Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriReferendum2010DeclaraţiiPNL

Declaraţia Partidului Naţional Liberal cu privire la eşecul referendumului

|versiune pentru tipar| PNL, 8 septembrie 2010

Partidul National Liberal a participat la referendumul de la 5 septembrie pornind de la Programul sau, care prevede optiunea pentru un sef de stat ales de catre toti cetatenii. PNL a fost alaturi de AIE, cu posibilitatile sale de mobilizare a oamenilor la referendum. Greul propagandei proreferendum a revenit, desigur, partidelor parlamentare, care, insa, s-au aratat prea sigure de rezultatul pozitiv al desfasurarii acestuia si au lasat misiunea de convingere a populatiei pe seama presei electronice si a structurilor teritoriale.

Sondajele de opinie, starea de spirit perceputa drept PROalegerea sefului statului de catre intreaga populatie au demobilizat partidele, care au avut campanii electorale anemice. Este adevarat ca in Republica Moldova nu a existat experienta unui adevarat referendum. Si lipsa de practici anterioare a condus la nelamurirea populatiei asupra scopului si mizei referendumului.

Astfel, in loc sa edifice populatia asupra menirii plebiscitului, partidele parlamentare si extraparlamentare cu mijloace logistice impunatoare si-au promovat mesajele si liderii, ca prima etapa a alegerilor prezidentiale, fapt ce a indus in eroare societatea, descurajind-o sa participe la referendum.

Statul, Comisia Electorala Centrala, autoritatile publice municipale, raionale si locale nu au propagat insistent necesitatea iesirii la referendum, lasind aceasta misiune impartiala pe seama partidelor, ce nu pot fi implicit obiective.

Pozitia antidemocratica a Partidului Comunistilor, intimidarea populatiei sa nu mearga la sectiile de votare, dar si pasivitatea, neimplicarea organelor competente in aceste actiuni ilegale au favorizat neiesirea oamenilor la referendum.

Partidul National Liberal isi va revizui, probabil, la viitorul congres, pozitia programatica si va propune anularea functiei de sef de stat, ce a generat continuu instabilitate constitutionala, politica si sociala in Republica Moldova. PNL considera ca partidele parlamentare trebuie sa manifeste vointa politica si sa declanseze procesul de regindire substantiala a sistemului constitutional, sa adopte o noua Constitutie, simplificata, tinind cont de sfidarile parcurse dupa anul 1994. PNL pledeaza pentru anularea functiei de sef al statului, dar prin stabilirea clara a atributiilor unui puternic prim-ministru, ca emanatie a unei majoritati parlamentare formate.

PNL crede ca acum deputatii trebuie sa modifice modul de alegere a Presedintelui printr-un prag redus in Legislativ, dupa care sa adopte, prin consens, data alegerilor parlamentare anticipate, in toamna sau in primavara.

Partidul National Liberal saluta, totodata, pozitia cetatenilor ce depasesc, treptat, perceptia ca Republica Moldova are nevoie doar de un partid si de un Presedinte - “tatuc al natiunii”, ce a instaurat in statul nostru dictatura sub regim comunist si a fost capul clanului mafiot prezidential. Daca astazi clasa politica va dori binele statului, si nu materializarea ambitiilor liderului fiecarui partid, dialogul si transparenta vor rezolva criza constitutionala din Republica Moldova.

Serviciul de presă al PNL