Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriReferendum2010DeclaraţiiPCRM

Adresarea Preşedintelui PCRM, Vladimir Voronin, către cetăţenii Republicii Moldova

|versiune pentru tipar| PCRM, 3 septembrie 2010

Stimaţi concetăţeni,

De pe toate ecranele, în toate sursele mediatice sînteţi invitaţi la referendum pentru a modifica Constituţia. Noi, Partidul Comuniştilor, am luat decizia să vă chemăm nu la referendum, ci să vă chemăm să boicotaţi acest referendum. Acesta nu este referendumul poporului. Acesta nu este referendumul nostru, pentru binele ţării sau pentru viitorul ţării. Acesta este referendumul lui Ghimpu, Filat, Lupu şi Urechean. Şi noi nu avem ce căuta cu dumneavoastră la acest referendum. De faptul că vom trece din nou la acea modalitate de a alege preşedintele de întreg poporul, putem spune că aceasta este o minciună. E o capcană în care vor să prindă poporul nostru. Noi am ales deja preşedinţi prin această modalitate. Acelaşi Snegur a fost ales de popor. Şi cu ce ne-am ales? Cu război dintre Snegur şi Sangheli, cu război cu Transnistria şi, în fine, cu destrămarea ţării. L-am ales şi pe Lucinschi cu tot poporul. Cu ce ne-am ales? Fiind din acelaşi cuib cu Diacov, a rîndunicii, s-au început a bate a doua zi în Parlament şi s-au bătut toţi patru ani de zile. Şi Lucinschi se văicărea tot timpul că nu are împuterniciri, nu poate face nimic şi aşa mai departe.

Problema nu constă în modul cum se va guverna ţara, cu regim prezidenţial, republică parlamentară. Problema constă în faptul cine guvernează ţara. Eu, cu experienţa mea de mai mult de opt ani în funcţie de Preşedinte, pot să vă spun sigur: cum n-ar fi ales Preşedintele republicii, dacă acesta nu va avea şi nu se va bucura de susţinerea majorităţii parlamentare, el, totuşi, nu va face nimic. Vom fi martori la aceleaşi văicăreli ca pe timpul lui Lucinschi. De aceea, noi trebuie să cerem de la acei care se numesc că sînt astăzi la conducerea Republicii, guvernatorii aceştia, trebuie să cerem cît mai curînd alegeri parlamentare anticipate. Trebuie să cerem respectarea Constituţiei în aşa fel ca tot ce este indicat în ea să se respecte. Ca şi dreptul cetăţenilor să fie exprimat liber şi democratic, dar nu prin aşa-numitul referendum cu 17%. Vă imaginaţi, dacă 17% din cetăţenii ţării vor spune “da” la acest păcătos referendum, atunci se va modifica Constituţia. Nici o ţară din Europa, în asemenea condiţii, nu va desfăşura un referendum constituţional. Dar la noi totul este posibil, mai ales cînd e vorba de lupta împotriva comuniştilor. De aceea şi s-au încadrat activ mulţi experţi şi specialişti din ţările străine şi mulţi de-ai noştri, care, se părea, că deja au uitat de cele rele şi cele făcute de ei împotriva ţării în toţi aceşti ani de independenţă. Iarăşi şi-au ridicat capul, iarăşi s-au început a lupta împotriva poporului, împotriva suveranităţii, împotriva independenţei.

Dacă acest referendum, totuşi, va avea loc, şi dacă dumneavoastră nu veţi crede şi, veţi ieşi la referendum, veţi vedea ce perspectivă vom avea noi.

În primul rînd, va urma un al doilea referendum ce va fi despre ieşirea Moldovei din CSI. Al treilea sau oricare alt referendum va fi despre unirea cu ţara-mumă România. Apoi se va trece la aderarea la NATO. Mai apoi se va continua cu alte prostii care nu vor lăsa nimic din acea ţară care prima dată a declarat-o independentă Ştefan cel Mare. Din acea ţară, temeliile căreia le-a pus Bogdan I Întemeietorul. Din acea ţară, pe care noi cu dumneavoastră am început să o construim încă din iunie 1940 şi pe care o construim deja în noile condiţii, în condiţii democratice, în condiţii libere, condiţii în care demonstrează capacităţile fiecare cetăţean al ţării noastre.

Eu vă chem insistent, cu toată conştiinţa, să nu participaţi la acest referendum. Căutaţi-vă de treabă acasă, căutaţi-vă de familii, pregătiţi-vă de iarnă. Iarna va fi foarte grea. Şi nu ne trebuie nouă acest referendum.

Mulţumesc pentru atenţie.

Sursa: /Ziarul “Comunistul” nr. 33 (733) din 3 septembrie 2010/