ADEPT: Asociaţia pentru Democraţie Participativă    Asociaţia pentru
    Democraţie
    Participativă
  Monitorizarea activităţii partidelor şi politicienilor / promis.mdAlegerile parlamentare în Moldova din 30 noiembrie 2014Partide politice din Republica Moldova
   English Version      
    Home        Harta site-ului        E-mail           

Despre noi  

Prezentare  

Proiecte  

Activităţi  

Publicaţii  

Personal  

Alegeri  

Electorala 2007  

Electorala 2005  

Rezultate 1994-2005  

Componenţa blocurilor  

Comisia Electorală Centrală  

Societate civilă  

ONG  

Vocea Civică  

Partide Politice  

Puncte de vedere  

Comentarii  

e-journal  

Policy Briefs  

Caricaturi  

Informaţie utilă  

Legislaţie  

Site-uri relevante  

Constituţia Republicii Moldova


Adoptata la 29 iulie 1994
Monitorul Oficial al R.Moldova nr.1 din 18.08.1994

Titlul VII.
Dispozitii Finale si Tranzitorii

Articolul I

(1) Prezenta Constitutie este adoptata de Parlament si se promulga de catre Presedintele Republicii Moldova in termen de 3 zile.

(2) Constitutia Republicii Moldova intra in vigoare la 27 august 1994. La aceeasi data Constitutia Republicii Moldova din 15 aprilie 1978, cu modificarile si completarile ulterioare, este in intregime abrogata.

Articolul II

(1) Legile si celelalte acte normative ramin in vigoare in masura in care nu contravin prezentei Constitutii.

(2) Comisiile permanente ale Parlamentului, Guvernul, in decusul unui an de la data intrarii in vigoare a prezentei Constitutii, vor examina conformitatea legislatiei cu Constitutia si vor prezenta Parlamentului propunerile respective.

Articolul III

(1) Institutiile de stat, existente la data intrarii in vigoare a prezentei Constitutii, ramin in functiune pina la constituirea unor institutii noi.

(2) Parlamentul, constituit din 104 deputati, alesi prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat, in conditiile pluralismului politic si pluripartidismului, conform Legii din 14 octombrie 1993 privind alegerea Parlamentului, ramine in functiune pina la expirarea mandatului, cu exceptia cazurilor prevazute in prezenta Constitutie.

(3) Presedintele Republicii Moldova, ales prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat, in conditiile pluralismului politic si pluripartidismului, pe un termen de 5 ani, conform Legii din 18 septembrie 1991 cu privire la alegerile Presedintelui Republicii Moldova, ramine in functiune pina la expirarea mandatului pentru care a fost ales, cu exceptia cazurilor prevazute in prezenta Constitutie.

(4) Guvernul, investit in functie de catre Parlament, ramine in exercitarea imputernicirilor pina la expirarea mandatului, cu exceptia cazurilor prevazute in prezenta Constitutie.

(5) Organele locale ale puterii de stat si ale administratiei de stat ramin in exercitarea imputernicirilor pina la expirarea mandatului, cu exceptia cazurilor prevazute in prezenta Constitutie.

(6) Asupra judecatorilor care, la data intrarii in vigoare a prezentei Constitutii, au o vechime in munca in judecatorii de cel putin 5 ani, se rasfringe principiul inamovibilitatii, conform articolului 116 alineatul (1), printr-un decret al Presedintelui Republicii Moldova, la propunerea ministrului justitiei si a Presedintelui Judecatoriei Supreme.

[Alin.(6) in redactia Legii nr.957-XIII din 19.07.96]

(7) In decursul a 2 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei Constitutii, sistemul instantelor judecatoresti va fi reorganizat, prin lege, conform articolului 115.

Articolul IV

Prevederile articolului 25 alineatul (4), ce tin de termenul arestarii, nu se rasfring, pina la 1 ianuarie 1995, asupra persoanelor care au comis infractiuni grave prevazute de articolul 7/1 din Codul penal.

Articolul V

(1) In decursul a 6 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei Constitutii se infiinteaza Curtea Constitutionala si Curtea de Conturi.

(2) In prima componenta a Curtii Constitutionale judecatorii din partea Consiliului Superior al Magistraturii sint numiti in functie de adunarea generala a judecatorilor populari si a membrilor Judecatoriei Supreme.

Articolul VI

Pina la infiintarea Curtii Constitutionale, cazurile prevazute in articolul 135 al prezentei Constitutii pot fi solutionate, din initiativa Parlamentului, de catre Judecatoria Suprema.

Articolul VII

(1) Legea din 1 septembrie 1989 cu privire la functionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova ramine in vigoare in masura in care nu contravine prezentei Constitutii.

(2) Sus-numita lege poate fi modificata in decursul a 7 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei Constitutii, cu votul a cel putin doua treimi din deputati.

Articolul VIII

Titlul VII, Dispozitii finale si tranzitorii, se considera parte integranta a prezentei Constitutii si reglementeaza problemele ce tin de intrarea ei in vigoare.


Pagini:

1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8

Legislaţie

Constituţia Republicii Moldova

Codul electoral

Legea cu privire la asociaţii obşteşti

Legea cu privire la fundaţii

Legea cu privire la partide

Caricaturi

la începutul paginii  

Copyright © 2001–2015 Asociaţia pentru Democraţie Participativă "ADEPT"
Tel: (373 22) 21-34-94, Tel/Fax: (373 22) 21-29-92, e-mail: adept@e-democracy.md

Reproducerea materialelor se permite doar cu menţionarea obligatorie a sursei
 
Site elaborat de NeoNet  
Despre proiect