Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | partide.md | avere.md
Liderul Partidului Liberal şi, totodată, candidatul desemnat de PL pentru alegerile prezidenţiale din această toamnă, Mihai Ghimpu, alături de deputaţii, miniştrii şi simpatizanţii PL, a participat, astăzi, la evenimentul de inaugurare a monumentului în memoria celor trei martiri ai neamului românesc — Alexei Mateevici, Simeon Murafa şi Andrei Hodorogea, care a avut loc în Scuarul Catedralei Metropolitane.
Potrivit preşedintelui PL, Mihai Ghimpu, dezvelirea monumentului ridicat “fiilor iubiţi ai Basarabiei” se constituie într-un omagiu de pietate adus luptătorilor neînfricaţi pentru cauza românească, dar şi într-un act de remitere istoriei a monumentului care îi aparţine de drept.
“Reînălţarea monumentului celor trei apostoli basarabeni, martiri ai Sfintei cauza naţionale este şi un act de restabilire a adevărului despre crimele odiosului regim bolşevic de ocupaţie, care a distrus acest monument de rând cu alte zeci şi sute de construcţii arhitectonice construite în Basarabia în perioada de după Marea Unire din 1918.
Noi, generaţia de azi a luptei pentru cauza românească în Basarabia, suntem datori să săpăm, aşa cum spunea Pan Halippa la dezvelirea din 1922 a acestui monument, amintirea chipurilor săpate în bronz ale celor trei martiri şi în sufletele noastre, făcând din viaţa lor de muncă, luptă şi jertfă o pildă pentru noi şi pentru generaţiile care ne urmează”, a conchis Mihai Ghimpu.
Totodată, liderul PL a ţinut să sublinieze valoarea şi necesitatea reinstalării Monumentului, lucru atât de important pentru memoria colectivă a românilor basarabeni.
Amintim că piatra de temelie a monumentului a fost instalată acum aproximativ un an, cu prilejul Zilei Unirii, la 1 decembrie. Atunci, membrii şi simpatizanţii PL, dar şi conducerea partidului, au depus flori în locul unde astăzi se înalţă minunata operă.
De asemenea, Organizaţia de Tineret a PL, încă în anul 2007, a înaintat o solicitare adresată Consiliului Municipal Chişinău în care cere restabilirea monumentului istoric.
Menţionăm că monumentul a fost înălţat în acest loc încă în 1922, după proiectul sculptorului Ionescu-Varo, însă, în 1940, a fost distrus pe baza unui ordin emis de administraţia comunistă, în urma anexării Basarabiei la Uniunea Sovietică.