Delegaţia APCE: contextul campaniei electorale e caracterizat de o scindare geopolitică
O delegaţie pre-electorală a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a efectuat o vizită de lucru la Chişinău pentru a evalua pregătirile pentru scrutinul prezidenţial din 30 octombrie. Potrivit APCE, contextul campaniei electorale din RM este în mare parte caracterizat de o scindare geopolitică între pro-europeni şi pro-ruşi. Delegaţia a remarcat că, indiferent de sensibilităţile geopolitice, un şir de îngrijorări profunde şi persistente evocate anterior în recomandările Adunării Parlamentare şi rapoartele de observare a alegerilor, rămân în continuare nesoluţionate.
În declaraţia APCE, este remarcată lipsa rezultatelor în lupta împotriva corupţiei; sistemul obscur de finanţare a partidelor politice şi campaniilor electorale, inclusiv finanţarea externă, monopolizarea mai multor instituţii media şi lipsa transparenţei în ceea ce priveşte sursele de finanţare a acestora, rolul jucat de structurile oligarhice în viaţa politică a ţării, în deosebi în procesul electoral, implicarea bisericilor ortodoxe în campania electorală în susţinerea anumitor candidaţi. // IPN
CEC a înregistrat încă trei concurenţi electorali la funcţia de preşedinte
Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat în cadrul şedinţei de astăzi alţi trei concurenţi electorali la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova:
Dumitru Ciubaşenco, desemnat de către Partidul Nostru
Maia Sandu, desemnată de către Partidul Acţiune şi Solidaritate
Igor Dodon, desemnat de către Partidul Socialiştilor din Republica Moldova
De asemenea, CEC a înregistrat simbolurile electorale, a confirmat reprezentanţii cu drept de vot consultativ şi persoanele responsabile de finanţe ai respectivilor concurenţi electorali.
Încă 8 candidaţi au prezentat la CEC listele de subscripţie pentru alegerile prezidenţiale
În ultima zi de prezentare a listelor de subscripţie, alţi opt candidaţi la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova au depus semnăturile colectate la Comisia Electorală Centrală, în scopul înregistrării acestora în calitate de concurent electoral pentru alegerile prezidenţiale din 30 octombrie. Astfel, la Comisia Electorală Centrală s-au adresat:
Ana Guţu, desemnată de Partidul Politic “Dreapta”
Valeriu Ghileţchi, candidat independent
Maia Laguta, candidat independent
Ion Dron, candidat independent
Roman Mihăieş, candidat independent
Vasile Tarlev, candidat independent
Vitalia Pavlicenco, candidat independent
Silvia Radu, candidat independent
29 septembrie 2016 este ultima zi în care poate fi depusă declaraţia de şedere
Comisia Electorală Centrală informează că astăzi, 29 septembrie 2016, este ultima zi în care pot fi depuse cereri privind declararea locului nou de şedere. Astfel, pentru a vota la o altă secţie de votare decît aceea la care este arondat, conform înregistrării la domiciliu sau reşedinţă, persoana cu drept de vot poate să depună o declaraţie de şedere la autoritatea administraţiei publice locale din localitatea în care doreşte să voteze. Declaraţia poate fi depusă personal, la prezentarea actului de identitate în original şi în copie. Totodată, Comisia precizează că declaraţiile depuse la scrutinele anterioare nu mai sunt valabile.
Pavel Filip: alegerile prezidenţiale nu pot fi fraudate
În cadrul unei întrevederi cu delegaţia APCE aflată în Republica Moldova, prim-ministrul Pavel Filip a vorbit despre modul de funcţionare a Registrului de Stat al Populaţiei şi modalitatea de conexiune a datelor cu sistemul dezvoltat de către Comisia Electorală Centrală. “Sunt sigur că alegerile din Republica Moldova, având în vedere sistemul pe care-l avem, nu pot fi fraudate, iar pentru ca societatea să se convingă de aceasta, urmează să fie acreditaţi mai mulţi observatori internaţionali. Din punct de vedere tehnic, totul este asigurat”, a spus premierul. // gov.md
PCRM cere demisia lui Alexandru Tănase
Un grup de membri şi simpatizanţi ai Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) au organizat o acţiune de protest în faţa Curţii Constituţionale (CC), unde şi-au manifestat nemulţumirea faţă de decizia CC din 4 martie 2016, prin care s-a revenit la alegerile directe ale preşedintelui statului.
Protestatarii au cerut demisia preşedintelui Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase şi au declarat că decizia din 4 martie a fost ilegală. Potrivit PCRM, judecătorii au încălcat legea, în special articolul 141 din Constituţie, care spune că doar o majoritate parlamentară sau un referendum poate schimba Constituţia. // deschide.md
Vadim Brînzan nu a reuşit să colecteze numărul necesar de semnături
În cadrul unei conferinţe de presă, Vadim Brînzan a declarat că a colectat circa 5000 de semnături de la susţinători, număr insuficient pentru a fi înregistrat în calitate de concurent electoral. Brînzan, care îşi propunea să candideze independent la alegeri, spune acum că va susţine candidatul comun propus de cei de la Partidul “Platforma Demnitate şi Adevăr” şi Partidul Acţiune şi Solidaritate, indiferent cine va fi acela. // IPN
Mihai Corj s-a retras din cursa prezidenţială
În cadrul unei conferinţe de presă, pretendentul la calitatea de candidat independent, Mihai Corj, a anunţat că se retrage, împreună cu grupul său de iniţiativă, din cursa electorală. “Împreună cu grupul meu de iniţiativă am luat decizia de a ne retrage din acest scrutin prezidenţial, pentru a nu fi parte la un teatru al absurdului, un show de prost gust unde participă doar oligarhii. La această concluzie am ajuns cu echipa mea pe parcursul colectării semnăturilor. Noi nu ne dorim să facem jocul cuiva, care din start este un joc neregulamentar. În continuare ne propunem să contribuim activ la îmbunătăţirea cadrului legal din Republica Moldova”, a spus Corj.
Geta Saviţcaia a anunţat că renunţă la cursa prezidenţială
Pretendenta la calitatea de candidat independent la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, Geta Saviţcaia, a solicitat, printr-o cerere, Comisiei Electorale Centrale să fie exclusă din cursa prezidenţială, invocând lipsa de surse financiare. // deschide.md
Marian Lupu a avut întrevederi cu înalţi oficiali din Bratislava, New-York şi Bruxelles
Republica Moldova are tot sprijinul conducerii Uniunii Europene, al statelor membre, şi preşedinţiei actuale a UE pentru parcursul său european. Declaraţii în acest sens a făcut liderul Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, după vizitele pe care le-a efectuat în Bratislava, Bruxelles şi New-York.
Preşedintele PDM a declarat că partenerii de dezvoltare şi-au exprimat sprijinul politic, economic şi financiar, pentru a contribui la ridicarea nivelului de viaţa al cetăţenilor la standardele europene. Potrivit politicianului, şi echipa PDM a primi mesaje de susţinere. “A fost spus tranşant că Partidul Democrat este văzut ca locomotiva procesului de integrare a Republicii Moldova — cea mai importantă, cea mai serioasă, cea mai bine organizată şi cea mai stabilă şi consecventă, în promovarea proiectului european”, a spus Marian Lupu. Politicianul a menţionat că partenerii externi şi-au exprimat sprijinul şi pentru candidatura sa la prezidenţialele din 30 octombrie.