Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | partide.md | avere.md
În cadrul unui briefing de presă, deputatul independent Valeriu Ghileţchi, a anunţat că a luat decizia de a constitui grupul de iniţiativă pentru colectarea semnăturilor şi susţinerea candidaturii sale la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie. Conform deputatului, primul tur al alegerilor trebuie să ofere o paletă diversă de opţiuni, iar după 30 octombrie societatea va şti candidatul care merită să fie susţinut în turul doi.
Valeriu Ghileţchi a declarat că: “Avem nevoie de un Preşedinte care să reîntregească societatea, dezbinată până acum în mod artificial în scop politic. Avem nevoie de un Preşedinte care să readucă încrederea cetăţenilor în instituţiile statului. Avem nevoie de un Preşedinte integru, care să nu fi fost implicat în vre-un scandal de corupţie. Avem nevoie de un Preşedinte care are suficientă experienţă politică pentru a face faţă tuturor provocărilor.”
Cu privire la programul detaliat dar şi oferta electorală, deputatul Ghileţchi a anunţat că acestea vor fi făcute publice la timpul potrivit, aşa cum prevede legislaţia în vigoare. “Am o viziune clară şi o dorinţă fermă de a schimba lucrurile în bine”, a concluzionat Valeriu Ghileţchi.
Stimaţi jurnalişti,
Vă mulţumesc pentru că aţi răspuns la invitaţia mea şi sunteţi prezenţi la acest briefing. Aceasta îmi dă încrederea că şi în campania electorală, ce ne aşteaptă în acest an, presa va trata cu interes evenimentele organizate de actorii politici pentru o informare echidistantă şi obiectivă a alegătorilor.
După cum ştiţi, în această toamnă, după aproape 20 de ani, vom avea din nou posibilitatea să alegem în mod direct Preşedintele ţării. Multiplele blocaje şi crize politice prin care am trecut, impuneau o schimbare cât mai urgentă a cadrului constituţional de alegere a sefului statului. Pentru alegerea actualului Preşedinte a fost nevoie de peste 900 de zile şi de două runde de alegeri parlamentare anticipate.
Necesitatea soluţionării blocajului constituţional a fost, de asemenea, menţionată în repetate rânduri în rapoartele de monitorizare ale Republicii Moldova de către APCE.
Nu în ultimul rând, vreau să menţionez că toate sondajele care s-au făcut în aceşti ani arătau că majoritatea absolută a oamenilor îşi doreau să aleagă prin vot direct şeful statului.
Mă bucură faptul că am putut contribui personal la soluţionarea acestei crize politice. Vă amintesc că, pe 4 martie 2016, am fost onorat să prezint la Curtea Constituţională sesizarea semnată de un grup de deputaţi PLDM privind revizuirea modului în care au fost votate amendamentele la Constituţie în vara anului 2000. Puţini au crezut în succesul acelei sesizări. Am fost singurul care a mers la Curte în acea zi. Probabil nici colegii mei nu credeau că vom avea câştig de cauză. Aş vrea, în acest context, să menţionez că am fost unul din iniţiatorii reformei constituţionale din 2000, dar am fost şi unul dintre puţinii care nu au votat modificarea respectivă. Cunoaşterea din interior ale celor întâmplate, îmbinată cu argumentele juridice invocate, m-au ajutat să conving membrii Curţii Constituţionale să readucă sistemul politic de alegere a Preşedintelui pe făgaşul normalităţii.
Următorul pas este alegerea prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat a Preşedintelui ţării. Avem nevoie de un Preşedinte care să urmărească pacea şi bunăstarea întregii naţiuni, nu interese de partid sau de grup. Avem nevoie de un Preşedinte care să reîntregească societatea, dezbinată până acum în mod artificial în scop politic. Avem nevoie de un Preşedinte ce ar fi un adevărat mediator între forţele politice ale ţării, pentru a nu permite ca lupta politică dintre acestea să dăuneze societăţii. Avem nevoie de un Preşedinte care să readucă încrederea cetăţenilor în instituţiile statului. Avem nevoie de un Preşedinte integru, care să nu fi fost implicat în vre-un scandal de corupţie. Avem nevoie de un Preşedinte care are suficientă experienţă politică pentru a face faţă tuturor provocărilor. Avem nevoie de un Preşedinte care are o bună experienţă internaţională ca să poată aduce ţara în rândul statelor civilizate şi dezvoltate. Avem nevoie de un Preşedinte care ar munci dezinteresat 24 de ore din 24 pentru demnitatea şi prosperitatea fiecărui cetăţean al ţării noastre.
Ca să putem alege un asemenea Preşedinte, avem nevoie de alegeri libere şi corecte. Avem nevoie de un scrutin care ar oferi şansa unei adevărate alegeri. De ce un grup de persoane din umbră trebuie sa decidă cine să fie candidatul?! De ce să nu oferim şanse egale tuturor candidaţilor, ca în final să-l alegem pe cel mai bun?! Sunt convins că primul tur trebuie să ofere o paletă diversă de opţiuni, iar după 30 octombrie vom şti cine este candidatul care merită să fie susţinut în turul doi.
Acestea fiind spuse, doresc să anunţ public că, după o perioadă de analiză, reflecţie şi rugăciune, am luat decizia de a constitui grupul de iniţiativă pentru colectarea semnăturilor şi susţinerea candidaturii mele la alegerile prezidenţiale din această toamnă.
Programul meu detaliat, oferta electorală vor fi făcute publice la timpul potrivit, aşa cum prevede legislaţia în vigoare. Dar, cu siguranţă, vor avea la bază toate aspectele importante menţionate mai sus. Am o viziune clară şi o dorinţă fermă de a schimba lucrurile în bine. Dumnezeu să binecuvânteze Republica Moldova!
Vă mulţumesc pentru atenţie!