi nepoţii noştri, cu mai multe oportunităţi pentru succes aici, la noi acasă.
Voi insista pe crearea noilor instituţii de învăţămînt cu tehnologii moderne, de nivel universitar, ca tinerii noştri să aibă acces la locuri de muncă necesare secolului 21 aici, în Moldova.
Voi institui un oficiu de dezvoltare internaţională în cadrul preşedinţiei, pentru a mă întîlni cu lideri politici şi din mediul de afaceri din toată lumea spre a atrage investiţii valoroase în ţara noastră.
Voi ajuta la fortificarea institutului familiei în Moldova, asigurîndu-mă că avem cele mai aspre legi care vizează violenţa împotriva femeilor şi a copiilor.
Vom insista pe faptul ca fiecare copil să primească o educaţie în stil european, începînd de la grădiniţă.
Putem realiza toate aceste lucruri şi chiar mai mult, dacă vom fi uniţi.
Împreună, ca un popor consolidat, noi, cei din Republica Moldova, putem face lucruri mari.
Cred în viitor.
Cred în poporul nostru.
Cred în voi.
Mulţumesc!