Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | partide.md | avere.md
Partidul Umanist din Moldova a hotărât să participe la referendumul din 5 septembrie.
Partidul Umanist din Moldova cheamă concetăţenii să voteze pentru modificarea articolului 78 din Constituţie, astfel ca şeful statului să fie ales prin votul direct al poporului.
1. Umaniştii creştini concep acest referendum ca un prim pas pe calea reîntoarcerii puterii către popor. Anume lui îi aparţine suveranitatea naţională, după cum stipulează Constituţia Republicii Moldova.
În anul 2000, pornind de la nişte motive de ordin conjunctural, deputaţii, de facto, au săvârşit o “lovitură de stat” şi au privat poporul de dreptul de a alege preşedintele ţării. Era clar că acest fapt va duce la încălcarea principiilor exercitării puterii de către popor şi, drept urmare, la deformarea şi degradarea sistemului politic.
Iată de ce, din start, noi am fost împotriva alegerii preşedintelui Republicii Moldova în Parlament.
2. În anii guvernării partidului comuniştilor, când şeful statului se alegea de către deputaţi, am fost martori ai unor perversiuni politice şi înţelegeri ruşinoase de culise, cum s-a întâmplat, de exemplu, la 4 aprilie 2005, în ziua când un preşedinte comunist a fost votat de către parlamentarii din aşa-numita “opoziţie anticomunistă”. În plus la aceasta, toţi aceşti ani au marcat o perioadă de conducere a ţării într-un stil autoritar şi ilegal de către liderul pomenitei formaţiuni, ceea ce a provocat dezacordul şi nemulţumirea unei părţi considerabile a societăţii moldoveneşti.
Data de 7 aprilie 2009, când au fost devastate şi arse simbolurile statului moldovenesc contemporan, reprezintă punctul culminant al acestei politici antipopulare şi anticonstituţionale.
Este de la sine înţeles că astăzi pledăm pentru ca ei să i se pună capăt.
3. Alianţa pentru Integrare Europeană a luat decizia de a desfăşura referndumul constituţional menţionat tot din considerente conjuncturale — din motiv că nu s-a reuşit alegerea de către deputaţi a unui nou preşedinte. Că să fi fost el ales în Parlament nu mai pune nimeni problema desfăşurării unui referendum de modificare a normelor constituţionale.
Cu toate acestea, umaniştii creştini sunt convinşi: indiferent de interesele cuiva sau situaţia de moment, 5 septembrie 2010 va marca un punct de cotitură în istoria Republicii Moldova.
În primul rând, ne referim la restituirea calităţii de suveran poporului nostru ortodox. Anume în aceasta constă chintesenţa iniţiativei preşedintelui Partidului Umanist Valeriu Pasat de a desfăşura un referendum legislativ privind aprobarea proiectului de Lege cu privire la predarea disciplinei “Bazele Ortodoxiei” în învăţământul preuniversitar din Republica Moldova.
După ce instanţele judecătoreşti, sub presiunea actualei conduceri a ţării, au blocat realizarea acestei iniţiative civice, care, în sine, oglindeşte doleanţele părţii ortodoxe a societăţii civile moldoveneşti, ea a devenit unul dintre principalele puncte ale platformei electorale a creştinilor umanişti la viitoarele alegeri. Noi vom izbuti ca data desfăşurării referendumului referitor la “Bazele Ortodoxiei” să fie numită prin decizia următorului parlament.
4. Pentru Partidul Umanist institutul referendumului reprezintă nu numai un mecanism eficient al democraţiei contemporane, ci şi parte componentă a propriei ideologii, conform căreia umaniştii creştini, în baza articolului 2 al Constituţiei Republicii Moldova, vor milita pentru exercitarea puterii în stat nemijlocit de către poporul ortodox.
În articolul său de program “Moldova: în viitor din veşnicie” Valeriu Pasat direct scrie că, pentru noi, desfăşurarea referendumurilor are o semnificaţie profundă. “Prin referendum noi ne întoarcem la principiul sobornicităţii, la ceea fără de care este imposibilă «simfonia puterilor». Deciziile luate la soboarele echumenice s-au constituit ca o expresie a voinţei poporului. Acum nu mai trebuie să ne adunăm într-un singur loc pentru a ne exprima dorinţa, căci există şi alte sisteme de comunicare. … Cu ajutorul referendumului decizia noastră capătă un caracter naţional, al întregului popor, şi ireversibil. În aceasta … tehnologia alegerii, a opţiunii, devine ideologie. Adoptarea deciziei prin referendum transformă poporul într-un subiect al puterii, într-un personaj energic al acţiunii”, spune Pasat.
Sursa: www.comunicate.md