CEC bate alarma în privinţa compilării listelor electorale
CEC a răspîndit date privind recepţionarea de la autorităţile publice locale, misiunile diplomatice şi oficiile consulare a listelor electorale. Potrivit comunicatului CEC, în format electronic au fost recepţionate date pentru 1070 de secţii de votare din totalul de 2035 constituite pe întreg teritoriul R. Moldova. Termenul limită pentru realizarea activităţi sus-menţionate a expirat încă la 13 august curent. După recepţionare listele electorale vor fi plasate pe pagina web a Comisiei Electorale Centrale pentru a putea fi consultate de către cetăţeni. Alegătorii au dreptul să facă contestaţii, la biroul electoral al secţiei de votare la care aparţin, împotriva neincluderii lor în listă sau excluderii din ea, precum şi împotriva altor erori comise la înscrierea datelor despre sine sau despre alţi alegători cel tîrziu cu 5 zile înainte de referendum, adică pînă la data de 30 august 2010 inclusiv.
Premierul Vlad Filat cere măsuri de contracarare a boicotului
Prim-ministrul Vlad Filat a cerut Procuraturii Generale, Serviciului de Informaţii şi Securitate, Ministerului Afacerilor Interne şi Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei să prezinte zilnic informaţii despre primarii şi funcţionarii locali care refuză să organizeze secţiile de votare pentru referendumul din 5 septembrie. “Văd şi aud tot mai mult că există funcţionari care vor să boicoteze referendumul. Legea este una pentru toţi şi ea trebuie să fie respectată. Solicit începând de astăzi monitorizarea şi documentare tuturor acestor cazuri care nu reprezintă altceva decât sancţiune”. (potrivit ziarului Timpul)
Liderii Alianţei Moldova Noastră au organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia au subliniat că participarea cetăţenilor la referendumul din 5 septembrie în număr cît mai mare “pentru a beneficia de dreptul de a-şi alege ei înşişi preşedintele va aduce la împlinire punctul din programul nostru care este prezent si in programele altor partide”. Liderul AMN, Serafim Urechean, a mai spus ca in ultimul timp partidele constituante ale AIE nu au dat dovada de coordonare a acţiunilor politice. Serafim Urechean şi-a exprimat speranţa că în perioada ce a mai rămas pîna la referendum consultările în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeana (AIE) se vor intensifica. În acelaşi context, liderul AMN a subliniat că “organizarea alegerilor prezidenţiale şi parlamentare concomitent va fi o greşeala fatală pentru Republica Moldova”. De asemenea, AMN continua sa pledeze pentru desemnarea unui candidat unic din partea AIE la funcţia de şef al statului, lăsînd să se înţeleagă ca-l agreează în aceasta posibilă postura pe liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Marian Lupu. (potrivit ştirilor Moldpres)
PSD reiterează îndemnul la boicotarea referendumului
Partidul Social Democrat (PSD) a remis un comunicat de presă prin care şi-a confirmat convingerea că “doar prin boicotarea referendumului din 5 septembrie şi prin neprezenţa cetăţenilor la secţiile de votare, la fel, prin controlul cetăţenesc şi politic asupra încercărilor Alianţei de guvernare de a falsifica referendumul, poate fi asigurată eliminarea de la putere a Alianţei prin alegeri parlamentare anticipate”. Această opinie PSD o va răspîndi în rîndul populaţiei în ajunul referendumului constituţional. În adresarea către cetăţeni PSD susţine că “nu se va conduce în activitatea sa de interesele naţionale ale ţărilor participante la jocurile geopolitice, dar va promova în mod suveran interesele naţiunii moldoveneşti şi ale statului moldovenesc, dezvoltând spiritul de demnitate şi mândrie al popoarelor Moldovei, ţinând cont de realizările pe care le-a obţinut naţiunea moldovenească şi de cele pe care, cu susţinerea statului, suntem siguri, le va mai obţine”. (potrivit ştirilor Infotag)
Ministrul Afacerilor Externe a informat despre secţiile de votare din străinătate
Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE), Iurie Leancă, a informat în cadrul şedinţei Guvernului că 11 state din cele 12 în care urmează să fie deschise secţii de votare în afara misiunilor diplomatice au dat un răspuns pozitiv în acest sens autorităţilor Republicii Moldova. Potrivit ministrului Iurie Leancă “s-a solicitat acceptul ţărilor de reşedinţă prin note verbale. 5 state ne-au acordat un răspuns în scris şi alte 6 au acceptat verbal. Nu am primit însă un răspuns din partea Guvernului Canadei deşi atitudinea iniţială a acestuia era pozitivă”.
De la începutul campaniei electorale pentru referendumul din 5 septembrie, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a cheltuit peste 1.1 milioane lei din 1.14 milioane viraţi pe cont; Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) ~ 300 mii lei din 350 mii; Mişcarea Acţiunea Europeană (MAE) ~ 6500 din cei peste 800 mii; Partidul Democrat din Moldova (PDM) ~ 2300 din 20 mii; Partidul Popular Creştin Democrat (PPCD) ~ 9200 lei. În acelaşi timp, Alianţa Moldova Noastră, Partidul Liberal, Partidul Naţional Liberal, Partidul Republican, Partidul Ecologist “Alianţa Verde din Moldova”, Partidul Umanist din Moldova şi Partidul “Moldova Unită-Единая Молдова” au declarat că nu au avut venituri şi respectiv nu au cheltuit nici un leu în campania electorală. Nu au prezentat rapoartele financiare în termenul stabilit: Mişcarea social-politică “Ravnopravie”; Partidul Popular Republican; Partidul Socialiştilor din Moldova “Patria-Rodina”; Partidul Conservator; Partidul “Pentru Neam şi Ţară”; Mişcarea social-politică a Romilor din Republica Moldova; Partidul Naţional Român; Partidul Muncii; Mişcarea social-politică “Forţa Nouă”.
Declaraţii şi comunicate de presă ale concurenţilor electorali