Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | partide.md | avere.md
Mihai Ghimpu, candidatul desemnat de PL pentru funcţia de Preşedinte, a efectuat, astăzi, o întrevedere cu lucrătorii medicali ai Spitalului de urgenţă din capitală.
Liderul PL a vorbit oamenilor despre atribuţiile unui şef de stat al R.Moldova, potrivit Constituţiei, avantajele Unirii Republicii Moldova cu România, a explicat motivele care au stat la baza creării actualei coaliţii de guvernare şi a îndemnat cetăţenii să voteze un candidat demn de încrederea lor.
“Pe lângă faptul că vorbim aceeaşi limbă, avem aceleaşi tradiţii, aceeaşi istorie, acelaşi port popular, acelaşi cântec şi suntem acelaşi popor, Unirea ne-ar aduce o serie de beneficii pe segmentul economic, pe segmentul dezvoltării şi va contribui la crearea unui viitor decent pentru urmaşii noştri. Pentru a vă demonstra diferenţele, voi prezenta câteva cifre: Dacă în R.Moldova, Produsul Intern Brut pe cap de locuitor constituie 1.900$, în România, PIB constituie 10.000 $; dacă în RM salariul mediu este de 5.050 lei, în România acesta constituie 13.400 lei; pensia medie în R.Moldova este de 1.165 lei, iar în România este de 4.660 lei. Subvenţia în agricultură în Moldova este 0 lei, pe când în România este de 3.300 lei/ha ş.a.m.d.”
Un subiect aparte de discuţii a constituit analiza sistemelor medicale din ţară cu cele europene, româneşti. Mihai Ghimpu le-a explicat oamenilor că, graţie fondurilor europene de care beneficiază România, sistemul medical de dincolo de Prut este în permanentă dezvoltare, iar salariile medicilor sunt de câteva ori mai mari decât acele pe care le încasează medicii din Moldova, iar motivul este lipsa unei baze economice în Republică.
“Sistemul medical, aparatajele, tehnica avansată, instruirea continuă a personalului, condiţiile de muncă pe care le au lucrătorii din domeniu, dar şi remunerarea mult mai ridicată, creează, în ansamblu, un sistem mai avansat decât al nostru. Salariile reprezintă, indubitabil, un subiect aparte. Acestea sunt mult mai ridicate decât cele pe care le încasează medicii de la noi. Acesta este doar unul dintre avantajele contopirii celor două state româneşti.”
La finalul discuţiilor, oamenii s-au arătat interesaţi de rezultatele sondajelor de opinie.
“Urmăresc cu atenţie fiecare sondaj, dar mai ales cine stă în spatele acestora. Eu am mai spus asta: PL a fost dintotdeauna cotat slab în sondaje, dar la fiecare scrutin am surprins opinia publică prin rezultatele pe care le-am acumulat. La fel va fi şi acum”, a conchis candidatul PL la Preşedinţie.
Candidatul din partea Partidului Liberal pentru scrutinul prezidenţial din această toamnă, Mihai Ghimpu, a efectuat, ieri, o întâlnire cu profesorii şi elevii claselor a 12-a ai Liceului Teoretic “Mihai Berezovschi”.
Conducerea Liceului a ţinut să-i transmită un mesaj de mulţumire liderului PL pentru faptul că, în perioada în care deţinea funcţia de şef interimar al statului, a decorat instituţia de învăţământ cu Ordinul de Onoare, deoarece, chiar şi în perioada comunistă, orele în acest liceu erau predate în limba română. În context, Mihai Ghimpu a declarat că liceele, în general, sunt locuri de suflet pentru el, pentru că aici sunt promovate valorile naţionale şi sunt imprimate în inimile generaţiilor patriotismul şi dragostea de ţară. De asemenea, liderul PL a venit cu un cadou pentru instituţie, cu un tablou de lemn, pe care este conturată harta României Mari.
“Sunt bucuros să mă aflu aici, pentru că este una dintre destinaţiile care-mi insuflă mândrie şi de unde, de fiecare dată, plec cu inima împăcată. Aici simt că lupta mea pentru grafia latină, limba română şi tricolor nu a fost zădarnică. Am venit aici pentru a vă spune cât de necesară este Unirea. Cunoaşteţi istoria, cunoaşteţi la câte chinuri au fost supuşi strămoşii noştri în perioada sovietică, câte eforturi au depus sovieticii pentru a ne nimici limba, identitatea şi a ne rupe legăturile cu Ţara-Mamă! Dragii mei, eu am fost, sunt şi voi fi pentru ca acei ce vorbesc aceeaşi limbă, au aceleaşi tradiţii, acelaşi port popular, aceleaşi cântece, aceleaşi bucate tradiţionale ş.a. — valori lăsate moştenire de înaintaşii noştri -să trăiască într-o singură ţară!”
Preşedintele Partidului Liberal a povestit şi un moment din discuţiile pe care le-a avut în cadrul unei întrevederi cu un oficial european.
“Să ştiţi că şi europenii susţin Unirea. Odată, şeful unui grup parlamentar UE m-a întrebat de ce tindem să ne integrăm în Uniunea Europeană pe cea mai lungă cale, pe drumul Chişinău-Bruxelles, atunci când avem posibilitatea să ne integrăm pe o cale mult mai scurtă, adică pe traseul Chişinău-Bucureşti, în acest fel, înfăptuind, totodată, şi reîntregirea neamului”
În sala au fost prezenţi şi profesori de istorie, care şi-au manifestat susţinerea deplină faţă de înfăptuirea Unirii R.Moldova cu România. Aceştia s-au arătat interesaţi cât de reală este ideea de a realiza acest pas în viitorul apropiat.
“Stimaţi profesori! Unirea este inevitabilă, dar perioada în care aceasta se va produce depinde de fiecare dintre noi, depinde de votul nostru, depinde de candidaţii şi partidele pe care susţinem. Eu sunt ferm convins că Unirea trebuie realizată printr-o decizie a Parlamentelor de la Chişinău şi Bucureşti, nicidecum prin referendum. Spun asta, pentru că, în momentul în care am fost rupţi de Ţară şi ocupaţi de ruşi, nimeni nu ne-a întrebat pe noi, cetăţenii, care sunt opţiunile noastre, or, unirea înseamnă revenirea acolo unde ne este locul. Da, Unirea poate fi realizată mai rapid, însă pentru aceasta, trebuie să avem şi susţinerea cetăţenilor. Echipa noastră lucrează continuu. Merge din casă-n casă pentru a explica oamenilor care sunt beneficiile Unirii, pentru a le reaminti momente istorice şi pentru a-i convinge să nu se mai lase manipulaţi de forţele obscure pro-ruse”
La final, publicul şi-a manifestat susţinerea faţă de candidatul liberal şi a declarat că vor contribui la realizarea idealului Unirii.