Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | partide.md | avere.md
Partidul National Liberal comunica presei ca, in sedinta sa din 28 august 2010, Curtea Suprema de Justitie a mentinut Hotarirea Curtii de Apel din 24 august 2010 in pricina civila la contestatia Partidului National Liberal impotriva Comisie Electorale Centrale si intervenientului accesoriu Partidul Comunistilor din Republica Moldova cu privire la contestarea actului administrativ, prin care CEC a interzis spotul electoral al PNL, cu mesaj unionist, pe motiv ca ar atenta la suveranitatea, independenta si integritatea teritoriala a Republicii Moldova.
PNL reproduce trei secvente din Hotarirea Curtii de Apel, de o importanta extraordinara pentru asigurarea libertatii de exprimare in Republica Moldova, in temeiul jurisprudentei Conventiei Europene a Drepturilor Omului.
“In acest sens, instanta de judecata retine ca, potrivit jurisprudentei CEDO, faptul ca un grup de persoane cere autonomie sau chiar revendica secesiunea unei parti a teritoriului tarii, astfel, cerand modificari constitutionale si teritoriale semnificative, nu poate justifica in mod automat interzicerea manifestarilor de catre acest grup. A cere modificarea teritoriului in luari de cuvant si manifestatii nu inseamna in mod automat un pericol pentru integritatea teritoriala a tarii si securitatea nationala. Libertatea de exprimare si dreptul de a exprima pareri constituie una dintre valorile fundamentale ale unei societati democratice. (Stankov and United Macedonian Organisation Ilinden v. Bulgaria, nr.29221/95 si 29225/95 din 02.10.2001, §97)”
“Curtea Europeana a Drepturilor Omului, in cauza United Comunist Party of Turkey v. Turciei nr.l33/1996/752/951 din 30.01.1998 § 43, a statuat ca nu poate exista democratie fara pluralism. Din acest motiv, dreptul la libertatea de exprimare, prevazut de articolul 10 al Conventiei, este aplicabil nu doar informatiilor si ideilor receptionate favorabil sau privite drept inofensive, dar si celor care ofenseaza, socheaza si deranjeaza.”
“Retinand jurisprudenta citata a CEDO, instanta de judecata ajunge la concluzia ca, in termenii Conventiei, a pleda pentru limitarea sau chiar pierderea suveranitatii statului prin astfel de masuri precum ar fi aderarea tarii la o uniune de state ca UE, CSI sau prin incorporarea teritoriului Republicii Moldova intr-un alt stat, cum ar fi Romania, sau refacerea URSS constituie o manifestare a libertatii de exprimare aflata sub protectia art.10 al Conventiei, atita timp cit autorii unor astfel de idei si opinii i-si propun sa le realizeze prin mijloace pasnice si constitutionale. In momentul in care autorii unor astfel de optiuni politice isi propun sa le realizeze prin metode violente, anticonstitutionale si/sau antidemocratice, ei pierd protectia oferita de art. 10 al Conventiei.”
PNL considera ca aceasta hotarire a Curtii de Apel Chisinau, mentinuta de Curtea Suprema de Justitie, creeaza un precedent important in statul nostru, care va insemna garantarea libertatii de exprimare, ca una dintre libertatile fundamentale ale omului intr-un sistem democratic bazat pe pluralismul de opinie.
Serviciul de presă al PNL
PNL a cistigat procesul vs CEC la Curtea de Apel
PNL, 24 august 2010
PCRM a cerut interzicerea spotului unionist al PNL
PNL, 19 august 2010