ADEPT: Asociaţia pentru Democraţie Participativă    Asociaţia pentru
    Democraţie
    Participativă
  Monitorizarea activităţii partidelor şi politicienilor / promis.mdAlegerile parlamentare în Moldova din 30 noiembrie 2014Partide politice din Republica Moldova
   English Version      
    Home        Harta site-ului        E-mail           

Despre noi  

Prezentare  

Proiecte  

Activităţi  

Publicaţii  

Personal  

Alegeri  

Electorala 2007  

Electorala 2005  

Rezultate 1994-2005  

Componenţa blocurilor  

Comisia Electorală Centrală  

Societate civilă  

ONG  

Vocea Civică  

Partide Politice  

Puncte de vedere  

Comentarii  

e-journal  

Policy Briefs  

Caricaturi  

Informaţie utilă  

Legislaţie  

Site-uri relevante  

Legea Republicii Moldova privind partidele şi alte organizaţii social-politice


Nr.718-XII din 17.09.91
Veştile nr.11-12/106, 1991

I. Principii generale

Articolul 1. Noţiunea de partid şi de organizaţie social-politică

Partidele şi alte organizaţii social-politice, în sensul prezentei legi, sînt asociaţiile benevole ale cetăţenilor constituite pe baza comunităţii de concepţii, idealuri şi scopuri, care contribuie la realizarea voinţei politice a unei anumite părţi a populaţiei prin cucerire, în mod legal, a puterii de stat şi participare la exercitarea ei.

[Alin.1 art.1 în redacţia Legii nr.146-XIV din 30.09.98]

Prin alte organizaţii social-politice se subînţeleg, de asemenea, fronturile, ligile, mişcările politice de masă etc. Prezenta lege nu reglementează activitatea altor organizaţii independente ale cetăţenilor, constituite pe principiul interesului profesional, cultural etc., care nu pretind să participe la crearea organelor de stat.

Articolul 2. Dreptul la asociere în partide şi în alte organizaţii social-politice

Cetăţenii Republicii Moldova au dreptul să se asocieze liber în alte partide şi în alte organizaţii social-politice.

Membru al partidului sau al altei organizaţii social-politice poate fi numai un cetăţean capabil al Republicii Moldova care a împlinit vîrsta de 18 ani.

Un cetăţean nu poate face parte în acelaşi timp din două sau mai multe partide ori alte organizaţii social-politice.

Înscrierea unui cetăţean într-un alt partid sau o altă organizaţie social-politică se poate face numai după retragerea acestuia din partidul sau din altă organizaţie social-politică al cărei membru a fost.

[Alin.4 introdus prin Legea nr.795-XIV din 10.02.2000]

Partidele şi alte organizaţii social-politice au dreptul pe principii benevole să se asocieze în blocuri politice, în uniuni, federaţii, asociaţii.

[Art.2 modificat prin Legea nr.146-XIV din 30.09.98]

Articolul 3. Calitatea de membru a aderenţilor la partide şi organizaţii social-politice

Partidele şi alte organizaţii social-politice consemnează calitatea de membru a aderenţilor lor.

Articolul 4. Bazele activităţii partidelor şi altor organizaţii social-politice

Partidele şi alte organizaţii social-politice activează în conformitate cu Constituţia Republicii Moldiva, legea de faţă şi alte legi şi funcţionează în baza statutului, înregistrat în modul stabilit. Organele de conducere ale partidelor şi altor organizaţii social-politice obligatoriu se vor afla pe teritoriul Republicii Moldova. Pe teritoriul Republicii Moldova nu se admite crearea partidelor şi altor organizaţii social-politice ale statelor străine, precum şi subdiviziunile şi organizaţiile lor.

Se interzice crearea şi activitatea partidelor şi altor organizaţii social-politice paramilitare, a partidelor şi a altor organizaţii social-politice care militează împotriva pluralismului politic, principiilor statului de drept şi îşi propun drept scop răsturnarea sau schimbarea prin violenţă, prin alte metode anticonstituţionale a orînduirii de stat, subminarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, care propagă războiul, aţîţă discordie şi vrajbă socială, interetnică şi religioasă, metode autoritare şi totalitare de conducere, atentează la drepturile fireşti ale omului, desfăşoară alte activităţi care contravin orînduirii constituţionale ale republicii şi sînt incompatibile cu normele general recunoscute ale dreptului internaţional.

[Alin.4 art.4 completat prin Legea nr.146-XIV din 30.09.98]

Articolul 5. Statutul partidelor şi altor organizaţii social-politice

Statutul trebuie să conţină următoarele date:

  1. denumirea partidului sau a organizaţiei social-politice;
  2. scopurile şi mijloacele de realizare a lor;
  3. condiţiile şi modul de întrare în partid; în altă organizaţie social-politică, de ieşire şi excludere din ele;
  4. drepturile şi obligaţiile membrilor partidului (organizaţiilor social-politice);
  5. modul de formare şi competenţa organelor de autoconducere a partidului, ale altei organizaţii social-politice, termenele împuternicirilor lor;
  6. modul de adoptare a statutului, de introducere a modificărilor şi completărilor în el;
  7. sursele de acumulare a mijloacelor financiare şi a altor bunuri;
  8. condiţiile şi modul de reorganizare şi de dizolvare a partidelor (a altor organizaţii social-politice);
  9. organele împuternicite să prezinte candidaturi în alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale.

[Pct.9) introdus prin Legea nr.795-XIV din 10.02.2000]

Statutul nu trebuie să contravină legilor Republicii Moldova. Statutul partidului sau al altei organizaţii social-politice se înregistrează dacă:

  1. are cel puţin 5000 de membri domiciliaţi în cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi, dar nu mai puţin de 600 în fiecare din unităţile administrativ-teritoriale menţionate;
    [Lit.a) modificată prin Legea nr.367-XIV din 29.04.99]
  2. are program şi organe de conducere alese.

[Alin.3 art.5 în redacţia Legii nr.146-XIV din 30.09.98]

Articolul 6(5/1). Programul partidului sau altei organizaţii social-politice

Programul partidului sau altei organizaţii social-politice trebuie să fie prezentat în formă scrisă şi să fie aprobat de congres sau conferinţă.

[Art.6(5/1) introdus prin Legea nr.795-XIV din 10.02.2000]

Articolul 7(6). Denumirea partidului, organizaţiei social-politice

Denumirea partidului, organizaţiei social-politice, abrevierea denumirii şi simbolica se vor deosebi de denumirea şi simbolica altor partide şi organizaţii social-politice, înregistrate în Republica Moldova.

În cazul schimbării denumirii, partidele şi alte organizaţii social-politice se vor reînregistra în modul stabilit de prezenta Lege.

Articolul 8(6/1). Sediul partidului sau altei organizaţii social-politice

Sediul partidului sau altei organizaţii social-politice se consideră sediul organului său permanent de conducere. Înregistrarea partidului sau altei organizaţii social-politice se admite şi în cazul cînd sediul este domiciliul unuia dintre membri.

[Art.8(6/1) introdus prin Legea nr.795-XIV din 10.02.2000]

Articolul 9(7). Garanţiile activităţii

Statul asigură respectarea drepturilor şi intereselor legitime ale partidelor şi ale altor organizaţii social-politice şi, în conformitate cu Constituţia Republicii Moldova, garantează condiţii juridice egale necesare pentru realizarea sarcinilor statutare.

Imixtiunea organelor de stat şi a persoanelor oficiale în activitatea partidelor şi a altor organizaţii social-politice, la fel ca şi amestecul partidelor şi a altor organizaţii social-politice în activitatea persoanelor de stat şi a persoanelor oficiale nu se admite, exceptînd cazurile prevăzute de lege.

Orice îngrădiri şi deosebiri în drepturi ale cetăţeanului pe motive de apartenenţă la un partid sau la o altă organizaţie social-politică sînt interzise.

Orice cerinţă de indicare a partinităţii în actele oficiale va fi nelegitimă.

Partidele şi alte organizaţii social-politice îşi vor desfăşura activitatea din mijloacele lor.

[Alin.5 art.9(7) modificat prin Legea nr.146-XIV din 30.09.98]

Partidele şi alte organizaţii social-politice vor promova principiul egalităţii femeilor şi bărbaţilor în organele decizionale de toate nivelurile ale acestora.

[Alin.6 art.9(7) introdus prin Legea nr.146-XIV din 30.09.98]

Persoanele vinovate de încălcarea acestor condiţii vor purta răspunderea prevăzută de lege.

Articolul 10(8). Limitarea activităţii politice

Militarii, lucrătorii organelor afacerilor interne, securităţii statului, serviciilor vamale, judecătorii, procurorii, anchetatorii, avocaţii parlamentari, controlorii de stat, precum şi lucrătorii presei şi radioteleviziunii oficiale nu pot face parte din partide şi din alte organizaţii social - politice.

[Alin.1 art.10(8) completat prin Legea nr.18-XIV din 14.05.98]
[Alin.1 art.10(8) modificat prin Legea nr.788 din 26.03.96]

Membrii partidelor şi a altor organizaţii social - politice, recrutaţi în modul stabilit de lege în serviciul militar, numiţi în funcţii în organele securităţii statului, afacerilor interne, procuraturii, precum şi în sistemul controlului de stat, îşi suspendă partinitatea pentru toată perioada de serviciu sau de muncă. În decurs de 10 zile de la data depunerii jurămîntului, avocaţii parlamentari sînt obligaţi să suspende apartenenţa lor la oricare partid sau altă organizaţie social-politică.

[Alin.2 art.10(8) completat prin Legea nr.18-XIV din 14.05.98]

Persoana care şi-a suspendat partinitatea nu poate alege şi nu poate să fie aleasă în organele partidului şi altor organizaţii social- politice şi nu are dreptul să execute însărcinările acestor organe.

Articolul 11(9). Deideologizarea sistemului de învăţămînt

În Republica Moldova sistemul de învăţămînt este deideologizat. Se interzice cultivarea şi propagarea în şcolile de toate gradele a oricăror idei de program şi sarcini ale partidelor sau ale altor organizaţii socisl-politice.

[Art.11(9) modificat prin Legea nr.146-XIV din 30.09.98]

Articolul 12(10). Finanţarea activităţii partidelor şi a altor organizaţii social-politice

Este interzisă finanţarea partidelor, altor organizaţii social- politice, precum şi transmiterea către acestea de bunuri din partea:

  • statelor, persoanelor fizice şi juridice străine, apatrizilor;
  • organelor de stat, întreprinderilor, organizaţiilor şi instituţiilor de stat, excepţie făcînd finanţarea, în conformitate cu legislaţia în vigoare, a alegerilor în organele reprezentative ale puterii de stat;
  • întreprinderilor mixte, dacă cota statului sau a fondatorului străin în aceste întreprinderi este mai mare de 20 procente;
  • asociaţiilor de cetăţeni neînregistrate;
  • persoanelor anonime.

Partidele şi alte organizaţii social-politice nu au dreptul să deschidă conturi în bănci străine şi să păstreze în ele mijloace băneşti. Finanţarea partidelor şi altor organizaţii social-politice se efectuează exclusiv prin conturile lor deschise în băncile ce îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul Republicii Moldova.

[Alin.3 art.12(10) introdus prin Legea nr.146-XIV din 30.09.98]
[Art.12(10) în redacţia Legii nr.1615-XII din 19.10.93]

Articolul 13(11). Soluţionarea chestiunilor partidelor şi ale altor organizaţii social-politice

Chestiunile vizînd interesele partidelor şi ale altor organizaţii social - politice sînt soluţionate, conform prevederilor legislaţiei, de către organele de stat şi organizaţiile economice cu participarea sau cu coordonarea partidelor, organizaţiilor respective.

Articolul 14(12). Principiul de creare a partidelor şi altor organizaţii social - politice

Partidele şi alte organizaţii social - politice se crează după principiul teritorial. Crearea şi activitatea subdiviziunilor structurale ale partidelor şi ale altor organizaţii social - politice în cadrul colectivelor de muncă sînt interzise.

[Alin.2 art.14(12) modificat prin Legea nr.795-XIV din 10.02.2000]

Partidele şi alte organizaţii social - politice nu pot fi create din iniţiativa statului, organelor şi persoanelor lui oficiale.


Pagini:

1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7

Legislaţie

Constituţia Republicii Moldova

Codul electoral

Legea cu privire la asociaţii obşteşti

Legea cu privire la fundaţii

Legea cu privire la partide

Caricaturi

la începutul paginii  

Copyright © 2001–2015 Asociaţia pentru Democraţie Participativă "ADEPT"
Tel: (373 22) 21-34-94, Tel/Fax: (373 22) 21-29-92, e-mail: adept@e-democracy.md

Reproducerea materialelor se permite doar cu menţionarea obligatorie a sursei
 
Site elaborat de NeoNet  
Despre proiect