Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | partide.md | avere.md
Alegerile ordinare pentru funcţia de guvernator al Găgăuzia au fost fixate pentru ziua de 12 decembrie 2010. Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei (CECG) a înregistrat trei candidaţi, care reprezintă cele mai importante forţe politice din regiune:
Este de remarcat faptul că atît MGU, cît şi MGN sînt, mai de grabă, mişcări civice şi nu partide politice, întrucît legislaţia Republicii Moldova nu permite înregistrarea partidelor regionale. De aceea, liderii MGU şi MGN s-au înregistrat în calitate de candidaţi independenţi. Dintre partidele înregistrate de către Ministerul Justiţiei doar PCRM are suport masiv în Găgăuzia. De asemenea, merită subliniat faptul că forţele politice regionale s-au conturat încă acum patru ani şi reprezintă plenar opţiunile politice ale cetăţenilor din autonomia găgăuză. Într-adevăr, acum patru ani, în decembrie 2006, la alegerile pentru funcţia de guvernator au participat patru candidaţi, toţi independenţi, printre care au fost Mihail Formuzal şi Nicolai Dudoglo, care s-au confruntat şi în cel de la doilea tur de scrutin. Ceilalţi doi candidaţi fiind susţinuţi, de fapt, de PCRM şi de Partidul Democrat din Moldova (PDM).
Faptul că forţele politice reprezentate în Adunarea Populară au identificat figuri puternice în competiţia pentru funcţia de guvernator vorbeşte despre structurarea şi instituţionalizarea lor, ceea ce poate fi calificat drept un factor pozitiv.
Dintre candidaţii înscrişi în cursa electorală doar guvernatorul Mihail Formuzal nu şi-a publicat oficial platforma electorală, lăsînd să se înţeleagă că intenţionează să continue realizarea programului electoral de acum patru ani “Unsprezece paşi în întîmpinarea oamenilor”. În acelaşi timp, în cadrul întîlnirilor cu alegătorii, Mihail Formuzal a subliniat că timp de patru ani cît a exercitat funcţia de guvernator a reuşit să asigure stabilitate şi un parcurs ascendent al economiei regiunii. Printre succesele politicii sale, Mihail Formuzal a subliniat preponderent dezvoltarea parteneriatului cu regiunile din Federaţia Rusă, care au acordat un ajutor substanţial (produse agricole, carburanţi, etc.) în momente critice, provocate de crizele politice sau economice. De asemenea, Mihail Formuzal consideră că în perioada guvernării sale în regiune, climatul investiţional s-a îmbunătăţit substanţial. O componentă indispensabilă a campaniei lui Mihail Formuzal ţine de exprimarea atitudinii sale faţă de PCRM, care l-a hărţuit în mod constant în perioada dominaţiei la guvernarea Republicii Moldova. Astfel, Mihail Formuzal a intrat în campania pentru funcţia de Guvernator din 2006 avînd deschise opt dosare penale. În competiţia electorală pentru Adunarea Populară din 2008, formaţiunea lui Mihail Formuzal s-a confruntat foarte dur cu PCRM, care în urma alegerilor a reuşit să atragă de partea sa grupul de deputaţi afiliaţi lui Nicolai Dudoglo, cu preţul susţinerii candidaturii acestui grup la funcţia de Preşedinte al AP, formînd o majoritate în opoziţie faţă de guvernator. Din aceste considerente, în actuala campanie electorală, Mihail Formuzal nu a putut lăsa fără atenţie greşelile comise de PCRM în cadrul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010. În acest sens, Mihail Formuzal, i-a cerut liderului PCRM, Vladimir Voronin, să-şi ceară scuze de la poporul găgăuz pentru o replica făcută în cadrul întîlnirii cu alegătorii din regiune, în care Vladimir Voronin l-a numit pe un alegător idiot. Contextul în care fusese făcută replica i-a permis lui Formuzal s-o interpreteze astfel încît aceasta să fie extinsă asupra poporului găgăuz. Mai mult, Mihail Formuzal l-a acţionat pe Voronin în instanţa de judecată, pentru presupusa ofensă publică la adresa poporului găgăuz.
Programul electoral al lui Nicolai Dudoglo a fost axat pe mobilizarea eforturilor cetăţenilor pentru realizarea schimbării, însemnînd “a face ca guvernarea să se întoarcă cu faţa spre oameni şi să lucreze în beneficiul oamenilor”. În acest sens, alegătorilor din autonomie li s-a propus să facă “un pas istoric, astfel încît Găgăuzia să devină un model atractiv de dezvoltare a unităţii administrativ-teritoriale a Republicii Moldova”. De asemenea, Dudoglo a insistat pe parcursul campaniei electorale că a primit mandat de la 20 mii de locuitori ai Găgăuziei, care “au adunat semnături pentru conferirea statului de a doua limbă de stat pentru limba rusă, pentru dreptul Găgăuziei la autodeterminare, în cazul în care Republica Moldova îşi pierde suveranitatea, pentru federalizarea ţării”. Potrivit protagonistului, programul său este formulat în baza doleanţelor exprimate de populaţia din toate localităţile din Găgăuzia şi este un program de solidaritate, care prevede:
Candidatul PCRM la funcţia de guvernator — Irina Vlah, prim-secretar al Comitetului raional Comrat, a fost identificată în urma unei proceduri partinice interne. Iniţial, se credea că din partea PCRM la funcţia de guvernator va fi înaintat Demian Caraseni, care s-a manifestat în calitate de lider regional al PCRM în timpul alegerilor pentru Adunarea Populară în 2008 şi care deţine funcţia de vice-preşedinte al AP a Găgăuziei. Programul electoral al candidatului PCRM, Irina Vlah, prevede: