Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriPrezidenţiale2016DeclaraţiiMihai Ghimpu

Mihai Ghimpu la Uniunea Teatrală: Proiectul meu prezidenţial este o invitaţie la bunăstare, prosperitate şi securitate prin Unire cu România

|versiune pentru tipar| ' _ d.title.utf _' Mihai Ghimpu, 28 septembrie 2016

Mihai Ghimpu, candidatul Partidului Liberal la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, a avut o întrevedere la Uniunea Teatrală, unde le-a vorbit oamenilor de cultură despre beneficiile Unirii şi măsurile care trebuiesc întreprinse, pentru realizarea acestui deziderat naţional.

Mihai Ghimpu a vorbit despre reuşitele şi eşecurile celor 25 ani de independenţă a Republicii Moldova, despre provocări şi şansa istorică dată acestei generaţii să înfăptuiască Unirea cu Patria-Mamă România.

Din toate evaluările noastre, din discuţiile pe care le-am avut cu oficiali de la Bruxelles sau de la Bucureşti, este evident că şansele Republicii Moldova de a se integra în UE au fost ratate pentru o perioadă importantă de timp. Trebuie să privim situaţia cu realism. Au fost ratate şi din motive care ţine de UE şi de problemele care există acolo, dar şi de ceea ce au făcut guvernările recente: furtul miliardului, vânzarea aeroportului către ruşi, încălcarea angajamentelor faţă de partenerii europeni, faptul că mulţi dintre liderii europeni dintre cei mai importanţi s-au simţit minţiţi etc.

Trebuie să înţelegem că o republica, care nu are economie, nu se poate dezvoltă. Noi încercăm să aducem investiţii la noi acasă, însă cât nu am încerca să avem investiţii, Rusia mereu ne va stă în cale. Rusia nu ne-a oprit doar drumul spre Uniunea Europeană, dar şi drumul spre Unirea cu România. Lor le-a reuşit să ne controleze hotarul, să îşi infiltreze armata pe teritoriul nostru. Nici un investitor nu va veni să facă investiţii aici din frică. Pentru orice investitor este importantă siguranţă în viaţă economică şi politică. De aceea consider că Unirea Republicii Moldova cu România este singura şansă de a asigura poporului securitate şi bunăstare.

Ideea mai veche că “ne vom uni cu România în Uniunea Europeană” este complet necredibilă. De aceea, proiectul meu politic şi al Partidului Liberal este acesta: “integrarea în UE prin Unire cu România”. Este mult mai realist, de fapt singurul realist, şi depinde în cea mai mare măsură de noi, cei de pe ambele maluri ale Prutului. Din momentul în care ne vom decide să îl facem, din acel moment începem să numărăm anii, lunile şi zilele. Cu cât începem mai repede, cu atât va dura mai puţin.

În plan naţional, noi am realizat totul, în afară de identitate. Lupta pentru alfabet latin şi limba română, pentru libertate şi dreptate, deciziile Curţii Constituţionale etc, toate au fost posibile cu ajutorul Partidului Liberal, a spus lui Mihai Ghimpu.

Mihai Ghimpu s-a referit şi la acţiunile pe care le va întreprinde în calitate de Preşedinte al Republicii Moldova. “Principala sarcină a mandatului meu prezidenţial va fi să pregătesc şi să realizez Unirea. În calitatea mea de Preşedinte voi promova acest proiect, iar în 2018, cu ocazia alegerilor parlamentare, R. Moldova va avea o majoritate unionistă în Parlament. Primul decret în calitate de Preşedinte va fi constituirea, pe modelul german, a un «Consiliu al înţelepţilor», compus din 100 de personalităţi din România, R. Moldova şi alte state euroatlantice care va funcţiona pe lîngă Preşedinţia R. Moldova şi va pregăti Unirea pe toate componentele sale: juridice, economice, politice, de securitate, sociale, culturale etc. Totul în acord cu dreptul internaţional şi cu precedentele care au existat. Repet, nu vom inventa roata, vom folosi modelul german de reunificare”, a spus Mihai Ghimpu.

Mihai Ghimpu a precizat că a mai spus asta şi atunci cînd i-a răspuns ambasadorului american Pettit “după aceea nefericită declaraţie”: “dacă s-a acceptat unificarea germană de toată lumea, America, Rusia, Europa etc., de ce nu s-ar accepta şi pentru români acelaşi lucru?”.

“Legislaţia internaţională şi dreptul internaţional sînt aceleaşi pentru toţi. În ceea ce priveşte referendumul, vă reamintesc că în R. Moldova nici măcar Constituţia nu a fost supusă referendumului, nici neutralitatea, nici parcursul european asumat în 2005, totul a fost prin decizia majorităţii parlamentare. Mai mult, unirea germanilor din 3 octombrie 1990 nu s-a făcut prin referendum şi nimeni cu scaun la cap nu o poate contesta astăzi. E perfect legitimă. Calea germană de unire nu presupune referendum. Dar vom vedea cum urmează să procedăm noi”, a spus Mihai Ghimpu.

Mihai Ghimpu le-a spus oamenilor de cultură că proiectul său prezidenţial “este o invitaţie la bunăstare, prosperitate şi securitate prin Unire şi integrare euroatlantică”. “Este o invitaţie ca românii moldoveni să stea şi ei pentru prima dată drepţi în faţa Istoriei şi să conteze cu adevărat. Să îşi aleagă singuri soarta!”.

pl.md