Alegătorii pot verifica corectitudinea întocmirii listelor electorale
Comisia Electorală Centrală (CEC) informează că în perioada 10–29 octombrie curent, alegătorii pot verifica corectitudinea întocmirii listelor electorale atît în localurile secţiilor de votare, cît şi online, accesând pagina web a Comisiei. Potrivit legislaţiei electorale, alegătorul se poate adresa la biroul electoral al secţiei de votare, ce corespunde domiciliului sau reşedinţei sale, pentru a solicita, în baza documentelor doveditoare, includerea sau excluderea din listă, corectarea erorilor comise la înscrierea datelor despre sine ori despre alţi alegători.
De asemenea, CEC reiterează că alegătorul poate fi înscris numai într-o singură listă electorală şi la o singură secţie de votare în baza actelor ce atestă domicilierea sa în perimetrul secţiei de votare respective. Persoana care are domiciliu şi reşedinţă valabilă, se înscrie în lista electorală ce corespunde secţiei de votare în a cărei rază teritorială aceasta îşi are reşedinţa.
Dumitru Ciubaşenco: ne propunem să creăm a patra republică moldovenească
În cadrul unui interviu pentru radio Europa Liberă, candidatul Partidului Nostru (PN) la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, Dumitru Ciubaşenco, a declarat că dacă va fi ales preşedinte la 30 octombrie, va contribui la crearea republicii a patra moldoveneşti. “După dizolvarea Parlamentului, alegeri anticipate şi formarea unui nou guvern, eu propun să convocăm o adunare constituantă cu reprezentativitate foarte largă, să participe toate forţele politice, regiunile, experţi, inclusiv experţi străini, care vor elabora o nouă lege fundamentală, o nouă Constituţie, care să fie adoptată printr-un referendum naţional. Aici nu trebuie să ne grăbim. Cât trebuie, un an, doi, trei, patru ani, pentru că această Constituţie trebuie să nu dezbine societatea, să nu slăbească statul, dar, dimpotrivă, să consolideze societatea moldovenească şi să întărească statul Moldova. Eu o numesc a patra Republica Moldova, care trebuie să fie creată pe fundamentul acestei constituţii. Prima a fost din 1918, a doua a fost Moldova sovietică, a treia Republica Moldova în care noi trăim astăzi şi noi propunem să fondăm şi să creăm o nouă Moldovă, a patra republică moldovenească. Exemple sunt şi în Europa, Franţa, de pildă, acum are a cincea republică franceză. Sunt exemple”, a specificat candidatul PN.
Silvia Radu s-a lansat în campania electorală pentru alegerile din 30 octombrie
Candidata la funcţia de preşedinte, Silvia Radu, s-a lansat oficial în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale. În discursul său, susţinut în faţa Reşedinţei de Stat, Silvia Radu a declarat că va iniţia reforme economice şi va promova politici sociale în care locul principal îl va ocupa familia. “Sunt convinsă că rolul şi misiunea preşedintelui Republicii Moldova trebuie să fie alta decât cea pe care o avem astăzi. Vom realiza împreună o campanie care se bazează pe unitate şi puterea cetăţenilor, indiferent de apartenenţa lor etnică, socială sau politică, indiferent de limba pe care o vorbesc”, a notat candidata.
Silvia Radu este a noua în buletinul de vot, iar sloganul în această campanie este: “Silvia Radu — preşedintele tău independent!”. // IPN
Avocatul poporului: persoanele cu dizabilităţi mintale sunt lipsite de dreptul la vot
Persoanele cu dizabilităţi mentale sunt lipsite de mai multe drepturi, inclusiv dreptul la vot. În acest sens, avocatul poporului, Mihail Cotorobai a menţionat că dacă nu va fi soluţionată această problemă, va urma o adresare către CEDO. Despre aceasta s-a anunţat în cadrul conferinţei de presă cu tema “Respectul demnităţii umane, protecţie adecvată şi eficientă a persoanelor cu dizabilităţi mentale — între angajamentul asumat de stat şi realitate”. În mai 2015 din codul electoral a fost exclusă prevederea conform căreia persoanele care sunt lipsite de capacitate juridică au dreptul la vot. Această excludere încalcă convenţiile ONU. “Noi, recent am expediat în parlament o adresare în numele domnului Candu în care recomandăm parlamentului de a examina şi a aproba în regim de urgenţă această prevedere legală pentru a asigura implementarea art.12 din Convenţia menţionată. Neîndeplinirea acestei prevederi poate să ducă la adresarea către CEDO”, a menţionat Mihail Cotorobai. // Agora
Vitalia Pavlicenco cheamă CEC în judecată
Vitalia Pavlicenco, pretendenta la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova va da în judecată Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru faptul că aceasta nu a fost înregistrată în calitate de concurent electoral pentru alegerile din 30 octombrie. “Mai mulţi membri ai Delegaţiei Politice Naţionale şi-au exprimat indignarea faţă de deciziile luate de Comisia Electorală Centrală şi speră că justiţia se va dovedi a fi independentă în examinarea şi emiterea deciziei privind cererea depusă de preşedintele PNL”, se arată într-un comunicat de presă al formaţiunii.