Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | partide.md | avere.md
1. Prezentul Regulament stabileşte particularităţile organizării şi desfăşurării votării cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi peste hotarele ţării în cadrul alegerilor parlamentare/referendumului republican.
2. În conformitate cu legislaţia Republicii Moldova dreptul de a alege îl au cetăţenii Republicii Moldova care au împlinit, inclusiv în ziua alegerilor, vîrsta de 18 ani, cu excepţia celor privaţi de acest drept în modul stabilit de lege.
3. Participarea la alegeri este liberă (benevolă) şi nimeni nu este în drept să exercite presiuni asupra alegătorului cu scopul de a-l sili să participe sau să nu participe la alegeri.
4. Fiecare alegător votează personal. Votarea în locul unei alte persoane este interzisă.
5. Orice cetăţean al Republicii Moldova cu drept de vot, aflat în străinătate, poate vota la o singură secţie de votare constituită în afara ţării, indiferent de statutul aflării sale pe teritoriul statului respectiv.
6. Membrii biroului electoral al secţiei de votare constituit în afara Republicii Moldova nu sînt în drept să examineze legalitatea aflării alegătorului pe teritoriul statului respectiv.
7. Actele de identitate în baza cărora se permite participarea la alegeri în afara Republicii Moldova:
8. În cazul alegerilor parlamentare şi al referendumului republican, pe lîngă misiunile diplomatice (inclusiv reprezentanţele permanente de pe lîngă organismele internaţionale) şi oficiile consulare ale Republicii Moldova se organizează una sau mai multe secţii de votare pentru alegătorii care se află în străinătate la data alegerilor.
9. În afara secţiilor de votare pe lîngă misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale Republicii Moldova, pot fi organizate, cu acordul autorităţilor competente ale ţării respective, secţii de votare şi în alte localităţi. Organizarea acestor secţii de votare se stabileşte de Comisia Electorală Centrală, la propunerea Guvernului, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi cu alte autorităţi ale administraţiei publice centrale.
10. Informaţia despre statele şi localităţile unde vor fi înfiinţate secţii de votare în strărinătate, altele decît cele de pe lîngă misiunile diplomatice şi oficiile consulare, se va aduce la cunoştinţa publică îndată după determinarea acestora de către Guvern.
11. Toate secţiile de votare constituite în străinătate aparţin circumscripţiei electorale municipale Chişinău şi se constituie prin hotărîrea consiliului electoral al circumscripţiei electorale municipale Chişinău.
Localul secţiei de votare se stabileşte de misiunea diplomatică sau oficiul consular.
În cazul în care secţia de votare se află în afara misiunii diplomatice sau oficiului consular, localul secţiei de votare se stabileşte de către Guvern de comun acord cu autorităţile competente ale statului-gazdă. Biroul electoral cu sprijinul autorităţilor statului-gazdă va asigura pregătirea localului pentru votare, instalarea urnelor şi a cabinelor pentru vot secret, precum şi a tuturor consumabilelor necesare desfăşurării alegerilor.
12. Conducătorii misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare ale Republicii Moldova asigură informarea cetăţenilor aflaţi pe teritoriul statelor respective data, ora şi locul desfăşurării alegerilor prin afişarea acestei informaţii la sediul lor (în incinta clădirii şi/sau pe panourile informaţionale ale acestora), pe pagina lor web, precum şi prin intermediul mass-media.
13. Biroul electoral al secţiei de votare din străinătate este constituit dintr-un preşedinte, desemnat de şeful misiunii diplomatice ori oficiului consular din cadrul acestora sau al personalului altor instituţii ale serviciului diplomatic, şi din 6–10 reprezentanţi ai partidelor şi altor organizaţii social-politice reprezentate în Parlament, cîte unul desemnat de fiecare partid sau altă organizaţie social-politică.
La prima şedinţă a biroului electoral, membrii acestuia aleg din rîndul lor secretarul, adoptînd în acest sesns o hotărîre, comunicînd imediat consiliului electoral al circumscripţiei electorale Chişinău.
14. Completarea birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate cu reprezentanţii partidelor politice şi altor organizaţii social-politice reprezentate în Parlament se face de către consiliul electoral al circumscripţiei electorale Chişinău, iar în cazul în care numărul persoanelor propuse este insuficient pentru completarea birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate, acestea sînt completate de către Comisia Electorală Centrală, din registrul funcţionarilor electorali, cu persoane de o bună reputaţie, fără apartenenţă politică, cu avizul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene.
15. Biroul electoral al secţiei de votare de comun acord cu misiunea diplomatică ori oficiul consular asigură respectarea ordinii de organizare şi desfăşurare a alegerilor şi referendumurilor, organizează votarea în ziua stabilită, înştiinţează din timp organele competente ale statului de acreditare pentru asigurarea ordinii în preajma secţiei de votare.
16. Securitatea secţiei de votare va fi asigurată de organele competente ale statului gazdă, la solicitarea biroului electoral al secţiei de votare de comun acord cu misiunea diplomatică ori oficiul consular.
17. Materialele electorale se transmit de către Consiliul electoral de circumscripţie Chişinău preşedinţelor birourilor electorale ale secţiilor se votare, cu 24 de ore înainte de ziua plecării.
18. În secţiile de votare constituite în afara Republicii Moldova, listele electorale se întocmesc în baza datelor colectate de către misiunile diplomatice/oficiile consulare care activează pe teritoriul statelor respective.
Listele electorale ale cetăţenilor care votează în secţiile de votare altele decît cele de pe lîngă misiunile diplomatice şi consulare se întocmesc conform procedurii stabilite în Regulamentul privind înregistrarea prealabilă a cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi în străinătate, aprobat de Comisia Electorală Centrală.
19. În listele electorale se înscriu colaboratorii misiunilor diplomatice sau ai oficiilor consulare, precum şi membrii familiilor lor, alegătorii care se află la evidenţă consulară permanentă sau temporară, alegătorii care au solicitat includerea lor în listele electorale cel tîrziu cu 25 de zile înainte de ziua alegerilor.
20. La începutul perioadei electorale, misiunile diplomatice şi oficiile consulare aduc la cunoştinţa publică şi actualizează listele electorale deţinute. Cu 25 de zile înainte de ziua alegerilor, procedura de actualizare a listelor electorale încetează. Listele actualizate, întocmite de şefii misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare, se trimit imediat Comisiei Electorale Centrale.
21. Birourile electorale ale secţiilor de votare constituite în afara Republicii Moldova vor estima numărul alegătorilor care vor participa la votare şi vor solicita Consiliului electoral al circumscripţiei electorale municipale Chişinău un număr suficient de buletine de vot specificînd numărul acestora în limba de stat şi limba rusă.
22. Alegătorii, care nu au fost înscrişi în listele electorale dar se prezintă la votare în ziua alegerilor sau referendumului, se înscriu într-o listă suplimentară la prezentarea actelor de identitate în baza cărora se permite participarea la alegeri.
23. Votarea la alegeri/referendum este secretă. Localul secţiei de votare trebuie sa fie dotat cu cabine sau camere pentru a se evita aglomeraţia. Urnele se instalează în aşa fel încît alegătorul, pentru a se apropia de ele, să traverseze neapărat cabina sau camera pentru a asigura secretul votului.
24. Votarea se efectuează într-o singură zi, între orele 07.00 şi 21.00, ora locală a ţării unde se află secţia de votare.
Biroul electoral al secţiei de votare poate decide asupra prelungirii cu cel mult 2 ore a termenului votării pentru a le permite alegătorilor care aşteaptă să voteze la secţia de votare respectivă, să-şi realizeze drepturile, informînd despre prelungire consiliul electoral al circumspcripţiei electorale municipale Chişinău şi Comisia Electorală Centrală.
25. Securizarea votului se asigură în conformitate cu hotărîrea Comisiei Electorale Centrale cu privire la securizarea procesului de votare.
26. După expirarea timpului rezervat votării, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare anunţă încheierea votării şi dispune închiderea secţiei de votare.
27. Biroul electoral al secţiei de votare efectuează numărarea şi totalizarea voturilor în condiţiile art. 56 din Codul electoral, care se aplică în modul corespunzător.
28. Procesele-verbale întocmite de birourile electorale ale secţiilor de votare din străinătate, însoţite de toate contestaţiile depuse asupra operaţiunilor electorale ale biroului electoral al secţiei de votare, sînt transmise, prin mijloace electronice (inclusiv prin fax), la consiliul electoral de circumscripţie în cel mult 24 de ore de la închiderea secţiilor. Exactitatea datelor din aceste procese-verbale este confirmată telefonic, fax sau e-mail, iar, în cazul unor neconcordanţe şi neajunsuri probate suficient, acestea se corectează de către consiliul electoral al circumscripţiei electorale municipale Chişinău.
29. Procesele-verbale întocmite de birourile electorale ale secţiilor de votare din străinătate, însoţite de toate contestaţiile depuse asupra operaţiunilor electorale ale biroului electoral al secţiei de votare, sînt transmise, în original, prin poşta diplomatică, la consiliul electoral de circumscripţie Chişinău în cel mult 48 de ore de la închiderea secţiilor. Exactitatea datelor din aceste procese-verbale este confirmată prin semnăturile membrilor birourilor electorale, iar, în cazul unor neconcordanţe şi neajunsuri probate suficient, acestea se corectează de către consiliul electoral de circumscripţie Chişinău, fapt confirmat prtin întocmirea unui proces-verbal semnat de toţi membrii Consiliului electoral al circumscripţiei electorale municipale Chişinău.
30. Monitorizarea alegerilor/referendumului la secţiile de votare constituite în afara Republicii Moldova se efectuează de către observatorii şi reprezentanţii mass-media din Republica Moldova şi din alte state acreditaţi conform Regulamentului privind statutul observatorilor, aprobat prin Hotărîrea CEC nr. 590 din 30.12.2004, şi Regulamentului cu privire la acreditarea şi activitatea profesională a jurnaliştilor străini în Republica Moldova, aprobat prin Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova nr.359 din 02.06.1995, precum şi de reprezentanţii concurenţilor electorali/participanţilor la referendum.
31. Observatorii şi reprezentanţii mass-media, pentru monitorizarea alegerilor în secţiile de votare constituite în afara Republicii Moldova se acreditează de către Comisia Electorală Centrală.
32. Lista integrală a observatorilor şi reprezentanţilor mass-media, acreditaţi pe lîngă Comisia Electorală Centrală va fi adusă la cunoştinţa Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova pentru ca acesta să le remită birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate. Lista integrală a observatorilor acreditaţi este disponibilă pe pagina web a Comisiei Electorale Centrale www.cec.md la rubrica “Referendum 2010”.
33. Accesul la procedurile electorale a observatorilor şi reprezentanţilor mass-media, acreditaţi este asigurat la prezentarea legitimaţiei de acreditare împreună cu actul de identitate valabil.