Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | partide.md | avere.md
Pe cinci septembrie va avea loc referendumul, la care cetăţenii vor putea să-şi recapete dreptul de a alege preşedintele ţării. Pe cinci septembrie, cetăţenii vor decide dacă vor să fie liberi cu adevărat sau preferă ca altcineva să le decidă soarta. Preşedintele Republicii trebuie să fie ales direct de către popor şi să răspundă direct în faţa poporului pentru modul în care îşi exercită atribuţiile constituţionale.
După reforma constituţională din iulie 2000, toate alegerile şefului statului au fost însoţite de tensiuni permanente. În 2005, bunăoară, preşedintele ţării a fost ales în urma unui compromis şubred, ca, ulterior, situaţia din ţară să degenereze considerabil, societatea fiind divizată şi mai mult. Instabilitatea şi rivalitatea politică au adus Moldova în braţele unei crize funcţionale ale instituţiilor statului şi după alegerile parlamentare din iulie 2009, cînd Parlamentul nu a reuşit repetat să aleagă preşedintele. Mai bine de un an de zile această problemă aşa şi nu a fost rezolvată. Din care cauză unica soluţie constă în a-i reda poporului dreptul de a-şi alege preşedintele în mod direct.
Republica Moldova are nevoie de o nouă cultură politică, care să fie asimilată, în primul şi în primul rînd, de către elitele politice moldoveneşti, de către cei cărora societatea le-a încredinţat soarta ţării şi a fiecărui cetăţean în parte. Noi avem nevoie de locuri de muncă, de acces la studii şi servicii medicale de calitate, vrem o viaţă liniştită şi asigurată. Nu mai suportăm bătăliile pentru funcţii, lupta dintre clanuri, interesele înguste de partid, el vrem o viaţă demnă!
Anume aici, Partidul Democrat din Moldova vine cu o nouă agendă socială care pune mai presus de toate interesele tuturor cetăţenilor ţării, indiferent de originea etnică, socială sau oricare alta. Partidul Democrat cheamă societatea să-şi unească eforturile pentru a rezolva adevăratele probleme ale zilei – să renaştem economia naţională, să creştem pensiile şi salariile, să construim fabrici şi drumuri etc. -, şi să lăsăm la o parte problemele artificiale care ne-au divizat societatea timp de 20 de ani.
La cinci septembrie, cetăţenii vor decide nu doar dacă sînt gata să-şi aleagă preşedintele ţării, în calitatea lor de oameni liberi, ci vor răspunde şi la întrebarea dacă doresc ca lucrurile în ţară să rămînă pe vechi sau sînt gata să participe, toţi împreună, la făurirea unei alte realităţi, în care drepturile şi libertăţile cetăţeanului să fie respectate pe deplin, iar demnitarii statului să poarte cu adevărat răspundere în faţa poporului.
Republica Moldova are nevoie de un preşedinte al tuturor cetăţenilor, care să împace societatea, care să ne unească în jurul ideii că interesele naţionale pornesc de la interesele fiecărui cetăţean în parte. Şeful statului trebuie să fie punctul de echilibru al societăţii, o autoritate morală care să ofere sprijin, care să promoveze calmul social, care să acţioneze cumpătat şi eficient. Numai într-un asemenea preşedinte oamenii vor avea încredere şi numai un asemenea preşedinte va fi capabil să confirme încrederea acordată de către cetăţeni.
Sursa: www.pdm.md