Comisia Electorală Centrală (CEC) a adoptat cîteva hotărîri, prin care:
a stabilit modalitatea participării la referendumul republican constituţional din 5 septembrie 2010 a cetăţenilor Republicii Moldova domiciliaţi în unele localităţi din stînga Nistrului, în municipiul Bender şi în unele localităţi ale raionului Căuşeni. Potrivit deciziei, cetăţenii localităţilor menţionate, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova, vor participa la votare în următoarele localităţi limitrofe aflare în jurisdicţia Republicii Moldova: Varniţa, raionul Anenii Noi; Copanca, raionul Căuşeni; Fîrlădeni, raionul Căuşeni; Hagimus, raionul Căuşeni; Doroţcaia, raionul Dubăsari; Ustia, raionul Dubăsari; Cocieri, raionul Dubăsari; Sănătăuca, raionul Floreşti; Rezina, raionul Rezina; Răscăieţi, raionul Ştefan Vodă. De asemenea, CEC a stabilit o secţie de votare în mun. Chişinău — nr. 113, amplasată în incinta Direcţiei căilor ferate din Moldova (adresa: str. Vlaicu Pîrcălab, 48), — la care vor putea vota cetăţenii Republicii Moldova domiciliaţi în localităţile ce nu se află sub controlul autorităţilor RM, aflaţi în ziua referendumului în mun.Chişinău.
a acreditat observatori naţionali şi internaţionali pentru monitorizarea referendumului republican constituţional din 5 septembrie 2010, după cum urmează: • 16 persoane în calitate de observatori naţionali din partea Asociaţiei Obşteşti “Centrul pentru Investigaţii Juridice şi Apărarea Drepturilor Omului” (CIJADO); • 3 persoane în calitate de observatori naţionali şi 2 persoane în calitate de observatori internaţionali din partea Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în Republica Moldova; • 58 persoane în calitate de observatori naţionali din partea Asociaţiei Obşteşti Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM); • 17 persoane în calitate de observatori naţionali din partea Asociaţiei obşteşti “PROMO-LEX”.
a confirmat persoanele responsabile de finanţe şi reprezentanţii participanţilor la referendum, a adoptat hotărîrea cu privire la distribuirea ştampilelor electorale pentru birourile electorale ale secţiilor de votare la referendumul.
Primăria Chişinău a lansat serviciul on-line de verificare a listelor electorale
Primăria municipiului Chişinău a anunţat despre lansarea serviciului on-line de verificare a listelor electorale întocmite pentru referendumul din 5 septembrie 2010. Potrivit anunţului, cetăţenii cu drept de vot, care au viză de domiciliu sau reşedinţă în Chişinău, pot verifica dacă au fost incluşi în lista alegătorilor.
Partidul Naţional Liberal (PNL) a lansat invitaţia şi lozincile pentru participarea la referendumul constituţional din 5 septembrie 2010. Potrivit apelului, “Parlamentul nu a reuşit să aleagă un Preşedinte. Îl vom alege noi, cu toţii împreună. Avem nevoie de un Preşedinte curajos, care să ne însoţească spre Unirea cu România — calea cea mai scurtă de integrare în UE. Votează la referendum PENTRU un Preşedinte, care să te facă liber! Votează PENTRU un Preşedinte, care să-ţi fie mereu alături!”.
Instruirea jurnaliştilor despre reflectarea referendumului
Circa 20 de jurnalişti şi redactori mass-media din Republica Moldova participă la trainingul axat pe rolul mijloacelor de informare în masă în timpul referendumului consituţional. Trainigul este organizat în cadrul Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene “Programul privind Susţinerea Democraţiei în Moldova” (Componenta — Sprijin pentru dezvoltarea mass-media pluraliste) în parteneriat cu Comisia Electorală Centrală.
Declaraţii şi comunicate de presă ale concurenţilor electorali