Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | partide.md | avere.md
La finalul campaniei electorale pentru alegerea Guvernatorului Găgăuziei este util să fie consultate rezultatele sondajelor de opinie pentru a înţelege cum activitatea candidaţilor este percepută de către alegători şi care sunt factorii cu impact maxim asupra votului cetăţenilor.
La 16 martie 2015 Centru de Investigaţii Sociologice şi Marketing “CBS-AXA” a dat publicităţii rezultatele unui sondaj de opinie efectuat în perioada 22 februarie — 4 martie 2015, pe un eşantion reprezentativ, cu supra-eşantionare în Găgăuzia, marja de eroare a investigaţiei fiind de ±3%. Investigaţia a scos în evidenţă principalii factori care motivează alegătorii din Găgăuzia să-şi dea votul pentru unul dintre candidaţii rămaşi în cursa electorală, asta după ce doi din cei 12 candidaţi înregistraţi de Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei (CECG) au decis să se retragă din competiţie. Este de remarcat că actuala campanie electorală se deosebeşte de cele cinci campanii precedente prin numărul relativ mare de candidaţi. În alegerile din 2015 pe lista electorală se regăsesc 10 candidaţi, în comparaţie cu cel mult şase şi cel puţin trei candidaţi participanţi la alegerile precedente. Numărul mare de candidaţi lărgeşte oarecum numărul de factori ce pot avea impact asupra rezultatelor finale ale alegerilor. Potrivit opiniei respondenţilor din Găgăuzia (vezi Tabelul 1), prioritate au următorii factori:
Remarcăm, că pentru o societate tradiţionalistă, cum este Găgăuzia, factorii gender şi de provenienţă teritorială a candidaţilor sunt importanţi dar nu sunt determinanţi. O primă concluzie ar fi că potrivit factorilor de pondere (din tabelul 1), Irina Vlah şi Nicolai Dudoglo sunt cei mai favorizaţi candidaţi. Ambii sunt deputaţi în Parlamentul Republicii Moldova şi au mai candidat anterior pentru funcţia de Guvernator. Experienţa administrativă a lui Nicolai Dudoglo, deţinător a două mandate de primar de Comrat, nu poate însă echilibra factorul suportului absolut din partea autorităţilor Rusiei pentru Irina Vlah.
A devenit o tradiţie preferinţa competitorilor de a se înregistra în calitate de candidaţi independenţi la alegerile pentru funcţia de deputat în Adunarea Populară sau de Guvernator al Găgăuziei. Tendinţa în acest sens s-a consolidat după ce în 1998 Parlamentul Republicii a modificat legea privind partidele politice, făcînd imposibilă înregistrarea partidelor regionale. Totuşi, nu trebuie neglijată influenţa formaţiunilor politice naţionale şi regionale şi suportul acestora pentru candidaţii independenţi la alegerile din Găgăuzia. În circumstanţele evocate, la nivel regional s-a recurs la constituirea unor organizaţii civice, cum ar fi: Mişcarea “Găgăuzia Unită” (MGU), constituită de Guvernatorul Mihail Formuzal; sau Mişcarea “Găgăuzia Nouă” (MGN), constituită de primarul de Comrat Nicolai Dudoglo — organizaţii care au funcţionat ca veritabile partide politice regionale. Din această perspectivă, sondajul a măsurat ratingul de încredere în formaţiunile politice naţionale şi regionale implicate direct sau indirect în susţinerea candidaţilor la funcţia de Guvernator (vezi Tabelele 2 şi 3).
PSRM — Partidul Socialiştilor din Republica Moldova
PRM — Partidul Regiunilor din Moldova
MGU — Mişcarea “Găgăuzia Unită”
MGN — Mişcarea “Găgăuzia Nouă”
PDM — Partidul Democrat din Moldova
Aşadar, potrivit Tabelului 2, Irina Vlah are avantaje nete asupra contracandidaţilor, fiind susţinută de PSRM. Ţinînd cont de faptul că atît Mişcarea “Găgăuzia Unită”, cît şi Partidul Regiunilor au fost constituite de către Guvernatorul în exerciţiu, Mihail Formuzal, care s-a declarat susţinător al Irinei Vlah, putem conchide că acesta urmăreşte asigurarea continuităţii politicilor sale din ultimii opt ani. Principalul contracandidat al Irinei Vlah — Nicolai Dudoglo se bucură de susţinerea Mişcării “Găgăuzia Nouă”, însă faptul că este deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM) îl dezavantajează enorm în ochii alegătorilor din Găgăuzia. Vorba e că PDM, în calitatea sa de cel mai bogat partid din Republica Moldova, este asociat de majoritatea cetăţenilor cu un generator al corupţiei dezastruoase din ţară. În afara celor doi candidaţi menţionaţi, Valerii Ianioglo se bucură într-o anumită măsură de suportul MGU, în calitatea sa de unul dintre fondatorii şi membrii formaţiunii.
Este de remarcat şi factorul suportului politicienilor de rang naţional şi regional pentru candidaţii la funcţia de Guvernator (vezi Tabelele 4 şi 5). Şi la acest capitol Irina Vlah este avantajată faţă de contracandidaţii săi. Aşa cum s-a menţionat deja ea se bucură de suportul Guvernatorului în exerciţiu Mihail Formuzal, iar cu liderul PSRM, Igor Dodon, formează de curînd un tandem politic cu bătaie lungă. Mai este de remarcat factorul nerealizat — Renato Usatîi, care deşi s-a văzut nevoit să părăsească Republica Moldova în noiembrie 2014, continuă să aibă o pondere de invidiat în Găgăuzia şi probabil şi în alte regiuni preponderent rusolingve din Republica Moldova.
Tabelul 5 arată foarte elocvent de ce Irina Vlah a decis părăsirea PCRM în decembrie 2014, în ajunul anunţării alegerilor pentru funcţia de Guvernator al Găgăuziei, deşi anterior fusese răsfăţată PCRM la fel ca şi Igor Dodon. Vladimir Voronin şi formaţiunea sa — PCRM, a dominat absolut preferinţele politice ale cetăţenilor din Găgăuzia în ultimii 20 de ani, căzînd dramatic la alegerile parlamentare din 2014 din cauza atitudinii echivoce faţă de dilema integraţionistă UE — Uniunea Eurasiatică, precum şi faţă de conflictul ruso-ucrainean. PSRM-ul lui Igor Dodon datorează ascensiunea sa politică atitudinii fără echivoc în favoarea Rusiei. Din tabele se vede, de asemenea, că şi influenţa preşedintelui Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitrii Constantinov, care îl susţine în alegeri pe Dmitrii Croitor, este destul de slabă, deşi nu este de neglijat. Examinarea factorilor de mai sus este utilă pentru a înţelege atitudinea generală a alegătorilor găgăuzi faţă de candidaţii la funcţia de Guvernator (vezi tabelele 6 şi 7). Irina Vlah, Nicolai Dudoglo, Valerii Ianioglo şi Dmitrii Croitor sunt în topul încrederii alegătorilor găgăuzi anume datorită factorilor invocaţi mai sus.
Respectiv, şi ratingul negativ se explică prin influenţa factorilor invocaţi mai sus.
Finalmente, intenţia de vot a alegătorilor găgăuzi cu aproximativ trei săptămîni înainte de ziua votării a fost după cum ilustrează Tabelul 8.
Concluzionînd, putem afirma că cele mai mari şanse de victorie la alegerile din Găgăuzia le are Irina Vlah. Dacă cei aproximativ 25% de alegători indecişi la efectuarea sondajului îşi vor distribui simpatiile în mod proporţional faţă de cei ce au exprimat vreo preferinţă, atunci Irina Vlah ar putea cîştiga alegerile din primul tur de scrutin.