Despre noi |  |






Alegeri |  |






Societate civilă |  |




Puncte de vedere |  |





Informaţie utilă |  |



|  |
Coaliţia civică pentru alegeri libere şi corecte

Coaliţia civică "pentru alegeri libere şi corecte" propune semnarea cartei alegerilor libere şi corecte
Carta alegerilor libere şi corecte
Conştienţi de misiunea şi responsabilitatea ce ne revine în procesul de democratizare a societăţii şi afirmăre a demnităţii umane;
Având în vedere că competiţia deschisă şi corectă a concurenţilor electorali, opţiunea conştientă a cetăţenilor sunt premisele responsabilităţii puterii;
Ţinînd cont de experienţa negativă a alegerilor precedente,
Anunţăm că pe perioada pregătirii şi desfăşurării alegerilor parlamentare din Republica Moldova, în februarie 2005, ne angajăm să contribuim, prin mijloacele, formele şi metodele proprii societăţii civile, la respectarea următoarelor principii şi standarde electorale:
- Subiecţii procesului electoral vor respecta legislaţia electorală a Republicii Moldova, documentele internaţionale şi normele etico-morale care determină standardele democratice de organizare şi desfăşurare a alegerilor.
- Parlamentul va introduce în legislaţia electorală modificările care să asigure reflectarea obiectivă a opţiunilor alegătorilor, transparenţa maximă a desfăşurării alegerilor, mecanisme reale de verificare a respectării legislaţiei.
- Subiecţii procesului electoral vor pleda pentru o alegere conştientă a cetăţenilor, bazată pe concurenţa liberă şi deschisă a ideilor şi concepţiilor privind viitorul ţării.
- Subiecţii procesului electoral se vor abţine de la ameninţări, promisiuni neîntemeiate, de la acordarea de avantaje materiale, cum ar fi credite, investiţii sau comenzi de stat, promisiuni de amenajare a teritoriilor, şi de la alte forme populiste de stimulare sau cumpărare a voturilor.
- Subiecţii procesului electoral îşi vor realiza dreptul de a pleda pentru sau împotriva cuiva, abţinîndu-se de la metode inadecvate concurenţei electorale civilizate, inclusiv culegerea, fabricarea şi răspândirea informaţiilor care înjosesc demnitatea umană şi pot afecta morala socială.
- Reprezentanţii puterii de stat şi ai administraţiei publice locale se vor abţine de la orice formă de abuz de putere, inclusiv prin crearea de condiţii în favoarea sau împotriva unor concurenţi electorali concreţi.
- Membrii comisiilor electorale de toate nivelele se vor abţine de la orice formă de utilizare a atribuţiilor lor în avantajul unor candidaţi sau în detrimentul altora. Membrii comisiilor electorale, reprezentanţii din partea partidelor şi blocurilor electorale vor activa în scopul organizării corecte a alegerilor, nu pentru victoria cu orice preţ a candidaţilor lor.
- Conducătorii instituţiilor, întreprinderilor, agenţii economici, indiferent de forma de proprietate, lucrătorii din sfera ocrotirii sănătăţii, a învăţământului şi ştiinţei, organele de drept, armata, slujitorii cultelor se vor abţine de la exercitarea presiunilor sub orice formă, care ar putea influenţa opţiunea conştientă a persoanelor ce se află în dependenţă materială, economică, profesională, de subordonare administrativă, juridică, spirituală sau de alt gen faţă de ei.
- Mijloacele de informare în masă vor contribui la desfăşurarea unor dezbateri corecte şi echitabile între candidaţi.
- Fondatorii şi cofondatorii mijloacelor de informare în masă, investitorii în domeniul mass-media se vor abţine de la imixtiuni în politica redacţională şi activitatea de creaţie a jurnaliştilor.
- Mijloacele de informare în masă îşi vor stabili în mod independent formele de implicare şi reflectare a campaniei electorale - să difuzeze sau nu publicitate electorală, să pună sau să nu pună pe post materiale analitice cu poziţii şi concepţii diferite, prezentînd însă faptele nepărtinitor, obiectiv, echidistant, oferindu-le tuturor părţilor implicate posibilitatea să-şi expună punctul de vedere.
- Redacţiile mijloacelor de informare în masă, jurnaliştii se vor abţine de la orice formă de folosire abuzivă a posibilităţilor pe care le oferă genul lor de activitate.
- Mass-media publice, jurnaliştii din cadrul acestor instituţii, se vor abţine de la orice formă de manifestare a propriilor simpatii electorale, respectându-şi misiunea de mediatori informaţionali neutri, chemaţi să informeze alegătorii, să asigure legătura inversă în dialogul social.
- Agitaţia electorală în mass-media publice se va efectua numai sub formă de publicitate politică însoţită de titrările respective.
- Publicitatea electorală se va oferi respectându-se principiul de acces egal pentru toţi subiecţii electorali. Tarifele pentru publicitatea electorală nu pot fi diferite pentru diferiţi concurenţi electorali, şi urmează a fi făcute publice.
- Plata pentru publicitatea electorală se efectuează numai din surse legale, existente în conturile electorale speciale. Subiecţii procesului electoral se vor abţine de la achitări în numerar pentru serviciile prestate.
- Mass-media, jurnaliştii se vor abţine de la publicitate electorală camuflată sau anti-publicitate, sub formă de materiale informaţionale, analitice sau comentarii tenedenţioase, unilaterale, care conţin date neverificate, false.
Supravegherea şi controlul respectării prevederilor prezentei Carte se efectuează în cadrul programelor de monitorizare ale Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte.
Subiecţii procesului electoral care susţin Carta alegerilor libere şi corecte vor face schimb de informaţii referitoare la respectarea Cartei şi alte probleme care vor apare în procesul de pregătire, organizare şi desfăşurare a alegerilor.
Organizaţiile care lucrează la programele de monitorizare a Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte vor da publicităţii numele subiecţilor procesului electoral care încalcă principiile şi standardele Cartei şi prin aceasta vor ajuta alegătorii să ia o decizie conştientă faţă de cei care utilizează metode necinstite şi brutale de desfăşurare a campaniei electorale.
Organizaţiile care lucrează în programele de conştientizare civică şi mobilizare a alegătorilor şi alte programe ale Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte se vor abţine de la orice formă de agitaţie electorală pentru / împotriva oricărui concurent electoral.
Subiecţii procesului electoral care au aderat la Cartă şi respectă principiile şi standardele cuprinse în ea vor folosi culorile şi simbolica Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte numai în perioada desfăşurării acţiunilor îndreptate spre asigurarea alegerilor libere şi corecte, nu în scopuri publicitare în favoarea unui oarecare candidat.
|
 |












|